Vágólapra másolva!
Bronzérem az U20-as világbajnokságon, Bajnokok Ligájában szereplő Debrecen, vb-álmoktól megfosztott magyar válogatott, gyengécske őszt záró Ferencváros és a fogadási botrány - ezek voltak a 2009-es évek legnagyobb sztorijai a magyar futballban. Rendhagyó összeállításunkban az egykori szövetségi kapitány, Bicskei Bertalan kommentálja az elmúlt év legfontosabb történéseit, a nemzetközi futballból kiemelt öt eseményről pedig Dzsudzsák Balázs, a PSV Eindhoven szélsője mondja el a véleményét.

Magyar vb-érem 55 év szünet után

Az év legnagyobb eredménye hazai vonatkozásban az U20-as válogatott vb-bronzérme, amivel magyar csapat 1954 után szerzett ismét érmet a világbajnokságon. Pedig a kezdés sokkolóra sikerült, a futballhatalomnak még jóindulattal sem nevezhető Honduras tükörsimán, 3-0-ra verte a Wilco van Buurent nem sokkal a vébé előtt váltó Egervári Sándor csapatát.

A folytatásra aztán összekapták magukat Komanék, Dél-Afrikát 4-0-ra, az Egyesült Arab Emírségeket pedig 2-0-ra verték, amivel csoportelsőként jutottak a 16 közé. A csehek elleni nyolcaddöntőben játékos, edző és szurkoló is infarktusközeli állapotba került, de a büntetőpárbajban Gulácsi tartotta a lelket a csapatban, Balajti pedig a hatodik körben továbblőtte a válogatottat.

A negyeddöntő sem ment könnyebben, az olaszok ellen hiába vezettünk sokáig, a hajrában egyenlített az ellenfél, így ismét hosszabbítás következett: két fantasztikus Koman-passz után Németh kétszer is betalált, és mivel az olaszok csak az elsőre tudtak válaszolni, így az öt gólt és négy kiállítást hozó dráma végén a magyar fiatalok ünnepelhettek.

Az álomból a jóval frissebb és az elődöntő első félidejében nyomasztó fölényben játszó Ghána keltette fel a magyar csapatot, amely a 3-2-es vereség után sem zuhant össze, és Costa Rica ellen tizenegyesekkel besöpörte a bronzérmet. Koman a torna második legjobb góllövőjének járó Ezüstcipőt is hazavitte, a csapat pedig 80 millió forintos prémiumot kapott az MLSZ-től, ráadásul a sportújságírok szavazatai alapján az U20-as válogatott lett az év csapata, Egervári pedig az év szövetségi kapitánya.

Bicskei Bertalan: Benne volt a csapatban ez az eredmény, nagy szó, hogy ki is hozták magukból a fiúk. Remélem, ugyanezek a srácok az U21-es csapattal is hasonlóan eredményesek lesznek, ami azért fontos, mert az olimpiára az U21-es Eb-selejtezőkön keresztül vezet az út. Engem ez a garnitúra az 1984-es, Eb-győztes válogatottra emlékeztet, amelyről sokan elfelejtik, hogy 1986-ban még egy bronzérmet is nyert. Sok a hasonlóság a játékosok között, a 84-es csapatban volt egy gólérzékeny Kovács Kálmán, a mostaniaknál van egy Németh Krisztián, az én csapatomban volt egy tizenegyesölő Petry Zsolt, most ott van Gulácsi Péter. Az is hasonló, hogy mind a két csapat nagyon erős volt mentálisan, az akkori brigádból Kovács Kálmán, Petry Zsolt és Pintér Attila is hamar bemutatkozott a nagyválogatottban, szerintem Németh Krisztián és Koman Vladimir is megérett már arra, hogy kipróbálják a nagyok között, és Gulácsi Péternek is ott lenne a helye a keretben, de talán őt még korai lenne szerepeltetni.

A Debrecen elhozta nekünk a Bajnokok Ligáját

A másik nagy durranás a Debrecen BL-szereplése volt, hiszen magyar csapat legutóbb 1995-ben járt a főtáblán. Ahhoz, hogy a Loki bejusson a legjobbak közé, kellett az UEFA is, amely megváltoztatta a selejtezőket, így a magyar bajnok nem kerülhetett össze a korábban többször is a végállomást jelentő, topligából érkezett csapatokkal.

