Vágólapra másolva!
Az Olympique Lyon elleni idegenbeli találkozóval véget ért a DVSC-TEVA Bajnokok Ligája-szereplése. Bár a pontszerzés nem jött össze, a magyar csapat a lehetőségeihez képest megfelelően teljesített a sorozatban. Bartha Csaba sportigazgató szerint lesz olyan kulcsjátékos, aki távozik a klubtól, a BL-ben szerzett pénzt pedig elsősorban egy utánpótlásközpont létrehozására fogják fordítani.

Bár nagyon sokan bíztak benne, hogy a Debrecen képes lesz a bravúrra, az már a sorsoláskor nyilvánvaló volt, hogy a pontszerzés is hatalmas szenzáció lenne a magyar csapattól. A Loki ugyanis csupa olyan ellenfelet kapott, amelynek költségvetése és lehetőségei össze sem hasonlítók a magyar bajnokcsapatéval. Ehhez képest a DVSC viszonylag jól helytállt, a Fiorentina és a Liverpool elleni hazai találkozón közel is volt a döntetlenhez, ráadásul - főleg a firenzeiek ellen - kifejezetten közönségszórakoztató, gólzáporos mérkőzéseket játszott.

"Óriási lehetőség volt a Bajnokok Ligája egy olyan kis klub számára, mint a Loki. A Levszki elleni győzelem után azt mondtuk, számunkra a csoportkör a tanulás szezonja lesz, és vérmes reményeket nem fűzünk a továbbjutáshoz. A sorsolás után Magyarországon mindenki azt jósolta, hogy a Lyon és a Liverpool a két nagy favorit, és a Debrecen talán versenyben lehet majd a Fiorentinával a harmadik helyért, erre fel a firenzeiek 15 ponttal megnyerték a csoportot, az angolok pedig nem jutottak tovább" - értékelt az [origo]-nak Bartha Csaba, a DVSC sportigazgatója.

A Debrecen volt az E csoport egyetlen bajnoka

A BL-be jutáshoz persze kellett a selejtezőrendszer átszervezése is: az idén bevezetett szisztéma alapján a legerősebb országokból érkező csapatokat elkerülte a Debrecen, de még így is nála magasabban jegyzett csapatokat kellett búcsúztatnia. Bartha Csaba nem csak sportigazgatóként, hanem szurkolóként is örül az UEFA változtatásának: "Mindenképp jót tesz a sportág népszerűségének, hiszen maradt elég sztárcsapat, de újabb együttesek is csatlakozhattak. S nem szabad elfelejteni, hogy ez azért mégis csak a bajnokok sorozata, és az E csoportban csak a Debrecen volt aranyérmes hazája bajnokságában. Persze tisztában vagyunk azzal, hogy a topligák 4-5. vagy akár 10. helyezettjei is nagyobb játékerőt képviselnek."

ForrA!s: EPA
ForrA!s: EPA

Szélesi - Bodnárhoz hasonlóan - csak jövő nyárig írt alá a Lokihoz

A Debrecenhez hasonlóan a bajnoki ágról főtáblára került csapatok közül csak a görög Olimpiakosz kerülte el az utolsó helyet a csoportjában: az FC Zürich, a Maccabi Haifa és az APOEL Nicosia negyedik lett, az izraeliek pedig a Lokihoz hasonlóan pontot sem szereztek, sőt gólt sem tudtak rúgni. "A selejtezőből érkező csapatok ezek szerint tényleg gyengébbek, ami nem csoda, ha összehasonlítjuk a klubok költségvetését. A Debrecen éves büdzséje nagyjából egy sztárfocista fizetését teszi ki" - fűzte hozzá Bartha.

A Bajnokok Ligája történetében a jelenlegi idény előtt hét olyan együttes volt, amely pontszerzés nélkül fejezte be a csoportküzdelmeket. A sort az 1. FC Kosice nyitotta még az 1995-96-os idényben, és később így járt még a Fenerbahce (2001-02), a Szpartak Moszkva (2002-03), az Anderlecht (2004-05), a Rapid Wien (2005-2006), a Levszki Szófia (2006-07) és a Dinamo Kijev (2007-08) is. "Büszkének kell lenni, hogy egyáltalán éles meccset játszhattunk ezekkel a csapatokkal. Már az is nagy dolog, ha az ember turistaként eljut Firenzébe, Lyonba vagy Liverpoolba, a DVSC pedig BL-tétmérkőzést játszhatott ilyen nagyszerű helyszíneken" - mondta Bartha.

A BL-bevételből utánpótlásközpont is épülhet

A tapasztalat mellett fontos kérdés az is, hogy mit kezd a Debrecen a BL-szerepléssel gyűjtött pénzzel. A Debrecen 7,1 millió eurót (1,9 milliárd forint) kap az UEFA-tól - és ehhez jön még hozzá például a jegybevétel. Bartha szerint a pénz egy részét biztosan az utánpótlásra költik, de semmiképpen nem drága futballistákra: "A DVSC tavasszal szeretné elkezdeni az utánpótláscentrum létrehozását, amelyben a Debreceni Egyetem és a város segítségére is számít. Egy biztos, nem sztárjátékosok vásárlására fog elmenni a pénz, nem várható olyanok érkezése, akik a fizetési sapkát felborítják".

