Vágólapra másolva!
Minden erősebb labdarúgó-bajnokság góllövőlistájának élmezőnyében találni argentin csatárt, a vb-selejtezők során mégis akadozott a válogatott támadójátéka. Diego Maradona szövetségi kapitánynak nehéz lesz eldöntenie, hogy a bőséges kínálatból kiket vigyen majd a dél-afrikai vb-re.

Argentína csak a selejtezők utolsó fordulójában biztosította be világbajnoki részvételét, a válogatott az egész sorozat alatt rendkívül gyenge támadójátékot nyújtott. Tizennyolc mérkőzésen mindössze 23 gólt szerzett, ugyanannyit, mint a nyolcadik helyen végzett Venezuela, és tízzel kevesebbet, mint Brazília. Pedig klasszis csatárokat tekintve jelenleg talán Argentína áll legjobban a vb-résztvevők közül. A minden fórumon a világ legjobb játékosának megválasztott Lionel Messi mellett sztárok egész sora áll Diego Maradona rendelkezésére, január közepén mindegyik topliga góllövőlistájának élmezőnyében találni argentin játékost.

Az argentin támadók fő terepe a spanyol bajnokság: a Primera División legeredményesebb játékosa a 15 gólos Messi. A Barcelona támadójától nem sokkal marad el a Real Madrid futballistája, Gonzalo Higuaín sem, aki jelenleg 11 gólnál jár, s ezzel harmadik a listán. Sergio Agüeróra sem lehet panasz, aki az Atlético Madridban nyolc alkalommal volt eredményes (holtversenyben hatodik), noha az utóbbi fordulókban gyakran csak a kispadon kap helyet.

Olaszországban Diego Milito számít az elsőszámú argentin csatárnak. Az Internazionale játékosa Antonio di Natalével holtversenyben vezeti a góllövőlistát, mindketten 12 alkalommal voltak eredményesek. A Serie A-ban játszó honfitársai ugyan a mostani idényben nem olyan gólerősek, de a Napoliban futballozó Ezequiel Lavezzi, a Genoa veterán támadója, Hernán Crespo vagy a Lazio legnagyobb sztárja, Mauro Zárate azért még mindig a jobbak közé tartozik. Franciaországban Lisandro López szerzett kilenc találatot az Olympique Lyon színeiben (ezzel a harmadik legeredményesebb a bajnokságban), Angliában pedig az utóbbi időben Carlos Tévez kapta el a fonalat: a Manchester City csatárát decemberben a hónap játékosának választották Angliában, és már 12 gólnál jár a Premier League-ben, miközben a Ligakupa elődöntőjében éppen a minap vette be kétszer korábbi klubja, a Manchester United kapuját.

Németországban Lucas Barrios is lövi a gólokat: a nyáron a Borussia Dortmundba igazolt csatár csak lassan lendült formába, de immár kilencnél tart a bajnokságban, amivel második a góllövőlistán. Barrios 2008-ban az IFFHS (a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet) szerint a világ legjobb gólkirálya volt, amikor 38 mérkőzésen 37 gólt szerzett a chilei Colo Colóban. A Portugáliában remeklő Javier Savioláról sem szabad megfeledkezni: a Benficában kilenc gólt szerzett, emellett négyszer az Európa Ligában is eredményes volt, és az A Bola nevű szaklap osztályzatai alapján jelenleg ő a legjobb mezőnyjátékos a ligában.

Látható tehát, hogy Maradona számára a sok alternatíva közül a legeredményesebb kiválasztása okozhat gondot. A vb-selejtezők során ez sem neki, sem elődjének, Alfio Basilének nem sikerült, hiszen az argentinok meglepően kevés gólt szereztek. Mind a két szakvezető elsősorban a Messi-Tévez duót preferálta, a 18 összecsapás majd felén, hét alkalommal ez a kettős kezdett. További négy alkalommal (kétszer Basile, kétszer Maradona) a kapitányok a háromcsatáros felállást alkalmazták, és Messiékhez Agüero csatlakozott. Basile emellett kétszer a Messi-Agüero duót küldte pályára, míg az utolsó két selejtezőn Maradona a Messi-Higuaín kettősnek szavazott bizalmat. De volt kezdő a kvalifikációs sorozatban Julio Cruz és Diego Milito is egy-egy alkalommal.

Jól látható, hogy az egyetlen biztos pontot Messi jelentette (egyedül ő volt kezdő mindegyik vb-selejtezőn), aki jelenleg a világ bármely válogatottjából kihagyhatatlan lenne. A nemzeti csapatban ugyanakkor Messi sem tudta azt hozni, amit elvártak tőle: csupán négy gólt szerzett, ugyanannyit, mint Agüero vagy Juan Román Riquelme, kapott is érte kritikákat hazájában. Az aranylabdás azonban nincsen könnyű helyzetben, hiszen míg Barcelonában évek óta ugyanazokkal a társakkal, ugyanabban a játékrendszerben futballozik, addig a válogatottnál nem ez a helyzet. A jelek szerint hiába erőltette mindkét szakvezető, hogy Tévez játsszon Messi mellett, úgy tűnik, a két ék nem tud jól együttműködni. Tévez helyzetét gyakori fegyelmezetlenségei is gyengítik, a selejtezők során kétszer is kiállították. A Manchester City klasszisa még játékstílus szempontjából is pótolható: hasonló testfelépítésű, alacsony, gyors, jól cselező csatárnak számít Agüero, Lavezzi és Saviola is.

Utóbbi valószínűleg lehetőséget is kap a felkészülési mérkőzések során. "Javier remek formában van, a Benfica az ideális klub a számára. Folyamatosan figyelemmel követjük a teljesítményét, és valószínűleg meg is hívjuk majd" - nyilatkozta Maradona, aki egyébként az utolsó, Uruguay elleni mérkőzést követően kijelentette, hogy négy játékos egészen biztosan ott lesz a világbajnokságon. Maradona Messi mellett Javier Mascheranót, Jonás Gutiérrezt és Martín Palermót említette - utóbbi alighanem a Peru ellen az utolsó percben szerzett győztes góljával lopta be magát örökre Maradona szívébe.

A Boca Juniors ikonja másfajta típusú csatár: a klasszikus magas, jól fejelő center, aki elsősorban a tizenhatoson belül érzi jól magát. Ilyen jellegű csatár még Diego Milito, akit valószínűleg szintén nem lehet majd figyelmen kívül hagyni, ha ebben a tempóban termeli a gólokat a Serie A-ban. Higuaínban azért lehet ideális jelölt, mert keveredik benne a kétfajta stílus. Az argentin csapat legutóbbi három mérkőzésén a Messi-Higuaín duó kezdett, egyelőre ez a páros tűnik befutónak. De ismerve Maradonát, bármi elképzelhető. Akár az is, hogy tavasszal valaki remekel majd az argentin bajnokságban, és a szövetségi kapitány neki szavaz bizalmat.

www.global-soccer.eu