Vágólapra másolva!

Iraki és iráni játékos is befért a hét futballválogatottjába

Az európai labdarúgó-bajnokságok többségében már befejeződött a küzdelem, de a hét közben azért még rendeztek néhány vb-selejtezőt, majd kezdetét vette a Konföderációs Kupa is. Utóbbin a spanyolok remekül rajtoltak, nem csoda, hogy álomcsapatunk csatárkettőse tőlük került ki, de akad itt chilei szélső, ecuadori balhátvéd és iráni középpályás is.

Kapus:

Mohammed Kassid (Irak): az ázsiai együttes a Konföderációs Kupa nyitómérkőzésén gól nélküli döntetlent ért el a házigazda Dél-Afrika ellen, és a találkozón a csapat legjobbja a kapus Kassid volt. A hálóőr több alkalommal is remekül védett, egyetlen komolyan hibájánál pedig a dél-afrikaiak csatára, Bernard Parker segítette ki.

Hátvédek:

Glen Johnson (Anglia): a briteknek nem volt nehéz dolguk Andorra ellen, a meccs komolyságát mutatja, hogy Fabio Capello már a szünetben lehozta Wayne Rooneyt, illetve Steve Gerrardot. A jobbhátvéd Johnson mindenesetre remekül kihasználta, hogy védekeznie nem nagyon kellett, és három gól előkészítéséből is kivette részét.

Neven Subotic (Szerbia): a soknemzetiségű középhátvéd választhatta volna az amerikai vagy a bosnyák válogatottat is, azonban ő a szerb mellett döntött, és a jelek szerint jól tette. Radomir Antic ugyanis rendszeresen számít rá, és a Feröer-szigetek elleni vb-selejtezőn meg is szerezte első gólját a címeres mezben.

André Ooijer (Hollandia): az Oranje már azzal a tudattal léphetett pályára Norvégia ellen, hogy világbajnoki részvételét korábban kiharcolta, de az eredményesség érdekében a skandinávok ellen is begyűjtötte a három pontot. Az első gólt a középhátvéd Ooijer érte el, aki a következő idénytől Dzsudzsák Balázs klubtársa lesz a PSV Eindhovennél.

Walter Ayoví (Ecuador): az argentin válogatott a múlt héten újabb vereséget szenvedett, ezúttal Ecuador győzte le Diego Maradona együttesét. Az ecuadoriak kihasználták a hazai pálya, illetve a magaslati levegő előnyét, és a hajrában szerzett két góllal nyertek - amelyek közül az elsőt a balhátvéd Ayoví érte el egy távoli bombával.

Középpályások:

Szerhij Nazarenko (Ukrajna): a kelet-európai válogatott a vártnál nehezebben győzte le Kazahsztán csapatát, amely még a vezetést is megszerezte Kijevben. Hogy a hazaiak mégis nyerni tudtak, az elsősorban Nazarenkónak volt köszönhető, aki még a szünet előtt duplázni tudott, és így már tíz találatnál jár a címeres mezben.

Ali Karimi (Irán): három válogatott már kvalifikálta magát a 2010-es vébére Ázsiából, a negyedik helyért azonban nagy harc folyik, és az irániak is versenyben vannak - köszönhetően a múlt heti, Egyesült Arab Emírségek elleni győzelemnek. A találkozó egyetlen gólját a hazaiak játékmestere, Karimi szerezte, egy pazar szóló után.

Kim Källström (Svédország): a svédek a Málta elleni meccs előtt szinte képtelenek voltak betalálni a vb-selejtezőkön, így a szigetország elleni győzelem már csak az önbizalom visszaszerzése miatt is fontos volt a számukra. Ebből a szempontból sokat köszönhetnek Källströmnek, aki a meccs első gólját ért el, majd gólpasszt is adott.

Alexis Sánchez (Chile): a fiatal balszélső egyre inkább felhívja magára a figyelmet remek teljesítményével. A múlt héten Bolívia ellen szerzett két gólt, és a hírek szerint immár a Manchester United is érdeklődik iránta - az Udinese azonban érthető módon nem akarja elengedni.

Csatárok:

David Villa (Spanyolország): a csatár számára a legtöbb izgalmat a múlt héten alighanem az esetleges klubcseréje jelentette, hiszen a pályán simán mentek a dolgok a számára. Az Azerbajdzsán elleni barátságos mérkőzésen egy félidő alatt mesterhármast ért el, de a Konföderációs Kupán is beköszönt Új-Zéland ellen.

Fernando Torres (Spanyolország): a Liverpool spanyol támadója Azerbajdzsán ellen "csak" egy alkalommal volt eredményes, de mint kiderült, a gólokat a Konföderációs Kupára tartogatta. Az új-zélandiak ellen ugyanis bő negyedóra alatt mesterhármast vágott, és a Kivik védelme nem nagyon tudott mit kezdeni vele.

www.global-soccer.eu