Vágólapra másolva!
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is összeállítottuk a legerősebb európai bajnokságok álomcsapatát. A válogatásnál (a mutatott teljesítmény mellett) mindössze két megszorítást alkalmaztunk: csak azokat a játékosokat vettük figyelembe, akik egész évben ugyanabban a bajnokságban szerepeltek, a csapat hadrendjének pedig az adott liga leggyakoribb vagy legeredményesebb formációját kellett mintáznia, hogy a valóságban is elképzelhető legyen egy ilyen összetételű együttes. A spanyol liga válogatottjában a realos Iker Casillas kirobbanthatatlan a kapuból, viszont a Barcelona adja minden második mezőnyjátékost.

A 2009-es év egyértelműen a Barcelona sikereinek jegyében telt, a katalán klub minden létező trófeát begyűjtött. A Barca mellett a Real Madrid is kiemelkedett a Primera División mezőnyéből, ennek megfelelően idei álomcsapatunk magját ez a két együttes adja: csak három olyan futballista tudott bekerülni, aki jelenleg nem a két együttes valamelyikében futballozik.

A kapusoknál folytatódik Iker Casillas egyeduralma: a Real Madrid játékosa 2003 óta csak egyetlen alkalommal adta át az álomcsapat egyes számú mezét másnak. A madridi drukkerek körében gyakran csak Szent Ikernek becézett kapus főleg tavasszal volt elemében, ősszel már voltak bizonytalankodásai, de így sem lehet kérdéses, hogy jelenleg ő a legjobb a spanyol bajnokságban - még ha a barcelonai Víctor Valdés sokat is fejlődött az utóbbi években.

A védelemnél kezd kidomborodni a Barcelona fölénye. A jobb oldalon Daniel Alves helye megkérdőjelezhetetlen: a brazil szinte mérkőzést is alig hagyott ki 2009-ben, teljesítménye fantasztikus volt. Szokásához híven szinte az egész pályát bejátszotta, öt gólt szerzett, számtalan gólpasszt adott. A madridi Sergio Ramosnak még sokat kell fejlődnie ahhoz, hogy utolérje: ugyan ő is sokat megy előre, de ez gyakran a védőmunkája rovására történik, márpedig Alvesnél erről szó sincsen. A védelem tengelyében az esztendő egyik nagy barcelonai felfedezettje, Gerard Piqué is ott van: a tavaly nyáron igazolt védő villámgyorsan bejátszotta magát a kezdő tizenegybe, és szinte tökéletesen illeszkedik a Barca játékrendszerébe, köszönhetően annak, hogy akkor sem esik kétségbe, ha az ellenfél kapuja előtt találja magát. Ezt bizonyítja, hogy háromszor is eredményes volt idén, például a Real Madrid elleni rangadón is. Partnere középen ezúttal nem klubtársa, Carles Puyol, ő ugyanis idén a szokottnál többet bizonytalankodott. A madridi Pepe a Málaga elleni súlyos sportszerűtlensége, és ezt követő hosszú eltiltása miatt nem került be, így választásunk arra a Raúl Albiolra esett, aki az év első felében még a Valenciában szerepelt, majd a nyáron igazolt a Realhoz, hogy stabilizálja annak védelmét. A balhátvéd viszont nem a két gigász valamelyikéből került ki, bár a pletykák szerint nem sok hiányzott ahhoz, hogy a Deportivo brazil védője, Filipe a nyáron a Barcában kössön ki. A fiatal játékos egész évben remekül játszott, ráadásul szerzett néhány látványos találatot is.

