Vágólapra másolva!

Kuttor rekordja Európában is megsüvegelendő

A Szombathelyi Haladás középhátvédje, Kuttor Attila két hete döntötte meg Illés Béla rekordját, ezzel ő lett a hazai élvonalban legtöbb mérkőzésen pályára lépett focista. A védő jelenleg 542 mérkőzésnél tart az első osztályban, és hogy ez milyen nagy teljesítmény, azt jól mutatja, hogy Európában csak néhány olyan játékost találni, aki hazája bajnokságában ilyen sok meccset játszott volna.

Már az a tény is nagyon sok mindent elárul, hogy a legtöbb országban az örökrekord sem éri el ezt a számot. Bulgáriában például 454 élvonalbeli mérkőzés a csúcs, Romániában pedig 490 összecsapással már a ranglista élére lehet kerülni - és fenti két országban meglehetősen minimális az esély arra, hogy a közeljövőben valaki megdöntse a rekordot: a tehetségesebb játékosokra ugyanis rögtön lecsapnak a külföldi klubok. De még azon országok többségében is, ahol az élvonalbeli szereplés csúcsát tartó futballista még mindig aktív, a rekord nem éri el a Kuttor által teljesített mérkőzésszámot.

Norvégiában például a Rosenborg középpályásánál, Roar Strandnál senki sem játszott több meccset a legjobbak között, ám a focista a jelenlegi idény kezdeténél még "csak" 403 találkozónál járt az élvonalban. Más kérdés, hogy a 42-szeres válogatott játékos egyetlen évtől eltekintve csak a trondheimi csapatban szerepelt, így aztán élő legendának számít az RBK-nál, ahol már a 600. tétmeccsén is túl van.

Egy másik északi országban, Finnországban is hétről hétre megdöntik a rekordot, hiszen a csúcstartó, Toni Huttunen jelenleg is kergeti a labdát a MyPa Anjalankoski színeiben. A hátvéd eddig 426 alkalommal lépett pályára a Veikkausliigában, és ez a szám akár több is lehetne, azonban 1997-ben egy fél évet kölcsönben a skót Falkirknél töltött. Más kérdés, hogy ott nem nagyon vált be, hiszen a skót első osztályban mindössze kétszer szerepelt.

És ha már a skótoknál tartunk: az ottani Premier League-ben az a Steven Pressley tartja a rekordot, aki jelenleg éppen a Falkirkben futballozik - miközben egyben a skót válogatott pályaedzője is. A veterán védő 355 bajnokit játszott, pedig kétszer is külföldre szerződött: az 1994-95-ös idényt az angol Coventry Citynél töltötte, 2008-ban pedig fél évet lehúzott a dán Randersnél.

Persze Skóciában is azért nehéz megdönteni ezt a csúcsot, mert az angol klubok gyorsan leigazolják a tehetségeket, de a walesi élvonalból már viszonylag ritkán szoktak profinak állni - így aztán az ottani csúcs sokkal közelebb áll Kuttor Attila rekordjához. Az idén 41 esztendős Clint Reynolds világéletében a League of Walesben futballozott: még 1992-ben mutatkozott be a Newtownban, majd megfordult a Caersws-ben is, jelenleg pedig az Aberystwyth Townban szerepel. Egyelőre esze ágában sincsen visszavonulni, ami azt jelenti, hogy a következő szezonban tovább gyarapíthatja élvonalbeli meccseinek számát - jelenleg 516 mérkőzésnél tart.

Az izraeli bajnokságban is idén állítottak fel új csúcsot, ami ugyan szintén nem éri el Kuttor Attila rekordját, de nem sokkal marad el tőle. A Maccabi Haifa középpályása, Alon Harazi áprilisban játszotta az 520. meccsét a legjobbak között a Szentföldön, de nem csak ezzel rekorder hazájában. Harazi ugyanis nyolc bajnoki címet szerzett, amit rajta kívül senki sem mondhat el magáról Izraelben.

A bűvös félezres határt idén sikerült túllépnie a holland kapusnak, Sander Boschkernek is: a 39 esztendős hálóőr számára a szezon utolsó bajnokija volt az 509. találkozó az Eeredivisie-ben. Boschker egyetlen idénytől eltekintve teljes pályafutását a Twenténél töltötte, és ha a 2003-2004-es szezonban nem igazol az Ajax Amsterdamba, ahol aztán végig a kispadon ült, akkor még előkelőbb helyen állhatna a holland örökranglistán. Persze a jelenlegi kilencedik pozíciójával sem kell szégyenkeznie, de ahhoz, hogy megdöntse Pim Doesburg (687) rekordját, még jó néhány évig kellene védenie...

Forrás: AFP

A Real Madrid csatárának, Raúlnak sincsen sok esélye arra, hogy utolérje a spanyol ranglista első helyezettjét, Andoni Zubizarretát, aki 622 mérkőzésen védett a Primera Divisiónban. A királyi gárda élő legendája jelenleg 520 meccsnél tart a spanyol bajnokságban, amivel ötödik az örökranglistán, ám a következő szezon elején máris megelőzheti a negyedik Manuel Sanchíst, és 2010 nyarára akár a második helyre is feljöhet - ott ugyanis a volt barcelonai Eusébio áll 543 találkozóval.

Az európai bajnokságokat végignézve mindössze három olyan labdarúgót találtunk, aki Kuttornál több élvonalbeli találkozón játszott hazája bajnokságában, és jelenleg is aktív. Ketten közülük Angliában kergetik a labdát: a Manchester United walesi szélsője, Ryan Giggs, akit ebben az idényben az év játékosának is megválasztottak a Premier League-ben, már 563 meccsen van túl az első osztályban, míg a Portsmouth kapusa, David James eddig 547 alkalommal játszott az élvonalban. Neki ehhez egyébként hozzájön még 116 másodosztályú találkozó is, hiszen karrierje elején két évet lehúzott a Watford-ban, a 2003-2004-es idényben pedig a West Ham Uniteddel volt kénytelen a The Championshipben játszani.

Forrás: AFP

Mindez azonban eltörpül Paolo Maldini teljesítménye mellett: az AC Milan futballistája már 645 alkalommal futhatott ki a pályára a Serie A-ban, amivel természetesen ő tartja a rekordot Olaszországban. A 40 esztendős hátvéd a szezon végén visszavonul, így sokkal már nem gyarapíthatja ezt a tekintélyes számot.

www.global-soccer.eu