Vágólapra másolva!
Babos Gábor visszavonulásával még mindig van honnan válogatnia Erwin Koemannak, az európai focibajnokságok első- és másodosztályában ugyanis 22 magyar kapus szerepel, az NB I-ben pedig 12 csapatnak van hazai kezdőkapusa. Grosics Gyula szerint Magyarország kapusnemzet, a válogatott edzője, a 38-szoros válogatott Petry Zsolt pedig úgy gondolja, az NB I-ben eltöltött három év már visszaveti a játékosok fejlődését, de attól is óva int, hogy bárki túl fiatalon igazoljon külföldre.

Az európai futballbajnokságokban 22 magyar kapus szerepel, többen nívós bajnokságok neves csapatainak a tagjai, és korábban sem ezen a poszton akadtak a legnagyobb problémák a magyar válogatottnál. Valóban kapusnemzet lenne a magyar? Az Aranycsapat legendás kapusa, Grosics Gyula szerint igen: "Így gondolom, hiszen a magyar labdarúgásnak soha egyetlen időszakban sem voltak kapusproblémái, mindig volt 2-3 kiemelkedő képességű játékos, aki közül választani lehetett" - mondta az [origo]-nak.

A kilencvenes évek egyik legjobb kapusa, a 38-szoros válogatott Petry Zsolt (2008 óta Erwin Koeman szövetségi kapitány csapatának a kapusedzője) szerint sem okozhat gondot Babos Gábor pótlása. "Ha a magyar kapushelyzetet az európai átlagszínvonalhoz mérjük, egy Fülöp Mártonnal, Király Gáborral, Gulácsi Péterrel, esetleg Bogdán Ádámmal, Köteles Lászlóval ezt a szintet könnyedén elérjük. Mi több, Királyban és Fülöpben minden megvan abból, ami egy jó kapustól elvárható."

Ki pótolhatja Babost?

Előfordulhat, hogy Babos utódja a nála mindössze két évvel fiatalabb, 71-szeres válogatott Király Gábor lesz? A Belgium elleni, 3-0-s magyar vereséggel véget ért utolsó idei válogatott mérkőzésen Király védte a magyar csapat kapuját, előtte 2006. október 11-én volt válogatott - amikor Magyarország csúfos, 2-1-es vereséget szenvedett Máltán. Király a német másodosztályú 1860 Münchenben rendszeresen véd, sokadik virágkorát éli: "A kapitány vele középtávon tervez. Már Leverkusenből is jó híreket kaptunk róla, de Münchenből még jobbakat. Erős bajnokság, Gábor jó teljesítményt nyújt, s ég a tűz a szemében, hogy újra jöhessen a válogatotthoz. Ő a 71 válogatottságával sokat tud segíteni a csapaton, és jó állapotban is van" - mondta Petry a 33 éves Királyról.

ForrA!s: AFP
Király Gábor

A másik pályázó a válogatott kapusposztjára, Fülöp Márton, aki az idei Premier League-szezonban idáig hat meccsen szerepelt. Craig Gordon eddig előtte állt a rangsorban, mi több, a Sunderland edzője, Steve Bruce azon gondolkodott, hogy a sérült skót helyére új játékost szerződtet a télen. A 26 éves magyar kapus egy hatmeccses kispadozás után - Gordon sérülése miatt - előbb csereként állt be a Tottenham ellen, utána az Arsenal ellen 1-0-ra megnyert mérkőzésen végig remekül védett, majd a Wigan elleni 2-1-es vereség során is kezdőként kapott lehetőséget.

Petry szerint Fülöp nagyon jól tette, hogy fiatalon Angliába szerződött, és a "Tottenhamnél is jó döntést hozott akkor, amikor kölcsönadatta magát". A Sunderland épp egy ilyen kölcsönszerződés után igazolta le végleg, ahol méltó vetélytársa lett a skót válogatott Gordonnak: "Két olyan kapusról van szó, akik egy, a Sunderlandnél jobb Premier League-csapatnál is megállnák a helyüket" - mondta Petry, hozzátéve, hogy a topligák csapatainál teljesen természetes, hogy két minőségi kapus áll az edzők rendelkezésére. S mintha a próféta szólt volna Petryből, az Independentben megjelent hír szerint ugyanis a Sunderlandnél magasabban jegyzett Aston Villa le szeretné igazolni Fülöp Mártont.

Anglia a legnépszerűbb kapuscélpont

Anglia roppant népszerű a magyar kapusok körében, jelenleg heten légióskodnak ott. A válogatott kapusedzője úgy véli, ennek mindössze annyi lehet az oka, hogy a magyar játékosközvetítők jó kapcsolatokkal rendelkeznek Nagy-Britanniában.

