Vágólapra másolva!
Nemzeti sportnappá nyilvánították Kínában a 2008-as pekingi olimpiai játékok megnyitójának augusztus 8-i dátumát az egyéves évforduló alkalmából - jelentette be Liu Peng, az ország sportminisztere szerdán. A sportnap keretein belül kerül sor a Madárfészek-stadionban az olasz labdarúgó Szuperkupa döntőjére is, amelyet a bajnok Internazionale és a kupagyőztes SS Lazio vív majd.

A találkozó helyi idő szerint 20 órakor kezdődik, azaz 8 perc híján éppen az ötkarikás megnyitó kezdetének egyéves évfordulóján.

"A továbbiakban is támogatni szeretnénk a kínai tömegsportot, ennek érdekében építünk létesítményeket, támogatjuk a szabadidő-, és tömegsport szervezeteket, és igyekszünk minél gyakrabban olyan eseményeket szervezni, ahol sportolási lehetőséget biztosítunk az állampolgárainknak" - mondta Peng.

"Az ötkarikás esemény nagy segítséget nyújtott abban, hogy egyre többen kezdjék el a rendszeres testmozgást Kínában, a nemzeti sportstratégiánknak pedig mostantól ebbe az irányba kell tovább fejlődnie, célunk, hogy a lehető legnagyobb tömegeket ösztönözzük a mozgásra és az egészséges életmódra" - írta a China Daily című napilap szerdai számában Csiang Hsziao-ju, a pekingi olimpia szervezőbizottságának (BOCOG) alelnöke.

A Millward Brown nevű közvélemény-kutató cég Kínában végzett 2009-es felméréséből az derült ki, hogy a megkérdezettek 64 százaléka rendszeresen fut vagy kocog, 48 százaléka tollaslabdázik, 37 százaléka kosárlabdázik, 36 százaléka pedig asztaliteniszezik a 2008-as olimpia óta.