Vágólapra másolva!

UEFA-kupa: A Hamburg a brémai kapustól, a Sahtar a kijevi gyeptől tart

Két ősi ukrán rivális, a Dinamo Kijev és a Sahtar Donyeck találkozik egymással a labdarúgó UEFA-kupa csütörtöki elődöntőjének első mérkőzésén Kijevben, és az eddigi összecsapásaik eredményei a fővárosiak felé billentik a mérleg nyelvét. A másik ágon német párharc lesz, a Werder Bremen és a Hamburger SV tizenöt napon belül háromszor méri össze erejét.

Az idei bajnokságban a hamburgiak állnak jobban, öt fordulóval a zárás előtt még van esélyük dobogóra kerülni. Ez arany-, illetve ezüstérem esetén automatikusan jogot biztosítana a Bajnokok Ligájában való induláshoz, bronzérmesként pedig BL-selejtezőre nyílna lehetősége a HSV-nek.

A Werder bajnoki reményei már tavaly ősszel elszálltak, így Thomas Schaaf csapata december óta a német kupára és az UEFA-kupára összpontosítanak (utóbbinak a küzdelmeibe éppen a Bajnokok Ligája csoportmérkőzés-sorozat elbukása után kapcsolódott be a zöld-fehér együttes). Az eddigi menetelés azt mutatja, hogy az összpontosítás jól sikerült. A brémai csapat simán jutott el mindkét sorozatban a legjobb négy közé - és a sorsolás szeszélye folytán mindkét kupában az örök rivális Hamburggal került szembe.

A német kupában - ellentétben az angollal vagy az olasszal - egyetlen mérkőzésen dől el a továbbjutás, ami általában a pályaválasztónak kedvez. A múlt szerdai elődöntő színhelye a HSV stadionja volt, a hangulat pedig meglehetősen paprikás. Erről főleg Tim Wiese, a Werder kapusa gondoskodott, aki egy nappal a meccs előtt azt nyilatkozta: továbbjutni a Bréma fog, elvégre a HSV "mindig elveszíti a fontos mérkőzéseket", a rajongói által a pályára dobált "öngyújtók pedig úgysem találnak célba".

Az előkészítés megtette a hatását. Wiese minden labdaérintését harsogó füttykoncerttel fogadta az 50 ezer hamburgi szurkoló - ám ez kevés volt a sikerhez. A HSV csatársora meglehetősen gyenge napot fogott ki (Petric meg is sérült), így 120 perc után is 1-1 volt az állás. Ekkor következtek Wiese nagy pillanatai: a büntetőrúgások során egymás után tette ártalmatlanná Boateng, Olic, majd Jansen tizenegyesét, oroszlánrészt vállalva a Werder továbbjutásából. Másnap nemcsak a brémai újságok, de az Eurosport tv-csatorna német adása is "Wiese, der Riese" (Wiese, az óriás) néven emlegette a 28 éves kapust.

Csütörtökön az UEFA-kupa elődöntőjében találkozik ismét a két Hanza-város csapata, itt azonban oda-vissza mérkőzésen dől el a továbbjutás. A Hamburgnak tehát van lehetősége, hogy kiköszörülje a csorbát. Az első összecsapásra Brémában kerül sor 20:45 órakor. A hazaiak mindenképpen lélektani előnnyel lépnek pályára, akkor is, ha Wiese ezúttal nem hergeli a hamburgiakat.

A másik elődöntőből mindenképpen ukrán csapat jut tovább, a Dinamo Kijev és a Sahtar Donyeckkel meccsel. A Dinamo a legjobb 16 között a szintén ukrán Metaliszt Harkovot búcsúztatta, majd a negyeddöntőben az idegenbeli 0-0 után nagyon simán, három góllal verte a francia Paris Saint-Germain gárdáját. A kijeviek vezetik hazájuk bajnokságát, tizenkét ponttal megelőzve a donyeckieket, ráadásul saját stadionjukban legtöbbször győzni tudtak csütörtöki riválisuk ellen. A középpályás Roman Jerjomenko megfázással, a csatár Artyom Kravec pedig lábsérüléssel bajlódik, ám rajtuk kívül nincs sérültje Jurij Szjomin együttesének. "Csak Kravec állapota kérdéses - nyilatkozta az orosz szakvezető a klub hivatalos honlapjának. "Szeretnénk, ha átesne néhány külföldi vizsgálaton, és az eredmények ismeretében tudunk majd vele tervezni."

A Sahtar először játszik elődöntőt nemzetközi kupában, a negyeddöntőbeli - a francia Olympique Marseille ellen kivívott - továbbjutás után szerződést hosszabbító román tréner, Mircea Lucescu azonban elsősorban a kijevi gyepszőnyeg miatt aggodalmaskodik. "Az Olimpijszkij Stadion pályájának állapota egyszerűen rombolja a gyors, technikás játékunkat" - mondta Lucescu a klub hivatalos honlapjának. "Edzőként szégyellem magam, hogy a második mérkőzésen ilyen gyepen kell jó teljesítményt kérnem a futballistáinktól."

elődöntő, 1. mérkőzések:
Dinamo Kijev (ukrán) - Sahtar Donyeck (ukrán) 18:30
Werder Bremen (német) - Hamburger SV (német) 20:45

A visszavágókat jövő csütörtökön rendezik, a döntőre május 20-án kerül sor, Isztambulban.