Vágólapra másolva!
Az Energie Cottbuson még Angela Merkel kancellár sem tudott segíteni: hároméves élvonalbeli tagság után  az osztályozón elszenvedett vereséggel végleg kiesett a Bundesliga első osztályából a brandenburgi csapat, s ezzel a német labdarúgó-bajnokság első osztálya immár csupa nyugati csapatból áll.

Pedig a kancellár - aki Cottbus közelében nevelkedett - nem is olyan rég még azt hangoztatta: gazdagabbá teszi a Bundesligát, ha abban az egykori NDK-hoz tartozott keleti tartományok is képviseltetik magukat. A politika mellett a foci iránt is elkötelezett Merkel mellesleg a 10-es számú cottbusi mez tiszteletbeli tulajdonosa, ez alkalommal azonban ez sem segített. Az Energie Cottbus az osztályozó két mérkőzésén két sima vereséget szenvedett a másodosztály harmadik helyezettjétől, az FC Nürnbergtől, amely egyéves kisiklás után jutott vissza a legfelsőbb osztályba.

Miután pedig a másik keleti csapat, a Hansa Rostock már tavaly kénytelen volt búcsúzni az első osztálytól, az egykori NDK képviselet nélkül maradt, mintegy jelezve, hogy az újraegyesülés óta eltelt csaknem két évtized a sport területén sem oldott meg minden problémát. Merkel kancellár pedig csak reménykedhet abban, hogy az életviszonyok, illetve általánosságban a gazdaság mellett a Bundesligában is egyszer majd megtörténik a keleti felzárkózás.

A pünkösd nyugati rangadóját ugyanakkor a német kupadöntő, a Werder Bremen és a Bayer Leverkusen csatája jelentette, amelyet 1-0-ra a brémaiak nyertek meg. a hét végén az észak-német városban több tízezren ünnepelték a csapatot, s búcsúztatták a Bundesliga legjobb brazilját, a Juventushoz igazoló Diegót.

A német fociban most mintegy két hónapos szünet következik, javában tart ugyanakkor az edző-, illetve a játékoskeringő. Se szeri, se száma, az értesüléseknek és a cáfolatoknak,a találgatások középpontjában pedig a Bayern München csillaga, a francia válogatott klasszisa, Frank Ribéry áll. A kiváló középpályást állítólag a Real Madrid akarja megszerezni, s napi 24 ezer eurós fizetést kínál. A bajorok menedzsere, Uli Hoeness ezzel szemben azt állította, hogy hivatalos megkeresés Madridból még nem érkezett. Azt azonban elismerte, hogy "őrületes" pénzért akár még Ribéryt is elengednék.

Ami az edzőket illeti, új trénert keres a Hamburg, a Frankfurt, a Borussia Mönchengladbach és minden valószínűség szerint a Bayer Leverkusen együttese, amely meneszteni kívánja Bruno Labbadiát. A kiszemelt pedig az a Bernd Schuster, aki 2008 decemberében volt kénytelen felállni a Real Madrid kispadjáról.

Nem Schuster lenne az egyetlen nagy visszatérő, hétfőn ugyanis megerősítették: több éves - egyebek között a magyar válogatott élén eltöltött - külföldi edzősködés után Bundesliga-karriert kezdene Lothar Matthäus is. Állítólag a másodosztályban szereplő Fortuna Düsseldorffal tárgyal, s ott nem edző, hanem sportigazgató lesz.