Vágólapra másolva!
Otto Rehhagel, a görög labdarúgó-válogatott német szövetségi kapitánya hálás az isteneknek, hogy Ukrajnában győzelemhez segítették csapatát, amely ezzel kijutott a dél-afrikai vb-re. A szlovén kormányfő kipucolta a nemzeti csapat játékosainak cipőjét, a portugál sajtó megenyhült Carlos Queiroz szövetségi kapitány iránt a vb-részvétel örömére.

A vb-pótselejtezők szerdai visszavágóin Görögország, Szlovénia és Portugália is 1-0-s győzelemmel harcolta ki a vb-részvételt.

Rehhagel: Majd ha lesz Messink, támadunk

A görögök Dimitrisz Szalpingidisz góljával Donyeckben verték az ukránokat. "A fiúk számára a vb-részvétel a jutalom azért a hihetetlen szenvedélyért és küzdőszellemért, amelyet a selejtezőkön tanúsítottak" - mondta Rehhagel kapitány a találkozó után. "Korábban már megmondtuk, hogy semmi sem elérhetetlen, de a sikerhez az istenek segítségére is szükség volt."

A 2004-es Európa-bajnok görögöket a média hevesen kritizálta a hazai gólnélküli döntetlent követően, mert a csapat öt védővel állt fel. A 71 esztendős szakvezető ennek ellenére a szerdai összecsapáson is megerősített védelemmel küldte pályára alakulatát.

"Majd akkor játszunk szórakoztató futballt, ha lesz egy Messink, Kakánk, Iniestánk és Xavink" - reagált a kritikákra Rehhagel. "Az ukránok nagyon szép akciókat vezettek, de az elejétől úgy határoztunk, hogy a kontratámadásokra építünk. Ezek közül egy gólt ért."

A tréner több mint 50 évet töltött el a futball világában, de eddig sem játékosként, sem szakvezetőként nem tudott részt venni egyetlen világbajnokságon sem.

Olekszij Mihajlicsenko, az ukránok szövetségi kapitánya csalódott volt az eredmény miatt, ráadásul a jegyárak körül kialakult vita miatt úgy érezte, semleges helyszínen játszanak. Az 50 ezer férőhelyes stadionban 30 ezer néző volt.

"Fájdalmas így befejezni egy sorozatot, megérdemeltük volna, hogy ott legyünk a vb-n. Azt hiszem, leginkább az érettség hiányzott a csapatból, és a borsos jegyárak sem segítettek nekünk. Néhányan személyes érdekeiket előtérbe helyezve fosztottak meg minket attól, hogy teltház előtt futballozhassunk" - értékelt Mihajlicsenko.

Cipőt pucolt a miniszterelnök

A szlovén miniszterelnök, Borut Pahor korábbi ígéretének megfelelően kipucolta a válogatott játékosainak cipőit, miután a csapat az oroszországi 1-2 után otthon 1-0-ra győzött, s így története során másodszor kijutott a világbajnokságra.

"Megtisztítottam a stoplisokat, de el kell ismernem, nem végeztem alapos munkát" - nyilatkozta a televízióban a kormányfő, miután a győztes meccs után kijött a nemzeti együttes öltözőjéből.

Pahor mellett a helyszínen tekintette meg az összecsapást Danilo Turk szlovén és Dmitrij Medvegyev orosz államfő, valamint a Chelsea orosz tulajdonosa, Roman Abramovics is.

"Abban reménykedtem, hogy a csapat megállja a helyét és kiharcolja a továbbjutást. A szerencse azonban a szlovénok pártján volt" - mondta szomorúan Medvegyev, akinek nincs szerencséje a válogatottal: októberben a németek elleni selejtezőt tekintette meg a Luzsnyiki-stadionban, ám akkor is kikapott a gárda.

Az 1991-ben függetlenné vált, kétmillió lakosú Szlovéniában hatalmas örömünnep kezdődött a találkozó lefújása után. A nemzeti együttes 2002 után vehet részt ismét vb-n.

Portugália megkönnyebbült

A portugál média megkönnyebbüléssel számolt be róla, hogy a válogatott a lisszaboni 1-0 után ugyanilyen arányban győzött Bosznia-Hercegovinában is.

Forrás: AFP
Ronaldo nélkül is kijutottak a portugálok

A magyarok selejtezőcsoportjából induló portugálok így a sérült Ronaldo nélkül is kvalifikálták magukat a dél-afrikai tornára.

"Végre a múlté a félelem, igen, ott vagyunk!" - írta a 24 Horas című bulvárlap.

Carlos Queiroz szövetségi kapitány munkáját sok kritika érte a selejtezősorozatban, a részvétel kiharcolása azonban érezhetően meglágyította a kétkedőket.

"Felnőtt ez a portugál együttes. Egy kemény mérkőzésen, forró hangulatban, rossz minőségű pályán éretten futballoztak. Lélekkel, koncentrációval. Egy igazi csapat" - értékelt az O Jogo című sportnapilap szerzője.

Queiroz azt mondta: hosszú évek óta tartó utazás után végre megvalósította álmát. A tréner korábbi kapitánykodása idején nem tudta kivezetni a válogatottat az 1994-es vb-re, így egy esetleges újabb kudarc esetén hatalmas össztűz zúdult volna rá.