A nemzeti csapatban Erwin Koeman harmadik számú választottja már többször Bogdán Ádám volt, aki a Bolton Wanderersnél is harmadik a sorban Jussi Jääskeläinen és Ali Al Habsi mögött.

De vajon nem játszó kerettagként miképp fejlődhet egy 22 éves játékos? "Csakis úgy, hogy az edzésen 100 százalékot adok ki magamból, és a második csapatban védek. Nyilván így nem lehet a végtelenségig fejlődni, nálam most érkezett el az idő a váltáshoz. El akarok menni egy olyan csapatba, ahol játéklehetőséget kapok, mert kell a meccsrutin!" - vázolta terveit a 194 centis kapus, hozzátéve, hogy szinte biztosan Anglián belül fog klubot váltani, ám jó eséllyel először csak kölcsönjátékosként próbálhatja ki magát egy másik csapatban.

Forrás: MTI
Bogdán Ádám

Bogdán megelőlegezett bizalomnak tekinti, hogy már többször is tagja volt a válogatott keretnek: "Király Gábor és Fülöp Márton, akikkel a Belgium elleni összetartáson készülhettem, rendkívül jó kapusok, de emberként is sokra tartom őket. Sokat beszélgettem velük, Király Gabival most találkoztam először, látszik, hogy tapasztalt, sok jót mesélt a kapusszakmáról. Ez elmondható Fülöp Marciról is, vele picit más a kapcsolatom, hiszen ő fiatalabb."

Kurucz Péterről sokkal kevesebb szó esik a magyar médiában, pedig a 21 éves ex-újpesti kapus előrébb tart Bogdánnál, hiszen a Premier League-ben szereplő West Ham Unitedben stabil kispados. Petry bevallotta, még nem látta védeni Kuruczot, de "rajta fogja tartani a szemét".

Floszmann Tamásnak saját promóciós videója is van:


Szintén Angliában játszik a 21 éves Floszmann Tamás, aki idén került ki a harmadosztályú Oldham csapatához. Ambrusics Róbert a Leicester City utánpótláscsapatánál szerepel, míg a hozzá hasonlóan 17 éves Antal Botondtól nemrég vált meg a Watford.

Van értelme tizenévesen külföldre igazolni?

Petry szerint jól át kell gondolni a döntést: "A képzés szempontjából lehetséges, hogy van előnye tizenévesen külföldre igazolni, de oda nem, ahol csak 5-6. számú kapus lehetsz, mivel ott túl hosszú az út az első csapatig. Egy futballakadémiai képzés, majd 1-2 éves NB I-es szereplés után, maximum 20 évesen a belga, holland, török első, vagy akár a német, spanyol második osztály lehet optimális. Ha a Liverpoolban 40. számú játékos vagy, és csak a tartalékbajnokságban szerepelsz, ahol 18-19 éves gyerekek ellen játszol, az nem előrelépés a Soproni Ligához képest!"

Bogdán úgy véli, jobb esélye van egy kapusnak külföldön, így van értelme már fiatalon légióskodásba kezdeni: "Szerintem jó, hogy az említett játékosok már 17 évesen kikerülnek, ha boldogulni tudnak azzal a helyzettel, hogy idegen országban, szülők nélkül kell a labdarúgásra koncentrálniuk. Itt megmutathatod, mit tudsz, s ha jól focizol, akkor megadják az esélyt a felnőttcsapatnál is. Ismerek három-négy olyan játékost, akikkel a reserve-bajnokságban együtt kezdtem, és már a Premier League-ben is esélyt kaptak."

Az U20-as és az U21-es válogatott egyik legnépszerűbb tagja Gulácsi Péter, akit a szakemberek és a szurkolókegyaránt óriási tehetségnek tartanak. A Liverpool harmadik számú kapusa még csak 19 éves, igaz, az ő korában a jelenkor legjobbjai már első számú kapusok voltak klubjaikban. Petr Cech 19 évesen a Sparta Prahában szerepelt, Gianluigi Buffon már 17 évesen bemutatkozott a Parmában, míg a Real Madridnak már 1999-ben - az akkor 18 éves - Iker Casillasszal kezdődött az összeállítása.

Petry szerint nem érdemes Casillashoz hasonlítani Gulácsit, mert "nem minden csapat meri megtenni azt, amit a Real meglépett az ő csapatba állításával". A kapusedző szerint Casillast be merték dobni a mélyvízbe, a Madrid "vitte magával, nem volt baj, ha bekapott egy gólt, mert a csapat úgy is 2-1-re nyert". Hozzátette: nem biztos, hogy Gulácsi fejlődését szolgálta volna, ha mondjuk Belgiumban a válogatott kezdőcsapatába kerül, és kap egy hármast.

