Vágólapra másolva!
Miközben a dél-afrikai sportvezetők büszkén vallják, készen állnak a futballvilág fogadására és a jövő évi labdarúgó-világbajnokság sikere elhallgattatja majd a károgókat, addig a nemzetközi sajtó szerint komoly problémák merülnek fel a hét hónap múlva rajtoló eseménnyel kapcsolatban. Nem készül el idejében ugyanis a Johannesburgot a reptérrel összekötő gyorsvasút, s áramkimaradásokra is számítani kell. A FIFA állítólag rendelkezik B tervvel.

Az eredeti tervek szerint napra pontosan hét hónap múlva, június 11-én Johannesburgban és Fokvárosban kezdődik meg a labdarúgó-világbajnokság, a felkészülésről a helyi szervezőbizottság vezetője a dél-afrikai parlamentben beszélt. Danny Jordaan mindenkit megnyugtatott: "Itt állok előttetek, s bejelentem, elvégeztünk minden munkát, amellyel megbíztatok bennünket. Készen állunk arra, hogy jövőre Dél-Afrika sikeres világbajnokságnak adjon otthont."

Pravin Gordhan pénzügyminiszter a fejlesztésekről, a városi közlekedés és az energiaszektor fejlesztéséről beszélt, s egy Magyarországon is jól ismert szlogent emlegetett: "Igen, megcsináltuk! Jövőre meghívjuk a világot, hogy a mi országunkban egy nagyszerű futballfesztiválon ünnepeljen, amelyen demonstrálni tudjuk, mire vagyunk képesek. Vállalkozásunkkal kapcsolatban mindig is voltak szkeptikusok, ezek a hangok azonban elhallgattak."

Kisiklott a focivébé vasútprojektje

A dél-afrikai szervezők hurráoptimizmusával szemben igenis akadnak problémák. A BBC híre szerint ugyanis nem készül el idejében az egyik legfontosabb beruházás, a Johannesburgot a reptérrel összekötő gyorsvasút. A Gautrain nevű gyorsvasút-társaság szóvivője úgy nyilatkozott: a vonat a torna első két hetében biztosan nem fog közlekedni.

Az eredeti elképzelések szerint a szurkolók Johannesburg repteréről gyorsvasúttal utazhattak volna a városközpontba. Ehelyett marad a - várhatóan jelentős dugóban araszoló - busz és a taxi. A kivitelező cégek az eredeti, három és fél milliárd dolláros költségvetést szerették volna további 180 millióval kiegészíteni, hogy tarthassák a határidőt, a kormány azonban megtagadta a kérést.

Korábban a FIFA is a rossz közlekedési infrastruktúrát és a kevés szálláshelyet tartotta a dél-afrikai gyenge pontjának. Mindkét félelem valóságalapja beigazolódott. A Johannesburgot a repülőtérrel és Pretoriával összekötő gyorsvasút késése mellett Danny Jordaant, a szervezőbizottség vzetőjét az is aggasztja, hogy az elmúlt hónapokban akadtak olyan hoteltulajdonosok, akik hatszorosára emelték áraikat.

"Kértük a nemzetközi turisztikai szervezeteket, hogy vizsgálják meg az ügyet" - mondta a szervezőbizottság feje Londonban. "Nem csak a vb idején kell figyelni a turizmusra, rendszeresen vizsgálni kell az árakat, hogy stabil és kiszámítható környezetet teremtsünk. Máskülönben rengetegen jönnek majd az országba a vb-re, de soha nem térnek vissza."

Forrás: AFP

Danny Jordaan, a világbajnokság szervezőbizottságának vezetője

A johannesburgi helyi szervezési bizottság arra kérte a szállásadókat, hogy annyira méltányos árakat szabjanak, amennyire csak lehetséges. "Folyamatosan egyeztetünk a kormánnyal és más partnerekkel az elfogadható árakról" - közölte Rick Mkhondo, a bizottság szóvivője.