A sorozat történetében rengeteg olyan csapat volt, amely nem tudott élni a BL adta anyagi lehetőséggel: a Ferencvárostól kezdve a szlovén Mariboron és a szlovák 1. FC Kosicén, Artmedia Petrzalkán keresztül egészen a Levszki Szófiáig. A bolgárok a 2006-07-es idényben a DVSC-hez hasonlóan pont nélkül végeztek csoportjukban, hasonlóan nehéz ellenfelekkel szemben. Bulgáriában ezzel együtt is egyeduralkodók maradtak, a következő három idényből kettőben is bajnok lett a csapat, de a BL-ben egyszer sem tudott bejutni a csoportkörbe, pedig nem voltak erős ellenfelei: 2007-ben a finn Tampere United, 2008-ban a fehérorosz BATE Boriszov verte ki a Levszkit, idén pedig a DVSC búcsúztatta. Bár az Európa Liga csoportkörébe így is bejutottak a szófiaiak, de ebben sem volt sok köszönet, ott ugyanis öt forduló után pont és rúgott gól nélkül állnak.

"Rudolf helytállna a Fiorentinában"

A DVSC az elmúlt években azt a játékospolitikát folytatta, hogy évről évre magyar szinten jó pénzért értékesítette legjobbjait külföldre, akiket vagy a magyar mezőnyből, vagy a nemzetközi futball alacsonyabb osztályaiból pótolt. Ez működött, és ahhoz maximálisan elég volt, hogy itthon egyeduralkodó legyen a csapat. Idén az európai porondon is összejött a bravúr.

Az előrelépéshez szükség lehet arra, hogy a Loki ne adja el legjobbjait, hanem tovább erősítsen, azaz a legpiacképesebb játékosai, Szélesi Zoltán, Rudolf Gergely, Bodnár László vagy Vukasin Poleksic ne igazoljanak el. Bodnár és Szélesi ingyen érkezett a nyáron, Rudolfért, valamint Polekszicsért sem fizetett a klub, de túl nagy pénzt sem remélhetne értük: Rudolfot például a transfermarkt.de internetes portál mindössze 750 ezer euróra taksálja. A klubrekord a Dzsudzsákért kapott kétmillió euró.

ForrA!s: MTI
ForrA!s: MTI

Rudolf két gólt lőtt a BL-ben

"Ha megnézzük, a Lyon hasonlóan működik, mint a Loki, csak nagyban. A legutóbbi átigazolási szezonban több 10 millió euróért adta el a kulcsjátékosait, majd jól sáfárkodva vett újakat, akik megfelelően pótolták a régieket. A franciáknál az utánpótlás-nevelés is olyan magas szintű, hogy a legutóbbi években szinte verhetetlen a Ligue 1-ben" - mondta a sportigazgató, aki szerint 750 ezer euró is óriási pénz - de csak Magyarországon: "Összehasonlítva a Lyonnal viszont kevés, a franciák 70 millió euróért vettek játékosokat legutóbb, Rudolf ehhez képest alulértékelt futballista. Szerintem megüti azt a szintet, mint a BL-csoportkörös ellenfeleink játékosai. Ha nem ér is annyit, mint egy Gilardino vagy Mutu, de jó eséllyel helytállna a Fiorentinában."

A cél legalább a középmezőny

A sportigazgató hozzátette, a játékospolitikában nem lesz nagy változás, a Debrecen ezúttal is megválhat néhány értékesebb játékosától: "Nem tehetjük meg, hogy mindenkit ideláncolunk. Az azonban biztos, hogy például a Poleksic, Rudolf, Varga triót nem adhatjuk el egy időben. Rudolf esetében felmerült a szurkolók részéről, hogy miért nem marad legalább nyárig, nos, én azt gondolom, ha jó ajánlatot kap, akkor nem állhatunk az útjába, hiába köti szerződés hozzánk. Ha szakmailag előreléphet, és a sokszorosát keresheti mostani fizetésének, és mégsem engedi el a klub, az számára motivációs veszteség lenne, és a teljesítményére sem lenne jó hatással."

Dzsudzsák esete jól mutatja, hogy a megfelelő utánpótlásképzés lehet a Debrecen további sikereinek kulcsa, és ebből a szempontból a Loki egyáltalán nem áll rosszul. Az idény nagy felfedezettje, a középpályás Varga József is saját nevelésű futballista, és ha sikerül évről évre egy-két hasonló képességű futballisták kinevelni a klubnál, az mindenképpen közelebb hozná az egyesületet ahhoz, hogy felzárkózzon az európai középmezőnyhöz. "Immáron a magyar bajnokságban is több a Loki riválisa, hat csapat is aranyéremre pályázik. Reméljük, az idei BL-szereplés nem csak egy felvillanás volt, szeretnénk közelebb kerülni Európa középmezőnyének vagy inkább a mezőny felső harmadának a legaljához" - mondta Bartha.

www.global-soccer.eu