Vágólapra másolva!
Hosszú jogi procedúra végére tett pontot a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS), amikor úgy döntött, az olasz Internazionale nevelési költségtérítést köteles fizetni az MTK-nak Filkor Attila képzése után.

Az ügy előzménye: Filkor három éve úgy került az Interhez, hogy előbb a máltai Pieta Hotspurs FC-hez igazolt, majd onnan egy héttel később négyéves - profi - szerződést kötött a milánóiakkal.

Az Inter korábban próbált megegyezni az MTK-val a magyar együttesnél amatőrszerződéssel foglalkoztatott játékosról, ám a tárgyalások nem jártak eredménnyel.

Az MTK végül a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordult, mondván, minden klubnak, amely játékosokat képez, nevelési költségtérítés jár akkor, amikor a futballista profi szerződést köt. A lausanne-i szervezet az MTK javára döntött és az Intert összesen 150 ezer euró (144 ezer euró tréning kompenzáció plusz 6000 euró jogi költség) megfizetésére kötelezte.

Döntésében a CAS hangsúlyozta, hogy a tréning kompenzációra vonatkozó és jelen esetben irányadó FIFA szabályozás célja minden egyesület ösztönzése a fiatal tehetséges játékosok képzésére és nevelésére annak biztosításával, hogy amennyiben a nevelő egyesület nem részesülhet ezen befektetése eredményéből, úgy jogosulttá váljon megfelelő kompenzálásra.

"Ezzel az ítélettel nem csak az MTK nyert, hanem minden utánpótlásnevelő egyesület vagy akadémia Magyarországon" - nyilatkozta az MTK honlapjának Domonyai László klubigazgató. "Az MTK - mint ahogy a többi akadémia is - rengeteget áldoz az utánpótlásnevelésre. Bebizonyosodott, hogy a nevelő klubokat nem lehet becsapni, a szabályok mindenkire vonatkoznak."

Filkor Attila jelenleg is az Inter játékosa, de kölcsönben a másodosztályú Sassuolónál szerepel.