Vágólapra másolva!
Francia sajtóértesülések szerint gépfegyverrel megtámadták Angolában a vasárnap rajtoló Afrika-kupára készülő togói labdarúgó-válogatottat szállító autóbuszt. A támadásban a sofőr életét vesztette, több futballista megsérült.

Togo labdarúgó-válogatottjának hétfőn Ghána ellen kellene pályára lépnie az Afrika-kupán. A mérkőzés megrendezése komoly veszélybe került, miután a togóiak buszát péntek délután fegyveresek támadták meg. A válogatott a szomszédos kongói edzőtáborból utazott az angolai Cabindába, a torna helyszínére.

A beszámolók szerint a Cabinda tartomány elszakadásáért küzdő lázadók lőttek a csapatot szállító buszra. Thomas Dossevi csatár úgy nyilatkozott az RMC nevű rádióállomásnak, hogy több társa rossz állapotban van. Egy másik futballista, Alaixys Romao szerint összesen hét embert találtak el a lövöldözésben, ebből kettő futballista.

"Úgy lőttek ránk, mint a kutyákra. Nem tudom, miért. Azt hiszem, lázadók lehettek. Húsz percig az ülések alatt lapultunk, hogy megússzuk a golyózáport" - mondta Dossevi.

A BBC szerint a támadásban a sofőr életét vesztette, míg a támadást a Liberation of the Enclave of Cabinda nevű, a tartomány felszabadításáért több évtizede harcoló szervezet vállalta magára. A togói válogatott legismertebb játékosa, Emmanuel Adebayor nem sérült meg. A Manchester City csatára már közölte klubjával, hogy nincs baja, de "megrázták a szürnyű események".

Az angol lap szerint a középhátvéd Serge Akakpo és a kapus Kodjovi Obilale sérült meg, állapotukról egyelőre nincs további információ.

Az Afrika-kupa szervezői szerint a tornát az eredeti kiírásnak megfelelően elkezdik. Az egyik togói játékos, Alaixys Romao ugyanakkor úgy nyilatkozott: "Senki sem akar játszani. Nem vagyunk rá képesek. Mindenek előtt a sérültjeinkért aggódunk, mert rengeteg vér volt a földön."