Forrás: AFP
Gulácsi Péter

Petry úgy véli, nem biztos, hogy a Liverpool megfelelő csapat a még mindössze 19 éves Gulácsi számára. "A Liverpoolban mindig két, Európában is jegyzett kapusnak kell szerepelnie, Reinának még legalább 5-6 évig biztos a helye a kapuban, de Cavalieri is Gulácsi előtt áll. Ha Reina megsérülne, nem Gulácsi ülne a kispadra, hanem gyorsan leigazolnák az angolok, teszem azt, Borucot a Celtictől, aki már egy tapasztalt játékos. Nehezen adnak egy fiatal, saját nevelésnek lehetőséget - éppen ezért azt mondom, nem szolgálja a fejlődését, ha egy évnél tovább a második csapatban szerepel."

Vajon mi jobb, külföldön kispadozni, vagy az NB I-ben kezdeni? Minderről a boltoni Bogdán Ádámnak is megvan a véleménye: "Attól függ, milyen bajnokságról van szó. Én mindig Angliában akartam játszani. Ha valaki padozik egy jó bajnokságban, szerintem az azt jelenti, hogy megvan az esélye arra, hogy első számú legyen. Aki a kispadon ül, az egyenrangú az első számú kapussal. Az első számú ugyan többet véd a bajnokságban, de a cserekapus a kupameccseken kaphat lehetőséget. Én a tűz közelében vagyok, de nem adatott meg, hogy sérülés vagy kiállítás miatt odakerüljek a kapuba. Mégis úgy érzem, most közelebb vagyok a végső célomhoz, mintha Magyarországon védenék" - mondta a Vasas-nevelés.

"Mintha Ferrari száguldana el melletted"

Négy középkategóriás bajnokságban is szerepelnek magyar kapusok. A 35 éves Sáfár Szabolcs általában megelőzi az Austria Wien rangsorában az osztrák Robert Almert. Nyilasi Tibor egykori csapata harmadik a táblázaton és megvan az esélye a bajnoki cím megszerzésére is, de Petry Zsolt szerint ez vélhetően kevés ahhoz, hogy Sáfár ismét válogatott legyen (eddig 14-szer szerepelt a válogatottban, legutoljára 2001-ben). "Nem zárható ki semmi, de ő a listán elég hátul van, nem is látta még Koeman, s tapasztalt kapusnak ott van a keretben Király. Fülöp jó középkorú, s ha minden kötél szakad, inkább Gulácsi Peti kapna lehetőséget."

A skót bajnokság tavalyi bronzérmesének, a Hearts csapatának a kezdőjében mostanság bérelt helye van Balogh Jánosnak. A volt debreceni játékost az őszi szezonban eddig mindössze kétszer mellőzte László Csaba vezetőedző. A 26 éves kapus a Lokinak nem kellett, ezzel szemben Skóciában a megbízható kapusok között tartják számon, Petrynek is jó véleménye van róla. "Tavaly beszéltem László Csabával, azt mondta, hogy hosszabbítani akarnak vele, és stabil a helye a csapatban. Erwin Koeman mindenképpen akart Babos és Fülöp mögé egy olyan kapust, aki Európában véd, Balogh pechje, hogy akkor pont nem játszott. Edzője szerint sokat fejlődött, azt pedig én is tudtam róla, hogy Magyarországon nagy tehetségnek számított, bár akadtak hibái a koncentrálásában, ingadozott a teljesítménye. Ezt Skóciában levetkőzte." Megfordult Skóciában, a Hibernianben Gróf Dávid is, aki utána Angliában próbált szerencsét, de egyelőre nem találta meg álmai csapatát.

Forrás: MTI
Balogh János

Nagy reményekkel igazolt idén ősszel a Genkhez Köteles László, aki többször is tagja volt a Koeman-válogatott keretének, ám Belgiumban még egyetlen meccsen sem védett. A 25 éves légióst a nála három évvel fiatalabb Davino Verhulst szorítja ki a kapuból. "Beszéltem a kapusedzőjével, hiszen a válogatottnál is figyelembe vett játékosról van szó, s azt mondták róla, még fel kell vennie a ritmust. Már a belga bajnokság is más sebességben zajlik, mint a magyar, s a Genknél nem szeretnék megégetni Kötelest azzal, hogy esetleg nem sikerülnek az első meccsei. És az is tény, hogy a másik kapusra, aki most védi a csapat kapuját, egy rossz szót sem szólhatnak. Szóval Lacinak várnia kell!" - mesélt Köteles belgiumi helyzetéről Petry.