Persze azért így sem volt könnyű útja a Debrecennek: az első akadály volt a legnehezebb, a svéd Kalmart ugyanis csak idegenben rúgott góllal ejtették ki Vargáék, akik az észt Levadiát és a bolgár Levszkit már kettős győzelemmel takarították el az útból.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Szakály és társai két szoros meccset játszottak a Liverpoollal

A főtáblán aztán már csak három szoros meccsre futotta, pontszerzésre nem, ráadásul a 19 kapott góllal az FTC és a Dinamo Kijev negatív rekordját is beállította a Loki, amely a Levszki-meccsel együtt így is négyszer a jelenleg telt háznak számító 42 ezer néző előtt játszhatott a Puskás-stadionban.

Bicskei Bertalan: Mindenképpen nagyon nagy bravúr, hogy a Debrecen megtörte a magyar csapatok rossz sorozatát és felkerült a főtáblára. Sajnos a főtáblán már nem úgy szerepelt a csapat, ahogy szerette volna, és ezzel egyben tükröt is tartott a magyar futball elé, hogy mennyire le vagyunk maradva az európai élvonaltól. De a kettős terhelés közben csak pillanatokra torpant meg a hazai bajnokságban a Debrecen, versenyben van a bajnoki címért, izgalmas lesz a tavasz.

A válogatottnak csak álom maradt a vébé

Egy ideig úgy tűnt, a magyar válogatott is az év sikersztorijai közé kerülhet, hiszen tavasszal hozta a kötelezőt a vb-selejtezőkön, Albániát és Máltát is verte, és ezzel a második helyről várta az őszi folytatást. Igaz, a pesszimisták (realisták?) már ekkor jelezték, hogy nem érdemes lelkesedni, hiszen a hátralévő négy meccset a csoport nagycsapatai, Portugália, Svédország és Dánia ellen játszotta Erwin Koeman csapata.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Ibrahimovic szerencsés gólja után összeomlott a magyar válogatott

Sajnos a két hazai meccsen el is szálltak a remények, a svédek és a portugálok is egy góllal győztek a Puskás-stadionban, aztán Ronaldóék hazai pályán is elintéztek minket, így aztán a dániai győzelem már hiábavaló volt, ráadásul az utolsó meccs előtt a Koemannal konfliktusba keveredő Gerát is elvesztette a válogatott, aki egy ideig nem kíván a nemzeti csapatban szerepelni. Csoportjában végül a negyedik helyen zárt csapatunk, amely Koemannal folytathatja a munkát, a holland edzővel ugyanis még a vb-selejtezők vége előtt hosszabbított az MLSZ.

Bicskei Bertalan: Papírforma a válogatott szereplése, az előzetesen vártakhoz képest se jobban, se rosszabbul nem teljesített a csapat. Pozitívum, hogy akiket meg kellett vernünk az esélyek alapján, azokat meg is vertük, a korábbi években ez sem mindig ment. Az őszi meccsek pedig fontos tanulsággal szolgáltak, megmutatták, hogy nem szabad föladni a bátorságot. Valószínűleg nem az eredmények frusztrálták a szurkolókat, hiszen a svédektől és a portugáloktól is ki lehet kapni, hanem a vereségek mikéntje, az, hogy a csapat nem játszott elég bátran.

Fradi: feljutás után gyenge ősz

Az FTC másodosztályba száműzése óta sok helyről lehetett hallani, hogy az ország legnépszerűbb csapata nélkül nem az igazi az élvonal, nos, a Fradi a tavasszal magasan nyerte az NB II-t, és az elvakultabbak már bajnoki címről, meg BL-szereplésről beszéltek. Igaz, az óvatosabb drukkerek próbálták a helyén kezelni az NB II megnyerését, és látták, hogy ami elég volt a Keleti csoport csapatai ellen, az nem biztos, hogy elég lesz az élvonalban, de a ZTE elleni 4-1-es győzelem az augusztusi nyitányon elhallgattatta a kritikusokat.

