Vágólapra másolva!
Rosszul szerepelnek az új szezonban a skót futballcsapatok: az Európa Liga selejtezőiben minden együttesük elvérzett, a Celtic pedig elbukta a BL playoffját az Arsenal ellen. A válogatottnak nincs sok esélye kijutni a 2010-es világbajnokságra, így sokan máris a skót labdarúgás hanyatlásáról beszélnek.

A skót futball nagyon sokáig Európa élmezőnyéhez tartozott mind válogatott-, mind klubszinten. A nemzeti tizenegy rendszeres szerepelője volt a világbajnokságoknak, még ha ott rendre ki is esett a csoportkörben, az egyesületek pedig kifejezetten erősnek számítottak a nemzetközi kupaporondon. Sokáig nem csak a két glasgow-i óriás, a Rangers és a Celtic remekelt az európai sorozatokban, hanem a többi egyesület is, az Aberdeen és a Dundee United európai trófeát is nyert a nyolcvanas években. Az elmúlt évtizedben már csak az Old Firm tagjai jeleskedtek Európában, a Celtic és a Rangers is döntős volt az UEFA-kupában a 2000-es években.

A válogatott visszaesése már korábban megkezdődött, a skótok utoljára az 1998-as világbajnokságon szerepeltek, azóta mindegyik nagy tornáról lemaradtak. Kétszer eljutottak ugyan a pótselejtezőig, de az Euro2000 előtt az angolok, négy évvel később a hollandok legyőzték őket ebben a fázisban.

A 2010-es vb-részvételre ugyan elméletileg még van esélye a csoportjában jelenleg harmadik helyen álló skót együttesnek, de a pótselejtezőt érő második hely megszerzéséhez mindkét hátralévő mérkőzését meg kell nyernie a gárdának. Szeptemberben Macedónia, majd Hollandia látogat a Hampden Parkba. A legutóbbi selejtezőn, Norvégiában elszenvedett 4-0-s vereség nem túl jó előjel.

Egy hónappal az oslói fiaskó után a kupacsapatok is alaposan leszerepeltek, így aztán jelenleg igen csak pesszimista a hangulat Skóciában. A Celticnek balszerencséje is volt, hogy a Bajnokok Ligája playoffjában az egyik legerősebb ellenfelet, az Arsenalt kapta, de a többi csapat verhető ellenfelekkel szemben vérzett el. A Motherwell a walesi amatőr Llanelli és az albán Flamurtari Vlore legyőzése után 6-1-es összesítéssel maradt alul a Steaua Bucurestivel szemben; az Aberdeen úgy esett ki a cseh Sigma Olomouc ellen, hogy otthon 5-1-es vereséget szenvedett; a Falkirköt pedig a liechtensteini Vaduz ütötte el a továbbjutástól.

A hat induló együttesből már csak kettő van versenyben: a Rangers a BL-ben, a Celtic pedig az Európa Ligában - előbbi alanyi jogon, selejtező nélkül került főtáblára. A gyenge eredmények miatt ugyanakkor a skótok UEFA-koefficiense annyira leromlott, hogy elképzelhető: a következő szezonban már a bajnoknak is selejtezőt kell játszania. Ha idén nem olyan együttes nyeri a BL-t, amely alapból is kvalifikálja magát a sorozatba, akkor jövőre a skót bajnok is selejtezőre kényszerül. Ettől függetlenül a Celticnek és a Rangersnek össze kell kapnia magát.

A helyi szakemberek többsége a megfelelő utánpótlás hiányára hívja fel a figyelmet. Bár az elmúlt években a korosztályos válogatottak nem szerepeltek rosszul: a 17 éven aluliak 2008-ban ott voltak Európa nyolc legjobb csapata között, az U19-es együttes 2006-ban Eb-ezüstérmes volt, majd szerepelt a 2007-es U20-as világbajnokságon. Utóbbi együttesből azonban azóta csak Steven Fletcher mutatkozott be a nagyválogatottban, a többiek nagy része nem kap játéklehetőséget klubjában.

Fokozottan igaz ez az Old Firmben játszó fiatalokra: ők vagy azóta is kiegészítő emberek, vagy kénytelenek voltak máshová igazolni. A 2007-es U20-as vébén szerepelt együttes csapatkapitánya, a hátvéd Scott Cuthbert például idény nyáron a Celticből az angol harmadosztályú Swindon Townba szerződött a rendszeres játéklehetőség kedvéért.

Közben a Celtic Arsenal elleni kezdő tizenegyében mindössze három skót labdarúgó akadt. A Rangers ebből a szempontból jobb helyzetben van, náluk sokkal több a hazai futballista, és könnyen lehet, hogy hamarosan a zöld-fehérek is ebbe a helyzetbe kerülnek. A skót klubok anyagi lehetőségei ugyanis egyre inkább behatároltak a csökkenő televíziós jogdíjak miatt. A liga még 2008-ban kötött három szerződést a Setanta Sports nevű céggel, amely azonban idén nyáron csődbe ment. A skót bajnokság mérkőzéseit ezt követően az ESPN és a BSkyB vette meg közösen, ám csak körülbelül a felét fizetik annak, amennyit a Setanta adott volna. Így aztán az egyesületeknek vissza kellett fogniuk a költekezésüket: a Rangers például egyetlen fontot sem költött új játékosokra a nyáron, ami példátlan az egyesület történetében, de a Celtic sem igazolt ilyen kevés pénzért 2004 nyara óta. A szakemberek többnyire egyetértenek abban, hogy már csak anyagi megfontolásból is fokozott figyelmet kellene szentelni az utánpótlás-nevelésre.

Forrás: MTI

Mattolja a Rangers védelmét az orosz Zenit az UEFA-kupa döntőjében

A szövetségi kapitány, George Burley kijelentette: "A klubok utánpótlásából kikerülő játékosok nem olyan jó képességűek, mint korábban. Szerintem az alapoknál van a hiba. Több időt kellene tölteni a futballpályán, a srácoknak többet kellene gyakorolniuk, amihez megfelelő létesítmények szükségesek."

A Rangers edzője, Walter Smith szerint pedig könnyű a klubokat kritizálni a gyengébb eredmények miatt, ám a probléma ennél sokkal mélyebb: "Kétségtelen tény, hogy a játékosanyagot tekintve nincsen meg az a minőség, mint mondjuk 20 évvel ezelőtt, elsősorban mert csökkent a létszám. Eltűntek a grundok, és semmivel sem helyettesítették őket. Nemrég olvastam egy kimutatást arról, hogy egy ifistának heti 24 órát kellene edzenie ahhoz, hogy jó (nem klasszis, hanem jó) focista legyen belőle. A mi generációnk ezt meg is tette, de manapság a srácok maximum heti öt-hat órát edzenek."

www.global-soccer.eu