Vágólapra másolva!
A Ferencvárosi Torna Club úgy döntött, hogy havi hatmillió forintot kér az FTC Labdarúgó Zrt.-től azért, hogy a futballcsapat használhassa az FTC-címert - erősítette meg az [origo]-nak Szász András, az FTC Zrt.-t 94 százalékban birtokló Esplanade Real Estate kft. vezérigazgatója. Szász András szerint a követelés inkorrekt, és teljesen biztos benne, hogy Kevin McCabe cége nem fog fizetni a Torna Clubnak. Az [origo] kedden úgy értesült, hogy a futballklub megegyezett az anyaegyesülettel, ám hogy mik a részletek, lesz-e kifizetés, arra csak a közeljövőben, az FTC elnökségi ülése után derül fény.

A futballcsapatot működtető FTC Zrt.-t, illetve az Üllői úti stadionhoz kapcsolódó ingatlanegyüttest és a létesítményhez kötődő használati jogokat 2008 áprilisában vette meg az angol milliárdos Kevin McCabe cége, a Esplanade Real Estate Kft. Az állam 3,45, míg a ferencvárosi klub 2,3 milliárd forinthoz jutott a megállapodás révén. Hiába a milliárdos bevétel, az FTC rendkívüli elnökségi ülésén a közelmúltban úgy döntött, a klub pénzt szeretne kapni a címerért a futballcsapatot működtető zrt.-től.

Berki Krisztián, a futballcsapatot működtető gazdasági társaság, az FTC Zrt. vezérigazgatója múlt heti kérdésünkre azt mondta, csak szóbeszédről tud, hivatalos megkeresésről nem. "Amíg a klub nem jelzi a szándékait, addig érdemben semmiről sem tudok nyilatkozni. Hallomásból értesültem a hírről, ám úgy érzem, Rieb György elnök úrral és Menráth István klubigazgatóval olyan kapcsolatot ápolok, hogy bármilyen döntés kapcsán megkerestek volna."

Hogy mégis van alapja a híresztelésnek, arról Szász András, az FTC Zrt.-t 94 százalékban birtokló Esplanade Real Estate kft. vezérigazgatója nyilatkozott az [origo]-nak.

- Az FTC a Sport Plusz című hetilap értesülései szerint havi hatmillió forintot kíván kérni a zrt.-től a címerhasználati jogért. Igaz a hír?
- A Ferencvárosi Torna Club valóban írásban jelezte, hogy hatmillió forintot kíván kérni a zrt.-től a használatért.

- A névről is szó van vagy csak a címerről?
- Tudomásunk szerint csak a logóról van szó.

- Amikor az Esplanade aláírta a szerződést, tudta, hogy a címerhasználati jogok kimaradtak belőle?
- A cég álláspontja szerint az Esplanade az FTC Labdarúgó Zrt.-t vásárolta meg, amely ezzel a védjegyhasználati joggal már rendelkezett. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az FTC Labdarúgó Zrt. létezése óta használta ezt a logót. Megjegyezni kívánom, hogy az Esplanade a zrt. részvényeit azok névértékének negyvenszereséért vásárolta meg, és a zrt. vásárláskori állapotát tekintve a logó és a név, mint gyakorlatilag a zrt. nyilvánvalóan szinte egyetlen értéke, ebbe beletartozott.

- A csapat szurkolói vélhetően csak annyit szűrnek le az ügyből, hogy az FTC az FTC-től kér pénzt, valamint, hogy Kevin McCabe cége milliárdokat fizetett, de ez sem volt elég, további pénzt szeretne kapni a "nagy FTC" a futballklub tulajdonosától. Inkorrekt dolognak vagy jogos követelésnek tartják ezt?
- Teljes mértékben inkorrekt követelésnek tartjuk, mely felveti azt a kérdést, hogy vajon a tender kiírásakor vagy a szerződéskötéskor elkövetett szándékos megtévesztésről van-e szó. Ez a kérdés már csak azért is felmerül, mert Petró László volt mind a zrt., mind a Torna Club részéről eljáró ügyvéd. Egészen odáig merészkedem, hogy ez az ügy ügyvédi etikai kérdéseket is feszeget.

- Ön szerint fog fizetni az Esplanade?
- Teljesen bizonyos vagyok abban, hogy az Esplanade ebben az ügyben nem fog fizetni a Ferencvárosi Torna Clubnak. Az Esplanade az összes, szerződésben vállalt kifizetéseket maradéktalanul teljesítette.

- Mikor egyeztetnek az FTC-vel az ügyről?
- Az FTC igazgatóságának megbízottjaival folyamatosan egyeztetünk.

Kedd délután Szász András már úgy nyilatkozott, hogy sikeres egyeztetést folytattak a felek, amelyet a Ferencvárosi Torna Club elnökségének jóvá kell hagynia. Hogy a "sikeres egyeztetés" pontosan mit takar, arról a vezérigazgató egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

Az ügyben megkerestük dr. Petró Lászlót, az FTC jogászát is, aki múlt heti érdeklődésünkkor készségesen válaszolt kérdéseinkre, később azonban azt kérte, szavai ne jelenjenek meg szerdáig, amikor az ügy fejleményeiről részletesen beszámol majd.