Forrás: MTI

Craig Shortra vár a feladat, hogy tavaszra ütőképes csapatot csináljon

A folytatás mégis azokat igazolta, akik azt mondták, a Fradi nem lesz meghatározó csapat az NB I-ben, hiszen Ferencziék végigbukdácsolták az ősz nagy részét, és úgy állnak a 11. helyen, hogy csak öt ponttal van többjük a kiesőhelyen tanyázó Diósgyőrnél. A borsodiak elleni meccs 1-3-as állásnál szurkolói balhé miatt félbeszakadt, jött a zárt kapus büntetés, és ha még hozzátesszük, hogy Bobby Davisont kirúgták, hogy Kevin McCabe nagytakarítást tartott vezetőségben, akkor láthatjuk, mennyire eseménydús volt az ősz az Üllői úton.

Bicskei Bertalan: A Fradit mindenki az NB I-ben szereti látni, ugyan nem vagyok fradista, de a serdülőben és ifiben összesen öt évet töltöttem a klubnál, ahol sok mindenre, például a klub- és hazaszeretetre is megtanítottak. Úgy érzem, az új tulajdonos kissé alulértékelte a magyar futballt, nem megfelelően erősítettek, a szakmai stábba sem megfelelően képzett edzőket hoztak, Bobby Davison például nem tudott stílust váltani, pedig a csapat nagy részének nem feküdt az a szisztéma, amit ő erőltetett. Craig Shortnak és Ron Reidnek, a csapatot irányító párosnak egységet kell kialakítani, visszahozni valamit a régi Fradi-stílusból. Ami a balhékat illeti, a Diósgyőr elleni meccsen magam is kinn voltam, nehezen éltem meg a történteket. Jó lenne megoldást találni az ilyen rendbontásokra, meg kéne változni a törvényi kereteket, vagy ha már adva vannak, akkor ideje lenne alkalmazni őket.

A fogadási botrány Magyarországon is felfordulást okozott

November második felében érkezett a hír, miszerint a bochumi ügyészség vizsgálata alapján 9 országot és több mint 200 személyt érint a labdarúgó-mérkőzések kimenetelét befolyásoló nagyszabású nemzetközi fogadási botrány. A lavinát ezzel sikerült elindítani, először arról lehetett hallani, hogy tizenhárom magyar élvonalbeli meccset találtak gyanúsnak, majd egyre-másra érkeztek a hírek bundázásra buzdító telefonokról, a Nemzeti Sportban Pintér Ádám, Somodi Bence és Présinger Ádám is arról beszélt, hogy utánpótlás-válogatott találkozók előtt megpróbálták rávenni őket a meccs elvesztésére.

Az UEFA a Fenerbahce-Honvéd (5-1) Európa Liga-selejtezőt is vizsgálta, itthon pedig a Nemzeti Nyomozó Iroda is bekapcsolódott a nyomozásba, és a legutolsó információ alapján hat személy és tizenkét csapat érintettségét viszgálja. A bundavádak Kisteleki Istvánt is elérték, akiről azt írta a Bors és a Magyar Nemzet, hogy a Kecskemét játékosaként, illetve a Ganz-Mávag elnökeként vett részt a meccsek manipulálásában. Az MLSZ elnöke mindent tagadott, illetve rágalmazásért és becsületsértésért feljelentést tett, aztán december 22-én váratlanul lemondott, állítása szerint azért, mert így akarja megteremteni a változás lehetőségét a magyar labdarúgásban.

Bicskei Bertalan: A fogadási botrány nem annyira magyar ügy, mint inkább nemzetközi, de érdekes, hogy amilyen nagyot szólt a bejelentés, annyira kezdenek rítkulni a hírek, és semmi érdemi előrelépés nem történt. A németországi letartóztatások közül érdekesnek tartottam a szenegáli Faye esetét, aki 2006-ban a Vaduz játékosaként két gólt lőtt akkori csapatomnak, az Újpestnek az UEFA-kupa selejtezőjében. Kíváncsi vagyok, mikor lesznek majd konkrétumok ebben az ügyben, de úgy érzem, csak akkor lesz eredmény, ha egy átfogó, nemzetközi nyomozóakcióra kerül sor, amúgy is csak akkor lehet sikerről beszélni, ha egész Európában fel tudják göngyölíteni az ügyet.

