Vágólapra másolva!
Az aranylabdás argentin Lionel Messi (FC Barcelona), a címvédő Cristiano Ronaldo (Real Madrid), a 2007-es győztes brazil Kaká (Real Madrid), valamint a két spanyol Európa-bajnok, Xavi Hernandez (FC Barcelona) és Andrés Iniesta (FC Barcelona) lehet a 2009-es év legjobb játékosa a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél (FIFA).

A szűkített névsort hétfőn hozta nyilvánosságra a FIFA. A voksoláson klubedzők és szövetségi kapitányok vettek részt. Érdekesség, hogy mind az öt futballista a spanyol élvonalban játszik, s a nagy riválisok, a Barcelona, vagy a Real Madrid keretét erősítik.

A nőknél a korábbi háromszoros győztes német Birgit Prinz, honfitársa, Inka Grings, két brazil, Cristiane és Marta, valamint az angol Kelly Smith van versenyben az év játékosa címért.

A díjátadó gálát december 21-én rendezik Zürichben, ahol első alkalommal talál gazdára az idén alapított Puskás Ferenc-díj is, amelyet az év legszebb gólját szerző labdarúgó vehet át.

A tízes listára a szurkolók csütörtök óta szavazhatnak a FIFA honlapján. A választékban Emmanuel Adebayor (az Arsenal színeiben), Eliran Atar (Bnei Yehoda), Michael Essien (Chelsea), Grafite (Wolfsburg), Iniesta, Luis Angel Landin (Cruz Azul), Katlego Mphela (Dél-afrikai Köztársaság), Nilmar (Internacional), Cristiano Ronaldo, és Fernando Torres (Liverpool) egy-egy remekbe szabott találata szerepel.

A gálára mind a tíz jelöltet meghívják, de csak a győztes gólt hirdetik ki, a sorrendet nem. Az esztétikai élmény mellett a gól fontossága is szempont, így legalább élvonalbeli bajnoki találkozón kellett születnie, hogy jelölt lehessen.

Ugyancsak a zürichi gálán jelölik ki az év legjobb tizenegyét, amelynek tagjait 55 futballista közül választják ki.