Vágólapra másolva!
A mai labdarúgásban a legtöbb játékos már rendkívüli módon figyel az egészséges életmódra és a helyes étkezésre, hiszen a felgyorsult sportágban másként nem is nagyon lehet hétről hétre kiemelkedő teljesítményt nyújtani. A mohamedán vallású futballisták számára azonban akad egy hónap, amikor ez a szokottnál is nagyobb nehézségeket okoz: ramadán idején ugyanis a hithű muzulmánoknak böjtölniük kell.

A ramadánt a muszlimok a kilencedik holdhónapban tartják, és ebben az időszakban a vallási előírásokat betartók számára napfelkeltétől napnyugtáig tilos enni és inni (na meg szexuális életet élni, de ez a labdarúgás szempontjából kevésbé érdekes). Idén a ramadán augusztus 22-én kezdődött, vagyis szinte pontosan egybeesett a 2009-2010-es idény rajtjával - a topligák közül csak a spanyol bajnokság nem rajtolt még el.

A Primera División csapatai tehát részben szerencsések, hiszen nekik a ramadán első hetében még nincsen tétmérkőzésük, a hét végén azonban már a spanyol ligában is rendeznek mérkőzéseket.

A két első számú spanyol gárdát, az FC Barcelonát és a Real Madridot is komolyan érinti a böjt, hiszen mind a két egyesületben három muzulmán vallású labdarúgó szerepel. A katalánoknál a francia balhátvéd, Eric Abidal, illetve a két középpályás, Seydou Keita és Yaya Touré muzulmán, azonban a barcelonai napilap, a Sport értesülései szerint ők hárman nem fogják maradéktalanul betartani a szabályokat.

Touré és Abidal egyáltalán nem fog böjtölni, míg Keita kijelentette: amennyire csak lehetséges, igyekszik követni a vallási utasításokat, de ügyel arra is, hogy ez ne menjen a fizikai kondíciója rovására. A hírek szerint az egyesület orvosi stábja a következő hónapban fokozottan figyel majd a mali középpályásra.

A Real Madridnál is három játékost érint a vallási kötelezettség: a két Diarrát, Lassanát és Mahamadout, illetve Karim Benzemát. Ők a hírek szerint be akarják tartani a ramadánt, vagyis napfelkelte után egész napnyugtáig sem ételt, sem italt nem vesznek magukhoz. Nehéz elképzelni, hogy ezt miként lehet maradéktalanul végrehajtani a mindennapos edzések, illetve a tétmérkőzések közepette, az AS című újság mindenesetre úgy tudja, hogy a Real orvosai speciális programot állítottak össze a három futballista számára, hogy ne száradjanak ki a tréningek alatt.

A madridiak mindenesetre áldhatják a szerencséjüket, hogy a Bajnokok Ligája csoportköre csak szeptember 15-én kezdődik: az első meccs ugyan még a ramadán idejére esik, ám a többi találkozóra már a böjti hónap után kerül sor. Ráadásul a válogatott mérkőzések miatt is lesz szünet a bajnokságban, így a ramadán "mindössze" az első három bajnokit érinti.

A kérdés Olaszországban is előkerült, hiszen a Serie A-ban is több muzulmán vallású futballista szerepel. Közéjük tartozik például az Internazionale ghánai középpályása, Sulley Muntari, aki az első játéknapon a Bari ellen a kezdő tizenegyben kapott helyet, de már a 28. percben le kellett cserélni.

"Muntarinak problémái akadtak a ramadánnal kapcsolatban. Azt hiszem, ez a hőség nem éppen ideális a böjtölés a számára" - nyilatkozta a lefújást követően a csapat edzője, José Mourinho. Pedig a hírek szerint Muntari sem tartja be maradéktalanul a böjti szabályokat, hanem a legtöbb profi futballistához hasonlóan igyekszik alkalmazkodni annak érdekében, hogy továbbra is csapata rendelkezésére álljon.

Hasonló cipőben jár még a Lazióból Mourad Meghni, az Udineséből Gökhan Inler vagy a Sienából Abdelkader Ghezzal is. Utóbbi játékos a nyitófordulóban gólt is szerzett az AC Milan ellen, és úgy nyilatkozott, hogy ő maga csak a szabadnapjain böjtöl - vagyis amikor sem edzés, sem mérkőzés nincsen.

"Korábban mindig maximálisan betartottam a ramadánt, de amikor profi futballista lettem, egészségügyi okokból változtatnom kellett a szokásaimon. A Crotone futballistájaként először megpróbáltam ugyanúgy böjtölni, de két hét után már nagyon rosszul éreztem magam, és ezért abbahagytam a dolgot" - mondta Ghezzal, aki elárulta, hogy tudomása szerint egykori klubtársa, a nyáron a Sienából a Genoába szerződött Huszin Harzsa csak a meccsnapokon tart kivételt, amúgy maradéktalanul betartja a böjti szabályokat.

Hasonlóan viselkedik a Juventus középpályása, Mohamed Sissoko is, azonban neki bizonyos szempontból szerencséje van: a mali játékos ugyanis sérült, vagyis jelenleg nem kell aggódnia az edzések és a mérkőzések miatt.

www.global-soccer.eu