A középpályán a madridiak nyári igazolásai, azaz Xabi Alonso, Kaká és Cristiano Ronaldo a szabályaink értelmében nem kerülhettek be az álomcsapatba, de azért egy csapattársuknak így is bizalmat szavaztunk. A francia Lassana Diarra januárban érkezett a Santiago Bernabéu-stadionba, és villámgyorsan sikerült elfogadtatnia magát egyszerű, sallangmentes, ám rendkívül hatékony játékával. A védekező középpályás posztján egyébként már csak azért is őt tettük be a csapatba, mert a Barcelona hasonló játékosai (Seydou Keita, Yaya Touré, Sergio Busquets) a rotációs elvnek megfelelően kevés lehetőséghez jutottak. Persze így is maradt barcelonai játékos a középpályán, elvégre Xavit, illetve Andrés Iniestát lehetetlen lett volna kihagyni. Mindketten fantasztikusan teljesítettek egész évben: Iniesta szükség esetén a csatársor bal oldalán is kimagaslót nyújtott, Xavi pedig a tőle megszokott teljesítményt is felülmúlta, elég, ha csak annyit mondunk, hogy az előző idényben 20 gólpasszt adott. A jobbszélsőnk a Sevilla villámgyors klasszisa, Jesús Navas, aki idén egyre érettebben futballozott, korábbi szertelenségének nagy részét levetkőzte, ennek köszönhetően a válogatottban is debütálhatott.

Forrás: EPA
Jesús Navas az egyetlen sevillai az álomcsapatban

A csatársorban azokat a játékosokat természetesen nem vehettük figyelembe, akik csak fél szezont töltöttek el a spanyol élvonalban, így aztán Samuel Eto'o, és Zlatan Ibrahimovic nem lehetett része a gondolatkísérletnek. És még így is igazi klasszisok maradtak ki: csak a képzeletbeli kispadra szorult például Luís Fabiano, illetve Gonzalo Higuaín is. Pedig utóbbi például csupán egyetlen góllal szerzett kevesebbet, mint Lionel Messi - az idei esztendő legjobb játékosa értelemszerűen ott van az álomcsapatban. A másik támadó pedig az a David Villa, aki egészen elképesztő mennyiségben termelte a gólokat 2009-ben: csak a bajnokikon 28 alkalommal talált be.

A Primera Division álomcsapata 2009-ben: Casillas (Real Madrid) - Daniel Alves (Barcelona), Piqué (Barcelona), Albiol (Valencia, Real Madrid), Filipe (Deportivo) - Jesús Navas (Sevilla), L. Diarra (Real Madrid), Xavi (Barcelona), Iniesta (Barcelona) - Messi (Barcelona), Villa (Valencia)

Korábbi álomcsapataink

1999: Dutruel - Míchel Salgado, Najbet, F. Soler - Luis Enrique, Guardiola, Rivaldo, Sávio - Figo, Raúl, C. López

2000: Casillas - Angloma, Najbet, Roberto Carlos - Mendieta, Poschner, Guti, Djalminha, Kily González - Figo, Catanha

2001: Canizares - Puyol, Ayala, Téllez, Roberto Carlos - Figo, Makelele, Mosztovoj, Vicente - Diego Tristán, Raúl

2002: Canizares - Puyol, Ayala, Juanito, Roberto Carlos - Joaquín, Baraja, Aimar, Musampa - Kovacsevics, Makaay

2003: Casillas - Míchel Salgado, Puyol, Ayala, Roberto Carlos - Joaquín, Baraja, Sergio, Zidane - Eto'o, Ronaldo

2004: Casillas - Curro Torres, Puyol, Marchena, Van Bronckhorst - Joseba Etxeberría, Baraja, Ronaldinho, Vicente - Eto'o, Ronaldo

2005: Casillas - Puyol, G. Rodríguez, Juanito, Van Bronckhorst - Xavi, Riquelme, Ronaldinho - Forlán, Eto'o, Ronaldo

2006: Pinto - Daniel Alves, Sergio Ramos, Pablo, Antonio López - Raúl García, Deco, Borja Oubina, Ronaldinho - Villa, D. Milito

2007: Casillas - Sergio Ramos, Garay, Puyol, Capdevila - Messi, Raúl García, Marcos Senna, Iniesta - Forlán, Van Nistelrooy

2008: Casillas - Daniel Alves, Lopo, G. Rodríguez, Capdevila - Xavi, Marcos Senna, Se. Keita - G. Higuaín, Eto'o, Iniesta

www.global-soccer.eu