Vágólapra másolva!
Az év vége a szavazások ideje a labdarúgásban: az európai szövetség, az UEFA honlapján például az esztendő csapatát állítják össze a szurkolók. Nem meglepő módon az FC Barcelona játékosai dominálnak a listán, amelyen a katalánoktól egy komplett csapatra való név szerepel.

Az UEFA először 2001-ben hirdette meg az év csapatára vonatkozó szavazást, amely évről évre egyre népszerűbb, tavaly már négymillió szavazat érkezett. Maga a díj nem számít hivatalos elismerésnek, azonban mindenképpen kiváló értékmérő, már csak azért is, mert ez az egyetlen olyan nemzetközi voksolás, ahol a futballistákat a posztjuknak megfelelően mérik össze, vagyis a hátvédek nem a csatárokkal versengenek.

Az UEFA az alábbi posztokon hirdet ki öt-öt jelöltet: kapus, jobb- és balhátvéd, jobb és bal oldali, támadó és középső középpályás, míg a középhátvédeknél és a csatároknál tíz-tíz játékos közül kell kettőt kiválasztani - hiszen ebben a pozícióban az álomcsapatban is ketten futballoznak.

Az idei jelöltek nevét december 4-én hozták nyilvánosságra, a szavazást pedig január 8-án zárják le, ekkor alakul ki a 2009-es esztendő álomcsapata.

Idén a jelölésnél elsősorban a Bajnokok Ligáját, illetve az UEFA-kupát vették figyelembe, ám akadt még egy UEFA-rendezvény, amely befolyásolhatta a lista összeállítását: az U21 Európa-bajnokság. Kapusposzton például a Schalke játékosa, Manuel Neuer alighanem elsősorban ennek köszönhetően került a jelöltek közé Edwin van der Sar (Manchester United), Víctor Valdés (FC Barcelona), Iker Casillas (Real Madrid) és Júlio César (Inter) mellett. Neuer ugyanis a nemzetközi kupaporondon 2009-ben egyetlen mérkőzést sem játszott, ellentétben mondjuk Petr Cechhel, aki azért hiányzik a listáról.

A középhátvédeknél már a Chelsea is képviselteti magát, természetesen John Terryvel. Rajta kívül az alábbiakra lehet voksolni: Nemanja Vidic (Manchester United), Gerard Piqué (FC Barcelona), Giorgio Chiellini (Juventus), Rio Ferdinand (Manchester United), Carles Puyol (FC Barcelona), Dmitro Csihrinszkij (Sahtar Doneck, FC Barcelona), Thomas Vermaelen (Ajax Amsterdam, Arsenal), Per Mertesacker (Werder Bremen), Bruno Alves (Porto).

Mint látható, a Barcát hárman is képviselik, igaz, Csihrinszkij az év első felében még a Sahtarban futballozott, és az ukrán klubbal UEFA-kupát is nyert.

A jobbhátvédeknél rendkívül érdekes a helyzet, hiszen valószínűleg ugyanaz a két játékos küzd majd az első helyért, akik a brazil válogatottban is ugyanezt teszik. Maicon (Inter) és Daniel Alves (FC Barcelona) mellett még Darijo Srna (Sahtar Doneck), Javier Zanetti (Inter) és Philipp Lahm (Bayern München) a jelöltek, vagyis az a furcsa helyzet állt elő, hogy egy klubból ketten is - pedig az Inter sem nagyon szokott két jobbhátvéddel játszani.

Míg ez a poszt kifejezetten erősnek tűnik, a balhátvédeknél már más a helyzet, hiszen az öt jelölt közé még Marcel Schäfer (Wolfsburg) is bekerülhetett. Ezen a poszton jelölt még Aly Cissokho (Porto, Olympique Lyon), Eric Abidal (FC Barcelona), Ashley Cole (Chelsea) és Patrice Evra (Manchester United) is.

