Vágólapra másolva!
Hiába nyerte meg az utóbbi öt évben négyszer is a Debrecen az NB I-es bajnokságot, a korábbi ígéretek ellenére mégsem épült meg az új stadion, a Lokinak így a Bajnokok Ligájában is Budapesten kell fogadnia az ellenfeleit. A szurkolók évek óta sérelmezik, hogy nincs Európa-szintű stadionja a csapatnak, amit rendszeresen számon kérnek a harmadik polgármesteri ciklusát töltő Kósa Lajoson is. Orbán Viktor szerint, ha hatalmon maradt volna a Fidesz, már állna a stadion Debrecenben.

A Levszki Szófia elleni 2-0-s győzelmet követően kedden Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Loki-sállal a nyakában nyilatkozott a Magyar Rádiónak, majd a TV2-nek. A politikus hangsúlyozta, ha Debrecenben lenne stadion, a Bajnokok Ligája mérkőzéseihez kapcsolódó bevételek a várost gazdagítanák. Debrecen az elmúlt évek eredményei alapján rászolgált arra, hogy egy ilyen sportlétesítménnyel rendelkezzék, s ha a jövő évi választások után a Fidesz kap bizalmat a kormányalakításra, biztosan megépülhet a stadion. Orbán Viktor azt is mondta: ha 2002-ben nem veszít a Fidesz a választáson, akkor már lenne a Lokinak BL-stadionja.

A VIP-helyek egyikén megpillantottuk Kósa Lajost, Debrecen polgármesterét is, akit rövid értékelésre kértünk a mérkőzést követően. "Felejthetetlen este volt, nagyon köszönöm a fiúknak ezt a csodát. A társaságomban éppen arról beszélgettünk, micsoda csodálatos tíz év áll mögöttünk. 1999-ben, amikor majdnem összeomlott a debreceni futball, akkor a város a csapat mellé, mögé állt, akkor már ott volt Gabi (Szima Gábor, a DVSC többségi tulajdonosa - a szerk.), s lám, mivé nőttük ki magunkat."

Kósa azt mondta, a sok munka meghozza gyümölcsét, s mi mindent el lehet érni összefogással. "Az biztos, hogy nem szabad megállni, a legnagyobb feladat az lesz, hogy megragadjunk a legjobbak között. Fejlesztenünk kell mindent, elsősorban az utánpótlást."

Adódott a kérdés, vajon mikor lesz stadionja a csapatnak, s mikortól nem kell albérletben játszania a legfontosabb találkozókat. "Most azt mondom, két év múlva akár lehet új stadion. Vannak tervek, megvan már a létesítmény helye, a mostani menetelés során olyan mozgás történt a csapat mögött, hogy erre reális esélyt látok." (A polgármester társaságában lévők közben azt fejtegették, ha már az állam tudott stadiont építeni az Újpestnek és a csapattal jelenleg nem is rendelkező Dunaújvárosnak, akkor itt az újabb nagy lehetőség - irány Debrecen!)

"A most megszerzett BL-pénzzel ügyesen kell gazdálkodni, ezt a csapatra kell költeni s nem ebből kell megépíteni az új stadiont" - mondta Kósa Lajos.

A polgármester korábban úgy fogalmazott:: körülbelül hárommilliárd forintból építhető fel az új stadion, amit rövid távon nem lehet összehozni, viszont 2012-ig sikerülhet. "Szima Gáborral már korábban elbeszélgettünk arról, mit és hogyan kellene csinálni, mielőtt még elindult ez az egész menetelés. Azt tűztük ki célként, hogy először az utánpótlásközpontot kellene megvalósítanunk."

A Loki kimaradt a stadionrekonstrukciós programból

"A régi Nagyerdei Stadion helyén egy új, világszínvonalú arénát építünk fel" - ígérte a debreceni önkormányzat 2004-ben. "Személyes ígéretem van a leendő kormányfőtől, hogy a stadiont meg fogjuk csinálni. Nem kell hozzá, csak két év, maximum" - ígérte Kósa Lajos polgármester az idén, a DVSC bajnokavató ünnepségén. A szurkolók már-már menetrendszerűen, minden évben felteszik a kérdést: hol a stadion?

