Vágólapra másolva!
Erwin Koeman, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerda délután egy órán át állta az MLSZ elnökségi tagjainak kérdéseit Telkiben. A kapitányi beszámolót egyhangúlag elfogadták, de többen bírálták is a szakvezetőt, aki álproblémának tartja, hogy nem játszatja eléggé az NB I-es futballistákat, és most érzékeli igazán, mekkora fába vágta a fejszéjét.

"Még két évre szól a szerződésem, nem vagyok az a fajta ember, aki feladná, aki félmunkát végezne. Igen, ki akarom tölteni a nekem az elnökség által a szerződésben szabott időt, ha más terveim lennének, akkor most elfogadtam volna azoknak az ajánlatoknak az egyikét, amelyekkel a világbajnoki selejtezők befejezése után megkerestek" - mondta az [origo]-nak Erwin Koeman, percekkel azt követően, hogy kijött az MLSZ elnökségi üléséről.

- Milyen volt a beszámoló, s az azt követő kérdezz-felelek hangulata?
- Normális. Volt, aki bírált, és ezzel nincs is semmiféle problémám. Számos kérdést tettek fel, kifogások is elhangzottak, de én valamennyire megfeleltem, hitem szerint kielégítően. Nem hiszem, hogy bármivel is adós maradtam volna.

- Hacsak nem a továbbjutással.
- Sajnos, egy valamit meg kell érteniük önöknek, újságíróknak és a szurkolóknak is. Onnan, ahol a magyar labdarúgás volt, amikor átvettem a nagyválogatottat, s ahol részben még most is van, nem vezet rövid út a világ- vagy az Európa-bajnokságra.

- Sok szurkolónak azonban nincs már annyi ideje, hogy ezt kivárja, hiszen 23 éve nem járt a válogatott világbajnokságon, 37 éve Európa-bajnokságon.
- Márpedig ahhoz, hogy ötről a hatra jussunk, idő kell. Ha az elején nem is tudtam, most már érzékelem, mekkora fába vágtam a fejszémet, amikor elvállaltam a magyar válogatott szövetségi kapitányi posztját.

- Milyen elképzelései vannak 2010-re vonatkozóan? Például jobban a magyar NB I-re fog támaszkodni, mint az elmúlt időszakban?
- Még annál is jobban? Rudolf, Mészáros, Varga József, Sándor György, Horváth Gábor, Szélesi. Meddig folytassam a sort? Szerintem ez egy álprobléma, mármint, hogy nem játszatom a magyar NB I-ben szereplő játékosokat, túlságosan is a légiósokra támaszkodom. De még ha így is volna: miért ne támaszkodnék rájuk? Valamiért csak kiválasztotta őket egy komoly külföldi klub.

- Mi a véleménye a magyar élvonal színvonaláról?
- Hú, ez egy veszélyes kérdés.

- Miért?
- Mert nem mindig azt írják le az újságokban, amit mondok, és főleg nem úgy, ahogy mondom.

- Megígérem, hogy semmit sem változtatok a szavain.
- Oké, de nézze meg a sportlap szerdai címoldalát. Hogy nekem most felelnem kell az esztendő miatt. Nem kell nekem semmiért felelnem, legfeljebb a kérdésekre, és azokra tisztességgel meg is feleltem. Kicsit az a véleményem, hogy Magyarországon túlságosan feszült, már-már háborús helyzet uralkodik a futball világában.

- Csodálkozik rajta? Óriási az elégedetlenség, már csak az idősebb embereknek van közvetlen élményük arról, hogy milyen is az, amikor világversenyen szerepel a válogatott.
- Ezt megértem, meg azt is, hogy tombol a gazdasági válság Magyarországon, hogy frusztráltak az emberek.

- Meg hogy a politika is jelen van a futballban, nem ezt akarta mondani?
- Szerencsére ön mondta ki, nem én.

- Tehát folytatni akarja a munkát a válogatott élén.
- Persze, hogy folytatni akarom. Kizárólag a munkámra összepontosítok, igyekszem nem elolvasni az újságokat, de hát az ember nem tudja becsukni a szemét és a fülét.

- Mit ígér a 2010-re?
- Becsületes munkát.