A magyar élvonalban 12 klubnak van magyar kezdőkapusa. Hogy közülük ki érdemel említést? "Sebők Zsolt a Videotonból, Balajcza Szabolcs az Újpestből - hirtelen ők ketten jutottak eszembe. Ha külföldi bajnokságba igazolnának, sokkal nagyobb esélyük lenne a válogatott közelébe kerülni. Az európai foci sebessége a képességeiket nemzetközi szintre emelhetné. Az NB I-ben megszokott tempóval nehéz lenne felvenni a ritmust a dán, a portugál, a svéd, de akár az albán válogatott ellen. Amikor Köteles a Diósgyőrből csatlakozott a válogatotthoz, mindig hiányzott belőle a gyors gondolkodás. Olyan ez, mintha 50-nel kell menned a városban, ezt megszokod, aztán az autópályán csak nézel, amint elszáguldanak melletted a Porschék és a Ferrarik. Észnél kell lenned, mert megszoktad az 50-es tempót! Légióssá válni óriási átállás, ha valaki 2-3 évet játszik az NB I-ben, az inkább visszaveti, semmint a fejlődését szolgálja" - mondja Petry.

Közben meglehet, újabb kapusokkal bővül a magyar légiós kontingens Európában, hiszen a Sheffield United menedzsere, Kevin Blackwell lázas kapuskeresésben van, s nemrég éppen ezért a testvércsapat Ferencvárostól egy hétre kölcsönkérte Megyeri Balázst és Holczer Ádámot, akik állítólag jó benyomást tettek a trénerre a másodosztályú csapat edzésein.

Magyar kapusok Európa hideg és meleg részein

Egyre elismertebb a ciprusi bajnokság, jó példa erre Nagy Zoltán karrierje, aki az Anorthoszisszal több BL-meccsen is pályára lépett az előző szezonban, s a famagusztai kiscsapat a Panathinaikosz, az Inter és a Werder csoportjában hat pontot is összegyűjtött. Az albán Arjan Beqaj idén is előtte áll a sorban, a 35 éves Nagy Zoltán eddig egy bajnokin kapott lehetőséget. A 22 éves Totka Dániel is Cipruson véd - illetve csak kispadozik.

Görögországban játszik Posza Zsolt, aki 32 évesen kétszer védhette az Ergotelisz kapuját, a középcsapat első számú kapusa a görög Ioszif Daszkalakisz. A Serie B-ben, a Regginában pallérozódik Kovácsik Ádám, akit 2007-ben, 16 évesen igazolt le az olasz csapat. Kovácsik tagja volt az egyiptomi U20-as vb-n bronzérmes magyar csapatnak.

A hidegebb vidékeken is szeretik a magyar kapusokat, a Feröer-szigeteken, Finnországban és Izlandon találkozhatunk velük. A feröeri Fuglafjördur játékosa a 25 esztendős Gángó András, míg a 36 éves Turi Géza a Víkungurt erősíti. A Knattspyrnufélag Akureyrar csapatának sikerült elcsábítania a 33 éves Matus Sándort az izlandi másodosztályba.

Finnországban két kapus képviseli Magyarországot: a 30 éves Szentpéteri Viktor a Lahtival az Európa Ligában is szerepelt (menetelését az FC Bruges állította meg), míg Szeróvay Mihály a Jyväskyläval idén esett ki az első osztályból. A 27 éves Szeróvay magyar érdekeltségű bundaügyet leplezett le a közelmúltban. Szentpéteri a szezon végeztével elhagyta Finnországot, ám továbbra is külföldön szeretne futballozni: "Keresem a lehetőségeket, de inkább csak külföldön. Marasztaltak, de előre eldöntöttem, hogy szeretnék továbblépni. Magyarországon tréningezek, 30 évesen ideális kapuskorban vagyok, és jó formában érzem magam" - mondta az [origo]-nak.

Finnországban megannyi magyar kapus megfordult már, Szentpéteri szerint, ha valaki az északi országban jár próbajátékon, az edzéseken egyből szembetűnik, hogy kimagasló a magyar kapusiskola. "A magyarokkal szemben a finnek nem fektetnek nagy hangsúlyt a technikára, más a kapusképzésük."

2000-ben, 34 évesen Petry is játszott Finnországban, a Kotkan TP csapatánál. "Egy-két kapuskolléga jól teljesített, így az országban megszerették a magyarokat. Én a Frankfurttól eljöttem, utána másfél évig sérült voltam, s nem voltam biztos abban, hogy mire lehetek még képes. Jött a finn lehetőség, ahol nagyon élveztem az eltöltött három hónapot. 18 meccsen védtem, meggyógyult a lábam, és visszajött az önbizalmam. Az már egy másik kérdés, hogy utána a Dunaferrhez igazoltam, ahol Egervári Sándor Rabóczki Balázst visszahozta a klubhoz, és őt játszatta helyettem. Utána ismét visszatértem Németországba, és azóta is itt vagyok, a Bundesligában jelenleg hatodik Hoffenheim kapusedzőjeként dolgozom. Fiatal, célratörő csapat, amely még a mostaninál is előrébb törhet - ennél jobb helyet nem is tudnék elképzelni magamnak."