Fény és árnyék

Az Independent riportja szerint komoly gond lehet az áramkimaradás, ami veszélyezteti az esti mérkőzéseket is. A lap úgy értesült, hogy az ország áramellátásának 95 százalékát biztosító Eskom cég elnöke, Bobby Godsell lemondott, a fejetlenség pedig odáig fajulhat, hogy vagy áramkimaradások lesznek, vagy ideiglenesen kikapcsolják az áramot.

A krízist etnikai problémák is mélyítik: Godsell a hírek szerint úgy szeretné helyreállítani az iparágba vetett bizalmat, hogy magántőke bevonásával újabb erőműveket építtet, míg Jacob Maroga vezérigazgató első lépésként a cég etnikai arányát (!) billentené helyre, s több színes bőrű alkalmazottat foglalkoztatna.

Hogy ettől az energiahelyzet nem javulna, s a veszély valós, arra bizonyíték a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) lépése: a szervezet az energiakrízis ellensúlyozására azt követelte a szervezőbizottságtól, hogy a hadseregtől szerezzenek be generátorokat.

Állítólag van B terv

A parlament sportbizottságának elnöke, Butana Komphela a negatív híresztelések ellenére bizakodó, úgy nyilatkozott, mintha nem is venne tudomást a problémákról. "Készen állunk a világ fogadására, a károgók pedig július 11-én, a vébé utolsó napján majd szégyellhetik magukat, mert bebizonyítjuk, sohasem volt B terv a világbajnokság megrendezését illetően."

Forrás: AFP

Stadionlátkép Johannesburgban

Danny Jordaan szerint soha sem merült fel, hogy más országban rendezzék meg a 2010-es világbajnokságot. A szervezőbizottság vezetője úgy véli, maximum természeti katasztrófa akadályozhatja meg a dél-afrikai vb-rendezést, bár arra akadt már példa 1986-ban, hogy egy tízezer ember életét követelő földrengés után nyolc hónappal is lehet sikeres világbajnokságot rendezni.

Ennek ellenére a nemzetközi sajtó úgy tudja, a FIFA rendelkezik egy titkos listával, amely azon országok nevét tartalmazza, amelyek képesek lehetnek beugróként vébét rendezni. A hírek szerint a legkomolyabb esélye erre az Egyesült Államoknak lenne, amely létesítményeinek köszönhetően rövid időn belül felkészülhetne az esemény megrendezésére.

Golyóálló mellény, bűnözés

A dél-afrikai lakosok szerint a bűnözés visszaszorításának kilátástalansága miatt aggódhatnak legjobban a szervezők. A helyiek képtelennek tartják a rendőrséget a bűnözők megfékezésére.

Fokvárosban az amerikai nagykövetség 2006-ban közleményt adott ki, amelyben nem ajánlja állampolgárainak, hogy a válogatott kvalifikációja esetén a helyszínen biztassák a nemzeti csapatot. A Dél-afrikai Köztársaságban naponta átlagosan 50 gyilkosságot követnek el, ami világviszonylatban is elképesztően magas szám.

Korábban az a hír váltott ki nagy visszhangot, hogy a német válogatott tagjai csak golyóálló mellényben hagyhatják el szállodájukat a vb idején. A delegáció vezetői minimálisra szeretnék csökkenteni azt, hogy a német futballisták egyedül hagyják el a szálláshelyüket.

A német szövetség nyolc különlegesen képzett biztonsági szakembert visz magával a világbajnokságra, de később akár növekedhet is ez a szám.

A golyóálló mellény nem légből kapott ötlet: a vb-re készült új buszrendszer avatóján ugyanis lövöldözés tört ki. A johannesburgi gyorsbusz-hálózat egyik járművére egy taxiból nyitottak tüzet ismeretlenek, két utas - akik közül az egyik rendőr - súlyosan megsérült.

Mivel a milliárdos beruházás veszélyezteti az érdekeiket, a város környéki közlekedés 70 százalékát lebonyolító taxisok már többször tiltakoztak ellene, és sztrájkokat tartottak. Az átadás ezért erős rendőri felügyelet mellett zajlott le.