Vágólapra másolva!
Két csapatra való külföldi futballista érkezett a télen a magyar élvonalba, és csakúgy, mint a korábbi években, többségük ezúttal is Kelet-Európából igazolt az NB I-be. A korábbi évekhez képest azonban valamivel kedvezőbb a kép, hiszen a jelek szerint nyitott a balti, illetve az egykori szovjet tagállamok játékospiaca felénk, és ennek köszönhetően a megszokott szerb dömping mellett néhány észt, lett, illetve grúz válogatott is a magyar pályákon futballozhat - köztük olyan is, aki egykoron a Chelsea-nél is megfordult.

Kameruni és osztrák játékost vett a Siófok

A BFC Siófok két új igazolása közül a kameruni Georges Aimé Ekoundáról lehet többet tudni. A 23 esztendős támadó tavaly nyáron próbajátékon szerepelt a svájci harmadik vonalban vitézkedő Solothurnnál, és le is igazolták, hiszen a klub honlapján található csapatfotón szerepel (bár a nevét ott Ekundának írták), de később csak egyetlen mérkőzés tudósításban szerepel a neve. Igaz, akkor az FC Olten ellen mesterhármast vágott.

A csatár hazájában a Matoutou Yaoundéban szerepelt, de még tizenévesen átjött Európába, és egy szezont eltöltött a Metz tartalékcsapatában, a francia negyedik vonalban. Elzászban csapattársa volt többek között a jelenleg a Lille-ben szereplő Ludovic Obraniak vagy a Newcastle United védője, Sébastien Bassong is. Egy év elteltével a francia ötödik vonalban szerénykedő Les Sables-d'Olonne játékosa lett, majd újabb egy év múlva megint a negyedosztályban, a Moulins együttesében szerepelt, ahol tíz bajnokin egyszer sem volt eredményes.

Szintén a Balaton partján folytatja pályafutását az osztrák Daniel Kogler, aki augusztusban még csak 21 esztendős lesz. Ő az AKA St. Pölten nevű, elsősorban utánpótláskorú játékosokat foglalkoztató egyesületben kezdte karrierjét, majd 2007 nyarán a SV Bad Aussee focistája lett. Az osztrák másodosztályú klubban 24 bajnokin négyszer volt eredményes, majd a Velezs Mosztar vette meg - Boszniában viszont az elmúlt fél évben nem szerzett gólt.

Diósgyőr, Debrecen: az öt érkező légiósból négyen szerbek

A diósgyőri egyesülethez két új délszláv futballista érkezett a télen. A szerb Milan Bogunovic a Vozdovac Beogradtól jött el: a középhátvéd a másodosztályú egyesületben az előző fél évben 13 bajnokin szerepelt, és egy gólt ért el. Bogunovic a Jedinstvo Ub nevű klubnál kezdett, majd a Buducnost Podgoricában folytatta. A montenegrói egyesülettel 2004-ben feljutott a szerb-montenegrói pontvadászat élvonalába, és ennek eredményeként a patinás Crvena zvezda igazolta le, de a belgrádi egyesületnél Bogunovic csak elvétve kapott lehetőséget. Így aztán hamarosan az FK Zemunba került, ahol már rendszeresen pályára lépett - a nemzetközi híradásokba azonban csak akkor került be, amikor a Partizan elleni bajnokin öngólt rúgott. Egy váratlan fordulattal 2007 nyarán a libanoni Al-Nejmahba szerződött, amellyel az AFC-kupában (ami a második számú ázsiai klubtornának számít) egészen az elődöntőig jutott, sőt az indiai Mahindra United ellen a negyeddöntőban gólt is szerzett. Tavaly nyáron aztán visszatért hazájába, a Vozdovachoz - de előtte még a Zalaegerszegnél is volt próbajátékon. A DVTK másik új légiósáról már kevesebb az információ. A 21 éves csatár, Djordje Simic a harmadosztályú Backa Palankától érkezett, előtte pedig futballozott az FK Becejben is.

Forrás: AFP

Tony Stokes: West Ham United után Újpest

A debreceni egyesülethez hárman érkeztek a télen külföldről. A szerb kapus, Djordje Pantic a svéd Enköpinget hagyta ott a Loki kedvéért: tavaly a svéd második vonalban védett 23 találkozón. Pantic a belgrádi Partizan nevelése, bár kölcsönben megfordult az Obilicnél is. A Partizanban nem sokat védett, bár a 2005-2006-os idényben ő állt a kapuban a Maccabi Petah-Tikva elleni hazai UEFA-kupa-mérkőzésen - amelyet a szerbek 5-2-re elveszítettek. 2007 januárjában a német Koblenz vette meg, de a Bundesliga 2-ben egyetlen tétmeccsen sem szerepelt, ráadásul az átigazolása körüli pénzügyi szabálytalanságok miatt az alelnöknek, Michael Rechnek le kellett mondania a posztjáról.

A DVSC új szerb hátvédje, Bozidar Cosic a patinás Ajaxot is megjárta, igaz, csak ifistaként szerepelt az amszterdamiaknál. Az Utrechtnél is csak a korosztályos gárdában játszott, majd rövid ideig szerepelt a német harmadosztályú KFC Uerdingennél. A 2004-2005-ös pontvadászatban már otthon, a Zeleznikben szerepelt, ahonnan 2006 nyarán az orosz másodosztályú Himki vette meg. Ott mindössze nyolc bajnokin szerepelt, az előző szezonban a Zemunban játszott 12 találkozón, a jelenlegi bajnokságot már a bosnyák Modrica Maximánál kezdte. Ezzel a klubbal négy BL-selejtezőn is szerepelt, de mivel januárban lejárt a szerződése, a DVSC ingyen igazolhatta le.

A fiatal brazil balhátvédet, Hugo Leonardo Pereira Nascimentót (aki csak a Hugo művésznéven szerepel), egykoron nagy tehetségnek tartották. A patinás Vasco da Gamánál kezdte pályafutását, 2005 őszén a brazil U18-as válogatottba is meghívást kapott, 2006-ban pedig az országos bajnokságban is bemutatkozhatott a Vasco színeiben: összesen három bajnokin vetették be a felnőttek között. Később azonban nem tudott tartósan megkapaszkodni a csapatban, így a szintén riói Friburguenséhez került, amely országos szinten csak a harmadik-negyedik vonalhoz tartozik.

A Fehérvár új fiataljai a felnőttek között még nem bizonyítottak

Az FC Fehérvár új légiósai közül a horvát Ivan Buljubasic legalább annyit elmondhat magáról, hogy a Hajduk Splitnél nevelkedett, azonban még tizenévesen az Imotskiba igazolt, a fehérváriak pedig a horvát harmadosztályú Mosor Zrnovnicától vették meg. A montenegrói Darko Karadzic is fiatalnak számít, ő a belgrádi Radtól érkezett a klubhoz, első csapata viszont a Sutjeska Niksic volt. Karadzic 2006-ban ott volt az U17-es Európa-bajnokságon Szerbia és Montenegró válogatottjával, és a belgák elleni csoportmeccsen gólt is szerzett - a felnőttek között azonban eddig nem váltotta meg a világot.

Ugyanez az ukrán támadóról, Olekszandr Tkacsukról is elmondható: ő az üzbég Kizilkum Zarafsontól jött, amely tavaly csak nagy nehézségek árán maradt az üzbég élvonalban, ám Tkacsuk egyetlen találatot sem ért el a bajnokságban - a kupában azért egyszer eredményes volt, igaz, akkor is tizenegyesből. A brazil Alison Silva a lett Metalurgs Liepajától költözött Székesfehérvárra.