A csapat, amely mindent vitt

Alighanem sokáig nem fogják megdönteni a Barcelona rekordját, a katalán csapat ugyanis mindent megnyert 2009-ben, a spanyol bajnoki cím, Király-kupa és Szuperkupa mellé begyűjtötte a Bajnokok Ligája elsőséget, az európai Szuperkupát és a klubvilágbajnokság trófeáját. Innentől kezdve nem is meglepetés, hogy a csapat talán legmeghatározóbb tagja, Lionel Messi is halmozta az elismeréseket, a kis argentin megkapta nyerte az Aranylabdát és ő lett az Év játékosa a FIFA-nál. Pep Guardiola pedig első vezetőedzői évében beírta magát a Barca legendái közé, a BL történetének legfiatalabb trénere lett, aki megnyerte a legnagyobb presztízsű európai futballkupát, és akár már most visszavonulhatna, hiszen klubszinten máris mindent kipipált.

Forrás: AFP

2009 egyértelműen Messi és a Barcelona éve volt

Dzsudzsák Balázs: Nagyon ritka, hogy csapatnak ennyire összejöjjön minden. Nem hiszem, hogy bármelyik csapat képes lesz ezt megismételni, a Barcánál minden klappolt, a kulcsemberek végig jó formában voltak, és a sérülések is elkerülték a csapatot. Hogy mi a titok? Nehéz megmondani, a játékosállomány nagyon erős, de kellett hozzá az edző is, aki olyan taktikát dolgozott ki, amely tökéletesen passzolt a csapathoz.

Meglepő bajnokok a topligákban

A Wolfsburgról sokáig a legtöbb futballszurkoló csak azt tudta, hogy abban a városban van, ahol a Volkswagent gyártják, 2009-ben azonban robbantottak a Farkasok. Igaz, 2008 őszén még mindenki az újonc Hoffenheim diadalmenetét bámulta tátott szájjal, de tavasszal beindult a Grafite, Dzeko, Misimiovic trió által (a csapat 80 góljából 61-et a nagy hármas szerzett) húzott Wolfsburg, amely korábban egyetlen sorozatban sem végzett élen, most viszont megfricskázta a jóval esélyesebb csapatokat.

Forrás: AFP

Ketten a Wolsburg hősei közül: Grafite és Misimovic

Franciaországban a Lyon hét év után került le a trónról, az új király a Bordeaux lett, amely elsősorban fantasztikus hajrájának köszönhette a bajnoki címet, hiszen az utolsó 11 mérkőzésén még csak pontot sem veszített. A Barcához hasonlóan a Bordeaux-nál is tapasztalatlannak számító szakember kavarta fel az állóvizet, a játékosként világ- és Európa bajnoki címet szerző Laurent Blanc az első évben besöpört ezüst után a csúcsra vezette Gourcuffékat. Ráadásul a Girondins ebben az idényben is hasít, a bajnokságot fölényesen vezeti, a BL-ben meg a Bayernt és a Juventust lenyomva, csoportelsőként került a 16 közé.

Dzsudzsák Balázs: Az biztos, nem sokan várták, hogy a Wolfsburg megelőzi a Bundesliga nagycsapatait, vagy hogy a Bordeaux megtöri a Lyon egyeduralmát, mindkét csapatot amolyan fekete lónak tartották a szezon előtt. Azért a Wolfsburg példája mutatja, hogy a nagy sikert nehéz megismételni, nekik sem feküdt a kettős terhelés, amit a Bundesliga és a BL okozott, a bajnokságban most csak a középmezőnyben vannak. Persze ez nem kisebbíti az érdemeiket, mert a mutatott teljesítmény alapján megérdemelten lettek bajnokok.

Az év tragédiája

Nem csak Németországot, az egész futballvilágot megrázta Robert Enke halála. A nyolcszoros német válogatott kapus, akinek három évvel ezelőtt egy veleszületett szívrendellenesség miatt elhunyt a kétesztendős kislánya, régóta depresszióban szenvedett, de igyekezett ezt elrejteni a külvilág elől.