A négyszeres magyar bajnok Debrecen jelenlegi játékosai nagyon szeretik ugyan az Oláh Gábor utcai stadiont, mivel rengeteg sikert elértek már az 1902-ben épített létesítményben, amelynek a hangulata magával ragadó s ahonnan az ellenfelek ritkán hoznak el pontokat, ez a pálya azonban alkalmatlan komolyabb nemzetközi mérkőzések megrendezésére.

2005 óta a Loki szinte verhetetlen a magyar mezőnyben - egyedül 2008-ban nem lett bajnok -, ám már a sikerkorszak előtt, az Orbán-kormány idején volt ígéret arra, hogy Debrecen is bekerül a stadionrekonstrukciós programba, és kap 900 millió forintot, ha Magyarország elnyeri a 2008-as labdarúgó-Eb rendezési jogát.

Forrás: MTI

A Nagyerdei stadion 2004. márciusi látványterve - a 22 ezer férőhelyesre tervezett létesítmény nem épült fel

A program 2000 decemberében ismertetett elképzelései szerint 2001 szeptemberéig a Ferencváros Üllői úti pályáját, valamint a székesfehérvári, a győri és a debreceni létesítményt kellett volna az UEFA előírásainak megfelelően átalakítani. Úgy tervezték, hogy mindegyik pálya részben fedett lelátóval és 25 ezer ülőhellyel rendelkezik majd. Ezeknek az A kategóriásnak nevezett arénáknak az átalakítására - amelyeket az akkori remények szerint a 2008-as Európa-bajnokság rendezésére benyújtott, végül sikertelen pályázat is gyorsított volna - 1 milliárd 856 millió forintot szántak.

Végül a stadionrekonstrukciós program keretében csak az Újpest-stadion felújítása fejeződött be maradéktalanul, azaz 2005-ben még mindig a több mint százéves Oláh Gábor utcai stadionban ünnepelte aranyérmét a Loki. Az arénába mindössze 10 200 néző fér be, ám az Európai Labdarúgó Szövetségnek nem a méret, hanem a minőség ellen vannak kifogásai. A felmerülő problémák között a szűk sajtópáholy és a lelátók kis kapacitása szokott szerepelni, ám az is érdekes, hogy a díszpáholyban bádogtető alatt, műanyag székeken ülnek a meghívott hírességek, illetőleg a mellékhelyiségek állapota is legendásan visszataszító - az UEFA nem engedi, hogy ilyen körülmények között rendezzen BL-meccset a Loki.

Ígéretek voltak és vannak, stadion még sehol

2004-ben úgy képzelték Debrecenben, hogy az új stadion felépítéséhez szükséges 4 milliárdos költségből hármat előteremtene a város (például ingatlanok eladásával, illetve a stadion mellé egy befektető építene szállodát), egyet pedig a kormány adna. A tervezett helyszín a régi Nagyerdei stadion volt, de azt a környezetvédők ellenezték. Másik lehetőségként felmerült a Gázvezeték utcai Volán-pálya és a repülőtér területe is, de maximum a látványtervek készültek el.

Debrecen városnak az úgynevezett Főnix-tervről szóló dokumentuma 2004 júniusában ezt írta: "A régi Nagyerdei Stadion helyén egy új, világszínvonalú arénát építünk fel. A 22 ezer néző befogadására képes létesítményben többek között szálloda, étterem és egy fitnesz-wellness központ is helyet kap. A fejlesztés eredményeképp megvalósul Magyarország legszebb stadionja."

Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal államtitkára már 2005 februárjában a "halasztott ügyek kategóriájának" nevezte a debreceni stadion ügyét, "mivel állítólag a szakemberek szerint nincs szükség olyan sok stadionra, mint annak idején ezt tervezték". Ábrahám ugyanakkor hozzátette: "ha Magyarország rendezhetné a 2012-es Európa-bajnokságot, akkor megtalálnák a forrásokat a rekonstrukcióra".

2005. május 18-án Kósa Lajos polgármester azt mondta: mivel Magyarország Horvátországgal együtt pályázott a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogára, a pályázat részeként 35 ezres új stadion épül a Vágóhíd utcai sporttelepen. Ha nem itt lesz az Eb, akkor is lesz új stadion. A város - 2008-ig - a saját erejéből egy 18-20 ezres arénát épít - mondta 2005-ben Kósa.

A foci-Eb-re 30 ezres stadiont terveztek a Tócó-völgybe, amely egy nagy üres terület a város szélén, így ott lett volna hely bőven az egész létesítménynek, a parkolóknak.

