Vágólapra másolva!
Miközben Magyarországon évek óta problémát jelent a labdarúgó-mérkőzések alacsony nézőszáma, addig sok országban hétről hétre megtelnek a stadionok. Európában olyan első osztályú klub is akad, ahol a stadion látogatottsága meghaladja a település népességszámát.

Sok tényező befolyásolja, hogy egy klub mekkora stadiont épít, az egyik legfontosabb a várható nézőszám. A legnagyobb egyesületeknél folyamatos problémát jelent, hogy sokkal nagyobb az érdeklődés a jegyek iránt, mint amekkora a stadion befogadóképessége. A Manchester United például az elmúlt években többször bővítette az Old Traffordot: 1999-ben még csak 55 ezer, ma már közel 76 ezer férőhelyes a stadion, melynek további bővítését tervezik. Az Arsenal számára is létfontosságú volt az Emirates Stadium felépítése, ahová lényegesen többen férnek be, mint korábban a Highburybe, és a Liverpoolnál is komolyan tervezik egy új, nagyobb befogadóképességű aréna felépítését.

A fenti klubok mind a legsikeresebbek közül valók és egy-egy nagyvárost tudhatnak maguk mögött. Ám akadnak olyan egyesületek is, ahol a stadion befogadóképessége jelentősen meghaladja a város lakosságát. Még a topligákban is találunk ilyet, bár a példa abból a szempontból nem megfelelő, hogy a 3000 lakosú Hoffenheim 1972-ig önálló településnek számított, ma már viszont közigazgatásilag Sinsheimhez tartozik. Márpedig Sinsheim népessége 35 ezer fő felett van, így a nyáron átadott Rhein Neckar Arena a maga 30 ezres kapacitásával nem haladja meg a város lakosságának számát.

A francia Lens stadionjába, a Félix Bollaert-be viszont az egész város befér, és még marad is ötezer szabad hely. Lens-ban ugyanis a 2008-as népszámlálás adatai alapján 36 257-en élnek, a stadion befogadóképessége pedig 41 233. A Franciaország északi részén található bányászváros csapatának szurkolói híresek arról, hogy félelmetes hangulatot teremtenek a Bollaert-ben. A stadion a nagycsapatok elleni meccsekre, illetve a Lille elleni rangadóra rendre megtelik, ebben a szezonban az átlagnézőszám megközelíti a 35 ezret. Amikor a 2000-es évek elején jól ment a csapatnak, még a 37 ezret is meghaladta, vagyis többen jártak rendszeresen meccsre, mint ahányan élnek a városban.

De nem a Lens az egyedüli ilyen egyesület Franciaországban. A jelenleg másodosztályú Guingamp stadionja, a Roudourou 18 ezres, miközben a városban alig több, mint nyolcezren élnek. A csapat ehhez képest rendre tízezres átlagnézőszámot produkál, sőt az utolsó két élvonalbeli idényében, 2002 és 2004 között mérkőzésenként 14 ezren voltak, ami majdnem a város népességének kétszerese. A titok egyik nyitja a Guingamp akkori ékpárja: az ellenfelek kapuit Florent Malouda és Didier Drogba rohamozta.

A kisebb országokban általában a "falusi csapatokra" jellemző a város lélekszámánál nagyobb férőhelyű stadion. A jelenleg a cseh negyedik osztályban szerénykedő Chmel Blsany 1998 és 2006 között volt első osztályú, a feljutás évében pedig a hatodik helyen végzett. A településnek mindössze 930 lakosa van, azonban a Mestsky-stadion 2300 fő befogadására alkalmas, és amíg a csapat a legjobbak között szerepelt, addig minden meccsen telt ház volt, Blsany lakosságának több mint két és félszerese járt meccsekre. Drnovicének ezt is sikerült felülmúlnia. A városkában 2278-an élnek, a stadion viszont 7000-es, és bár manapság a negyedik ligában nem szokott megtelni, a klub fénykorában, a kilencvenes évek második felében többször volt rá példa.

A csúcstartó azonban alighanem a svéd Mjällby AIF, amely tavaly feljutott az élvonalba. A klub székhelye a Svédország déli részén található Hällevik, amelynek a 2005-ös népszámlálás alapján csupán 776 lakosa van. A csapat stadionja, a Strandvallen ugyanakkor 7500 férőhelyes, 2009-ben, a másodosztályban az átlagnézőszáma 2445 volt.

www.global-soccer.eu