A jobb oldali középpályás az egyik olyan pozíció, ahol a Barcelonából senkit sem jelöltek, ugyanakkor itt szerepel az a Marek Hamsík is, aki 2009-ben szintén nem játszott egyetlen nemzetközi kupameccset sem a Napolival. Ráadásul ő nem jobbszélső, mint ahogyan Dejan Stankovic (Inter) sem. Milos Krasic (CSZKA Moszkva) és Jesús Navas (Sevilla) már inkább illik erre a posztra, de a jelöltek névsora alapján egyértelmű, hogy Cristiano Ronaldo lesz majd a győztes.

A bal oldalon ellenben igazi nagyágyúkra lehet voksolni: Ryan Giggs (Manchester United), Mesut Özil (Werder Bremen), Franck Ribéry (Bayern München), Andrej Arsavin (Arsenal) és Andrés Iniesta (FC Barcelona) között nagy versenyfutás várható. Özil mellett szól, hogy ő a nyáron U21-es Eb-t is nyert a német válogatottal, Arsavin viszont csak az ősszel szerepelt az európai kupaporondon az Arsenallal.

Forrás: AFP

Érdekes a középső középpályások versengése is: ide elméletileg olyan játékosok kerültek, akik azért a védekezésből is kiveszik a részüket, de az a tény, hogy Frank Lampard (Chelsea) és Xavi (FC Barcelona) is itt van, kissé gyengíti ezt a szakmai álláspontot. Szergej Szemakra (Rubin Kazany), Xabi Alonsóra (Liverpool, Real Madrid) és Yaya Touréra (FC Barcelona) már jobban illik ez a kitétel, ám Francesc Fabregas hiánya eléggé szembetűnő. Ráadásul az nehezen elképzelhető, hogy Xavit ne szavazzák be az év álomcsapatába, ám így a várható ideális együttes igazi védekező középpályás nélkül áll majd össze.

Xavi jobban illett volna a támadó középpályás kategóriába, ahol így szintén nincsen barcelonai - ami már önmagában véve is furcsa. Ebben a pozícióban Steven Gerrard (Liverpool), Yoann Gourcuff (Girondins Bordeaux), Diego (Werder Bremen, Juventus), Kaká (AC Milan, Real Madrid) és Zvjezdan Misimovic (Wolfsburg) a jelölt - a 2009-es teljesítményeket figyelembe véve ez sem túl erős névsor. Valószínűsíthető, hogy a rajongók Kakát fogják behozni első helyre.

A csatároknál pokoli nehéz lesz a döntés, hiszen az alábbi tíz klasszisból csak kettő lehet majd ott az álomcsapatban: Samuel Eto'o (FC Barcelona, Inter), Edin Dzeko (Wolfsburg), Grafite (Wolfsburg), Lionel Messi (FC Barcelona), Fernando Torres (Liverpool), Wayne Rooney (Manchester United), David Villa (Valencia), Zlatan Ibrahimovic (Inter, FC Barcelona), Diego Forlán (Atlético Madrid), Marcus Berg (Groningen, Hamburg). Utóbbi a jelölést alighanem az U21-es Eb-n szerzett gólkirályi címnek köszönheti - nincsen viszont a listán Didier Drogba vagy Nicolás Anelka. Aligha tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy az egyik győztes biztosan Messi lesz, de hogy a másik legtöbb szavazatot kapó támadó ki lehet, arra még tippelni is szinte lehetetlen.

Mint minden együttesnek, az álomcsapatnak is kijár egy edző, és az UEFA-nál erre is lehet szavazni. Az öt jelölt között megtalálhatjuk Josep Guardiolát (FC Barcelona), Mircea Lucescut (Sahtar Doneck), Sir Alex Fergusont (Manchester United), Laurent Blanc-t (Girondins Bordeaux-t) és Horst Hrubescht. Utóbbi a német U21-es válogatott mestere volt a nyári Európa-bajnokságon.

www.global-soccer.eu