Vágólapra másolva!
A játékosok szavazatai alapján alakult ki az az 55 fős lista, amelyből összeáll majd az év csapata, a World XI - derült ki a FIFPro, a profi labdarúgókat képviselő érdekvédelmi szervezet háromnapos budapesti konferenciáját záró pénteki sajtótájékoztatón. Theo van Seggelen főtitkár szerint itthon rengeteg a probléma a szerződések körül.

A FIFPro idén először vesz részt a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, a FIFA hagyományos évzáró gálájának szervezésében, s a FIFA Év játékosa-díj mellett a 2009-es esztendő álomcsapatának felállását is a december 21-i ünnepi eseményen hirdetik ki. Az együttest egy kapus, négy védő, három középpályás és három csatár alkotja majd.

A listán nincs meglepetés, így a jelöltek között van például Lionel Messi, Zlatan Ibrahimovic, Didier Drogba, Wayne Rooney, Cristiano Ronaldo, Gianluigi Buffon, Steven Gerrard és Frank Lampard is. Joseph Blatter, a FIFA első embere levélben hangsúlyozta a közös munka fontosságát, Gerardo Movilla, a FIFPro elnöke pedig a helyszínen fejezte ki örömét az együttműködés miatt.

A sajtótájékoztatón Theo van Seggelen FIFPro-főtitkár üdvözölte a Hivatásos Labdarúgók Szervezete és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) között kedden létrejött megállapodást a nemzeti vitarendezési bizottság felállításáról, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szándéknyilatkozat még kevés, az országban rengeteg a probléma a szerződések körül, így minél hamarabb kézzel fogható eredményeket vár a szervezet.

A sportvezető szerint nagy gondot okoz Magyarországon, hogy sokaknak van még mindig kettős szerződése, illetve, hogy a megállapodásokat nem tartják tiszteletben az érintettek. Ezért is tartja elengedhetetlennek a vitarendezési bizottság felállítását, amely majd dönthet a vitás ügyekben.

Jerome Champagne, aki a FIFA-t képviselte a kongresszuson, illetve Van Seggelen egyaránt jelezték, hogy a FIFA és a FIFPro között tovább kell folytatni az együttműködést, mert még rengeteg dologban van tennivaló. Példaként említették többek között az utánpótláskorúak védelmét, a 6+5-ös szabályt, valamint a sportfogadások ügyét.