Vágólapra másolva!
Arséne Wenger szerint tarthatatlan, hogy a játékosok válogatott meccseken szerzett sérülései miatt hátrányba kerülnek a klubcsapatok. Robin van Persie miatt az Arsenal mestere be akarja perelni a holland szövetséget anyagi kompenzációért, de igazából azt szeretné, ha a FIFA és az UEFA közösen dolgozna ki rendszert a hasonló esetekre. Ha sikerrel jár, nagyot változhat a nemzetközi futball.

Van Persie remekül kezdte az idényt az Arsenalban: a támadó a Premier League első 12 fordulójában hétszer volt eredményes, és kihagyhatatlan volt a csapatból. Wenger középcsatárként szerepeltette a focistát, aki hazája válogatottjában többnyire a szélen szokott játszani, így aztán a holland szövetségi kapitány, Bert van Maarwijk úgy gondolta, az olaszok elleni barátságos mérkőzésen ő is kipróbálja centerben Van Persie-t. Sokáig azonban nem tudta tesztelni ezen a poszton, ugyanis az olaszok középhátvédje, Giorgio Chiellini már a 14. percben úgy felrúgta a csatárt, hogy le kellett cserélni. A sérülés kifejezetten súlyosnak bizonyult, a játékosnak legalább öt hónapot ki kell hagynia, ami azt jelenti, hogy maximum az idény utolsó mérkőzésein léphet pályára.

Mindez nagy csapást jelent az Arsenal számára, de Wengert különösen az dühítette fel, hogy véleménye szerint a holland válogatottnál félrekezelték a focistát. Az első jelentések ugyanis arról szóltak, hogy Van Persie-nek csak másfél hónapot kell kihagynia, amikor azonban visszaérkezett Londonba, az Arsenal orvosai megállapították, hogy a sérülés ennél sokkal súlyosabb, a csatárnak elszakadtak a bokaszalagjai, és ezért sokkal hosszabb ideig fog hiányozni. Wenger mérgében odáig ment, hogy kijelentette, a klub jogi lépéseket fontolgat annak érdekében, hogy kompenzációt kapjon a holland szövetségtől.

"Anyagi elégtételt várok el azért a kárért, amit Van Persie sérülése okoz a bajnoki aranyért folytatott küzdelemben, na és persze a focista fizetését is meg akarjuk kapni. Rengeteg dolgot nem megfelelően hajtottak végre a sérülést követően, és különösen bosszantó, hogy egy barátságos mérkőzésen történt az eset" - mondta Wenger, aki szerint az egyesületek ki vannak szolgáltatva a nemzeti szövetségeknek. "Semmi bajom nincs a válogatottakkal, de jelenleg azt csinálnak, amit csak akarnak. Örülök, ha mondjuk az angol válogatott nyer, de ha mi kikapunk azért, mert elengedtük a focistáinkat, akkor velem senki sem foglalkozik. Valami nagyon nem stimmel a rendszerben, és azt szeretném elérni, hogy a szisztéma kiegyensúlyozottabb legyen" - fejtette ki a tréner.

Wenger egyfelől nyitott kapukat dönget, hiszen a probléma egyszer már komolyan felmerült. A belga RSC Charleroi marokkói középpályása, Abdelmadzsid Ulmersz még 2004 novemberében, egy Burkina Faso elleni barátságos mérkőzésen szenvedett súlyos sérülést, és majd egy évet ki kellett hagynia, csapata pedig nélküle csak ötödik lett a bajnokságban. A Charleroi éppen ezért bírósághoz fordult, hogy kárpótlást kapjon. A klub úgy érvelt, hogy ha Ulmersz nem sérül meg, akkor a gárdának minden esélye meglett volna a bajnoki címre.

Az egyesületnek váratlan támogatója is akadt, a legnagyobb európai csapatokat tömörítő szervezet, a G14 állt mellé, mondván: a FIFA kötelezi a csapatokat arra, hogy elengedjék futballistáikat a nemzeti válogatottakba, ám ha ott megsérül valaki, akkor semmilyen kárpótlást nem kapnak. A G14 nem kispályázott, összesen 860 millió eurós kárpótlást akart kapni a FIFA-tól az elmúlt tíz év hasonló esetei miatt. A Charleroi-i Kereskedelmi Bíróság 2006 májusában ugyan elutasította a beadványt, ugyanakkor az Európai Bíróság elé utalta az ügyet.

Minden jel arra mutatott, hogy hosszú jogi huzavona kezdődhet, és sokan azt vizionálták, hogy az eset a Bosman-ügyhöz hasonlóan alapjaiban megváltozatja a nemzetközi futballt. A G14 tagjai azonban maguk is megijedtek a várható következményektől: úgy vélték, hogy a nemzetközi sportszövetségek elsősorban a szokásjog alapján fenntartott kiváltságainak megkérdőjelezése olyan eredményre is vezethet, amely mindenfajta, a bajnokságok szervezésében élvezett monopóliumot kikezd. Így aztán a G14 jogutódjának, az European Club Associationnek (Európai Klubok Szövetsége, ECA) első lépése az volt, hogy megállapodott a FIFA-val, illetve az UEFA-val, hogy az egyesületek minden egyes focista után, akit elengednek a világbajnokságra vagy Európa-bajnokságra, maximum háromezer fontos kompenzációt kapnak. A szisztéma a 2008-as Eb-vel lépett életbe, és ezzel egy időben az ECA visszavonta a FIFA-val szemben indított eljárást.

Úgy tűnik azonban, hogy az így beállt status quo hamarosan ismét felborulhat, és a folyamatot Wenger indíthatja el, amennyiben valóban komolyan gondolja, hogy bepereli a holland szövetséget. Az Arsenal mesterének persze nem elsősorban a hollandokkal van baja, hanem úgy véli, hogy a FIFA-nak kellene valamiféle rendszert létrehoznia a hasonló esetekre, mert a kevésbé gazadag szövetségek aligha tudják megengedni, hogy kifizessék valamelyik szupersztárjuk fizetését a klub helyett, ha a játékos megsérül.

"Ha mondjuk Emmanuel Adebayor megsérül a togói válogatottnál, a szövetségtől nem lehet elvárni, hogy kifizesse azt, amit a focista a Manchester Citynél kapna. A FIFA-nak vagy az UEFA-nak azonban megvannak az anyagi lehetőségei arra, hogy ilyenkor kompenzálják az egyesületet" - mondja Wenger.

Más kérdés, hogy egyes országos szövetségek rendelkeznek biztosítással kifejezetten az ilyen esetekre. Az angol FA például a 2006-os világbajnokságot követően több millió fontot fizetett ki a Newcastle Unitednek Michael Owen súlyos sérülése miatt.