Vágólapra másolva!
A jelek szerint kétéves ciklusokban osztogatják a spanyol futballbajnoki címeket: 2005-ben és 2006-ban az FC Barcelona, az előző két idényben a Real Madrid végzett élen, most pedig ismét a katalán gárda nyerte meg az aranyérmet. A Barca elsősége teljesen megérdemelt és tulajdonképpen sima volt, a Realnak a legnagyobb balszerencséje, hogy éppen ilyen riválissal kellett versenyeznie.

A Real Madrid szezonját meglehetősen nehéz értékelni: az ezüstérem tulajdonképpen nem rossz eredmény, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a Barcelona nem csak Spanyolország, hanem egész Európába bajnoka lett.

Ezzel együtt a Real-hívek számára a 2008-2009-es idény egyértelműen csalódást okozott, a bajnoki cím elvesztése mellett a nemzetközi porondon ismét idejekorán búcsúzott a csapat. Ráadásul a hazai rangadókon többnyire betliztek Raúlék, a legkellemetlenebb természetesen a Barca elleni két zakó volt (főleg a Bernabéu-stadionban elszenvedett 6-2-es vereség), de a csapat idegenben simán kikapott a Valenciától és a Villarrealtól is, a Sevilla pedig Madridból vitte el a három pontot.

Hogy a fehérmezesek mégis odaértek a második helyre, elsősorban annak volt köszönhető, hogy a kötelező győzelmeket rendre hozni tudták, és a szezon közben történt edzőcsere is a lehető legjobbkor jött.

A bajnoki hajrá gyenge eredményei (a Real az utolsó öt találkozóját egyaránt elveszítette, ezzel új negatív klubrekordot állított fel) szinte teljesen feledtették a Juande Ramos érkezését követő 18 mérkőzésből álló veretlenségi sorozatot, amelyből 16 összecsapás madridi győzelemmel (közte hat 1-0-s sikerrel) végződött. Ramos jutalma az lett, hogy a szerződését nem hosszabbították meg, ráadásul az új elnök, Florentino Pérez edzőt is hozott - hogy a várhatóan érkező játékosokról ne is beszéljünk.

A jelenlegi Barcelonával persze nem csak a Real Madrid nem tudta felvenni a versenyt - a Bajnokok Ligájában kiderült, hogy Európában sincsen vetélytársa a katalán együttesnek. Pedig sokan féltették a Barcát, amikor kiderült, hogy a szinte teljesen tapasztalatlan Josep Guardiola került a gárda kispadjára, aki ráadásul első lépésként elküldte Decót és Ronaldinhót.

Amikor az első két fordulóban a csapat csak egy pontot gyűjtött, és ezzel a klub történetének legrosszabb szezonrajtját produkálta, a Barca-hívek aggódni kezdtek - hogy az idény végén teljes joggal ünnepeljék a trénert, akinek sikerült világklasszisokból is tökéletesen működő csapatot összeraknia.

Amióta megint 20 csapatos a Primera División, soha egyetlen csapat nem szerzett ennyi pontot vagy ennyi gólt, és a spanyol gólrekordot is csak azért nem sikerült felülírni, mert miután az együttes kivívta az aranyérmet, már inkább a Bajnokok Ligájára koncentrált - az utolsó négy bajnokin csupán két pontot gyűjtött. Persze a Real Madrid elleni 6-2-es diadal minden drukkert kárpótolt az elmaradt rekordokért.