Eddigi tervezett stadionhelyszínek

Oláh Gábor utca (a jelenlegi helyére)
Nagyerdei stadion (a környezetvédők ellenezték, mert ki kellene vágni a körülötte lévő erdőt)
Vágóhíd utca, régi Loki-pálya (nem elég nagy a terület)
Gázvezeték utca, Volán-pálya (salakmotor-versenyek helyszíne)
Repülőtér
Tócó-völgy (a város szélén, zöldmezős beruházásként)


Az ez évi bajnokavatás, majd a Manchester United elleni BL-selejtező (amelyen a Puskás Ferenc-stadionban 3-0-ra kikapott a DVSC) utáni tervek továbbra is a Vágóhíd utcai régi Loki-pályáról szóltak, a város meg is vásárolt egy nagy telket a MÁV-tól, de utóbb kiderült, hogy oda nem férne el a tervezett nagy létesítmény.

"Amennyiben az Európai Labdarúgó Szövetség nem a magyar pályázatot részesíti előnyben, úgy a Vágóhíd utcai DVSC-pályán épül fel egy 15 ezer férőhelyes (20 ezresre bővíthető) aréna, főként a város pénzéből" - nyilatkozta március 8-án a város első embere.

Forrás: MTI

2006 telén így nézett ki az Oláh Gábor utcai stadion

2007. április 18-án Kósa Lajos azt állította: "Debrecen nem mond le a labdarúgó-stadion megépítéséről, de nyilvánvalóan kisebb létesítmény készül, mintha az Eb egyik színhelye Debrecen lett volna."

Miután Magyarország elbukta az Eb-pályázatot, Debrecen egy olyan konstrukcióban kezdett el gondolkodni, mint amit a Ferencváros új, angol tulajdonosai terveztek az Üllői útra. Vagyis, a tócó-völgyi telket odaadnák egy vállalkozónak, aki felépítene egy bevásárló- és szórakoztatóközpontot, valamint a stadiont is.

Ugyanebben az évben május 15-én, az újabb Loki-arany másnapján Kósa így fogalmazott: "Reményeink szerint hamarosan eljön az az idő is, amikor az új stadionunkban léphet pályára a bajnokcsapatunk."

2009-ben negyedszer lett bajnok öt éven belül a Loki. A szurkolók - egy debreceni blogoldal beszámolója szerint - már begyakorolt koreográfiáról beszélnek. A bajnokság hazai zárómeccsén aranyérmeket akasztanak a játékosok, a sportvezetők, a tulajdonos és a város polgármesterének a nyakába. "Ezt követően ünneplés kezdődik a város főterén, ahol Kósa Lajos polgármester rendszeresen bejelenti, hogy nagyon hamarosan új stadion épül a Lokinak, mert megérdemli. A csapat is, a város is. Végül tűzijáték. Mindenki boldog. Az új stadionból meg nem lesz semmi. Így telnek éveink. A futballszerető debreceni nép persze nem hülye, még ha annak is nézik. Előfordul hát, hogy alkalomadtán csoportosan skandálja a nagy kérdést: 'Hol a stadion?' És megteszi ezt a polgármester jelenlétében is."

Hol a stadion?

A debreceni civishir.hu így idézte Kósa Lajos szurkolókkal idén folytatott "párbeszédét":
Kósa: - Meglesz a stadion, két év múlva!
Szurkolók: - Hol a stadion? Hol a stadion? Hol a stadion?
Kósa: - Higgyétek el, megcsináljuk! Csak előbb meg kell nyerni a választást. Nekem megígérték, hogy ha a Fidesz kerül kormányra, stadion lesz Debrecenben.
Szurkolók: - Hol a stadion? Hol a stadion? Hol a stadion?
Kósa: - Gyerekek, higgyétek el nekem, hogy kormányzati támogatás nélkül nem megy!
Szurkolók: - Hol a stadion? Hol a stadion? Hol a stadion?
Kósa: - Ha 2010-ben nyerünk, 2011-re meglesz a stadion!
Szurkolók: - Hol a stadion? Hol a stadion? Hol a stadion?"


Az RTL Klub felvétele a 2009-es bajnokavatásról, ahol Kósa Lajos a Loki-szurkolóknak azt mondta: "Személyes ígéretem van a leendő kormányfőtől, hogy a stadiont meg fogjuk csinálni. Nem kell hozzá, csak két év maximum" - mondta idén a bajnoki cím ünneplésekor a polgármester