Forrás: Getty Images

Robert Enke 32 évet élt

A 32 éves Enke november 10-én este hannoveri otthonának közelében, mintegy 10 méterre a vasúti vágánytól leállította kocsiját, tárcáját az ülésen hagyta, majd a vágányon sétálva kivárta, hogy a regionális vonat elüsse. Enke az ország egyik legnépszerűbb sportolójának számított, búcsúztatása a legnagyobb temetés volt Konrad Adenauer kancellár 1967-os halála óta.

Dzsudzsák Balázs:Nem szeretem az ilyen témát, megdöbbentett Enke halála, szomorú, hogy idáig fajult a dolog. Különös lelkiállapot kell ahhoz, hogy az ember a sínekre álljon, és az utolsó pillanatban se lépjen el a vonat elől.

A Real Madrid sosem látott nyári költekezése

Borítékolni lehetett, hogy Florentino Pérez újbóli megválasztásával a Real Madrid ismét komoly nagybevásárlásba kezd, de arra kevesen gondoltak, hogy a kilencszeres BEK/BL-győztes majdnem 260 millió eurót költ majd az új játékosokra. Pérez, aki első időszakában Figót, Zidane-t, Ronaldót, Beckhamet és Owent is megszerezte, nem csak ígérgetett, hanem bizonyított is: Cristiano Ronaldo (94 millió euró), Kaká (65 millió), Xabi Alonso (35,4 millió), Benzema (35 millió) és Raúl Albiol (15) is fehérbe öltözött a nyáron.

Forrás: AFP

Kakát is sikerült elcsábítania a Real Madridnak

Igaz, a horribilis befektetés egyelőre megtérülni látszik, mert a Real a Barca nyomában van, és a BL-ben is bejutott az utóbbi időben mindig végállomásnak számító nyolcaddöntőbe. Ha már a Barca szóba került, említsük meg, hogy a minden szinten taroló katalánok sem garasosokodtak, Ibrahimovicért 69,5 millió eurót és Samuel Eto'ót adták, akinek az értékét 20 millió euróra taksálja az átigazolásokban általában jól értesült transfermarkt.de oldal, vagyis a svéd zseni megszerzése majdnem 90 milliót kóstált.

Dzsudzsák Balázs: A többi játékosra nézve nem mérvadó, hogy Ronaldo ilyen sokba került, a legnagyobb csapatokból lehetne olyan neveket mondani, akik hasznosabbak, mint ő, mégsem kerülnek több mint 90 millió euróba. Persze Ronaldót sokra tartom, és nem születik minden héten ilyen képességű játékos, de azzal, hogy őt ilyen magas összegért vette meg a Real, kicsit elszálltak az árak.

Vébét érő Henry-kezezés

Talán Diego Maradona 1986-os, angolok elleni, kézzel szerzett gólja óta nem kísért egy szabálytalan mozdulatot akkor felhajtás, mint Thierry Henry írek elleni kezezését. A franciák a pótslejtező első felvonásán 1-0-ra nyertek Dublinban, az írek azonban a Stade de France-ban ledolgozták hátrányukat, és hosszabbítás következett.

A 103. percben egy előreívelés után Henry az alapvonalnál kézzel vette le a labdát, majd középre adott, Gallas pedig megszerezte azt a gólt, amely kijuttatta a vébére a franciákat. Az írek már az eset után is hevesen reklamáltak, aztán támadásba lendültek, kérvényezték, hogy 33. csapatként ott lehessenek a vébén, miközben Henryből közellenség lett. A FIFA végül mindent hagyott a régiben, de sok időnek kell még eltelnie, mire az összetört ír szívek meggyógyulnak.


Dzsudzsák Balázs:
Kicsit túllihegték ezt az esetet, pedig ilyen más meccseken is előfordul, van, amikor kiszúrják, van, amikor nem. Igaz, ez olyan helyzetben történt, amikor elég nagy volt a tét, és valószínűleg, ha mi esünk ki ilyen góllal, akkor én is kiugrom az ablakon. Henry szemfüles volt, előbb-utóbb meg úgyis már csak arra fognak emlékezni, hogy a bíró megadta a gólt.