Vágólapra másolva!

Vébés edzőknél is többet ér a magyar futballkapitány

A világbajnokságra kijutott 32 ország szövetségi kapitányai között vannak nemzetközileg elismert szakemberek, és olyanok is, akiknek a nevét valószínűleg a vébén fogja csak megismerni a futballközvélemény. Az egyik, a labdarúgás pénzügyi részével foglalkozó internetes oldal nyilvánosságra hozta a 32 szakvezető fizetését, Erwin Koeman a mezőny harmadánál jobban keres.

A Futebol Finance nevű, portugál internetes portál kutatómunkájának köszönhetően a dél-afrikai torna mindegyik résztvevőjéről tudni lehet, hogy a szövetségi kapitány mennyit keres egy évben. A honlap azt nem hozta nyilvánosságra, hogy az adatokat honnan szerezte, de az információkban valószínűleg meg lehet bízni, már csak azért is, mert egy-két kapitány esetében korábban sem volt titok a fizetés. Mindezek alapján egyáltalán nem meglepő, hogy jelenleg az angol válogatottat irányító Fabio Capello a legjobban kereső szövetségi kapitány, őt a klubedzők közül is csak ketten előzik meg.

Capello évi 8,8 millió eurós bérezése kiemelkedően magas, hiszen a világbajnokság 32-es mezőnyéből a második Marcello Lippi is csak hárommilliót kap évente az olasz szövetségtől. Más kérdés, hogy Lippi is 1,2 millió euróval előzi meg a lista harmadik helyezettjét, Joachim Löwöt. Az első hét helyen csak európai országot találunk, ám kissé meglepő módon a nem európai nemzetek sorát Ausztrália nyitja, ahol a holland Pim Verbeek évi 1,2 millió eurót keres. Ugyanannyit, mint Dél-Afrikában Carlos Alberto Parreira, aki egy hónapban pontosan annyit keres (100 ezer eurót), mint az ország elnöke, Thabo Mbeki egy év alatt. Brazília vagy Argentína csak ezután következik, más kérdés, hogy Diego Maradona évi 800 ezer eurós fizetése pontosan a duplája annak, mint amennyit elődei kerestek.

A lista egyébként csak az alapfizetést mutatja, vagyis azt a fix összeget, amit a szakvezető az eredményektől függetlenül megkap évente, a prémiumokat nem vették figyelembe. Capello például másfélmillió eurót tehetett zsebre azért, hogy kivezette Angliát a világbajnokságra. A rangsorban meglepően hátul található Raymond Domenech is inkább a különböző bónuszokban bízik: alapfizetése a többiekhez képest alacsony, alig haladja meg az évi félmillió eurót, azonban a világbajnoki kvalifikációért 1,1 millió eurót kapott. Így aztán valószínűleg duplán örült Thierry Henry kezezésének az Írország elleni pótselejtezőn.

Az európai vb-résztvevők közül Szlovákiában keres a legrosszabbul a kapitány: Vladimír Weiss egy évben csak 215 ezer eurót kap kézhez. És ha már itt tartunk: ugyan az MLSZ nem hozta nyilvánosságra, de az egyik bulvárlap információi szerint a magyar válogatottat irányító Erwin Koeman ennél például jóval többet keres. A holland szakember a pletykák szerint havi 30 ezer eurót kap, ami évi 360 ezernek felel meg, amivel tíz, a vébére kijutott szövetségi kapitányt is megelőz, például Radomir Anticsot, Matjaz Keket. Bennük, illetve Weissben az a közös, hogy mind a hárman saját hazájuk válogatottját irányítják, a jelek szerint a külföldi edző mindig drágább.

A pótselejtezőkön elbukott szövetségi kapitányok közül egyébként kettő olyan is van, aki ott lenne az első háromban a fizetésével, de nem tudta kivezetni válogatottját a vébére. Az oroszoknál Guus Hiddink évi ötmillió eurós fizetést kapott, míg Írországban Giovanni Trapattoni kétmillió eurót keresett (amelynek felét egyébként az egyik helyi telekommunikációs cég állja).

A szövetségi kapitányok fizetési listája:

8,800 millió euró/év, Anglia, Fabio Capello
3,000, Olaszország, Marcello Lippi
1,800, Németország, Joachim Löw
1,800, Hollandia, Bert van Marwijk
1,750, Svájc, Ottmar Hitzfeld
1,500, Spanyolország, Vicente del Bosque
1,350, Portugália, Carlos Queiroz
1,200, Ausztrália, Pim Verbeek
1,200, Dél-Afrika, Carlos Alberto Parreira
1,200, Mexikó, Javier Aguirre
0,800, Brazília, Dunga
0,800, Argentína, Diego Maradona
0,800, Japán, Takesi Okada
0,800, Új-Zéland, Ricki Herbert
0,750, Görögország, Otto Rehhagel
0,650, Kamerun, Paul le Guen
0,575, Chile, Marcelo Bielsa
0,560, Franciaország, Raymond Domenech
0,505, Elefántcsontpart, Vahid Halilhodzsics
0,405, Koreai Köztársaság, Hun Jung Moo
0,390, Dánia, Morten Olsen
0,365, Ghána, Milovan Rajevac
0,305, Szerbia, Radomir Antics
0,275, Egyesült Államok, Bob Bradley
0,245, Szlovénia, Matjaz Kek
0,245, Paraguay, Gerardo Martino
0,245, Algéria, Rabah Szadane
0,240, Honduras, Reinaldo Rueda
0,215, Szlovákia, Vladimír Weiss
0,205, Uruguay, Oscar Washington Tabárez
0,170, Koreai NDK, Kim Jong Hun
0,125, Nigéria, Shaibu Amodu

www.global-soccer.eu