Vágólapra másolva!
Napjaink labdarúgásában őrült pénzek forognak, és nem csak a játékosok keresnek csillagászati összegeket, hanem az edzők is. Más kérdés, hogy a jelenleg legjobban fizetett szakember nem valamelyik európai sztárklubnál dolgozik, és a szezon elején elkészített összeállítás alapján a tíz legjobban kereső edző között akad olyan is, akinek jelenleg nincs is munkája.

Míg Magyarországon általában szemérmesen elhallgatják mind a labdarúgók, mind az edzők fizetését, addig külföldön ezek az adatok egyáltalán nem titkosak.

Ennek köszönhetően aztán szezonról szezonra megjelennek a különböző összeállítások arról, hogy kik is a legjobban kereső futballisták, és rengeteg híradás foglalkozik a legnagyobb sztárok csillagászati fizetéseivel.

Jelenleg a Real Madrid klasszisa, Cristiano Ronaldo a legjobban fizetett játékos, ő ugyanis évi 13 millió eurót keres Madridban. Az edzők bérezése nem szokott ennyire gyakran terítékre kerülni, ám természetesen ez a lista sem maradt titokban, a spanyol napilap, a Sport nemrégiben tette közzé:

Edző (munkaadó)Fizetés millió euróban
Luiz Felipe Scolari (Bunyodkor)16,6
José Mourinho (Internazionale)11,3
Fabio Capello (Anglia)8,8
Sir Alex Ferguson (Manchester United)7,6
Carlo Ancelotti (Chelsea)6,0
Roberto Mancini (jelenleg klub nélküli)6,0
Manuel Pellegrini (Real Madrid)5,5
Louis van Gaal (Bayern München)5,2
Guus Hiddink (Oroszország)5,0
Arsene Wenger (Arsenal) 4,8

A lista érdekessége, hogy a hatodik helyen szerepel rajta az a Roberto Mancini, akit még 2008 májusában küldtek az Internazionalétól. Igen ám, de a szakember szerződése még két évig szólt a milánóiaknál, így aztán az egyesület továbbra is kénytelen volt állni Mancini fizetését, ami évi hatmillió euróra rúg.

Forrás: MTI

Scolari biztos nem a fizetése miatt grimaszol

Massimo Morattinak 2009 októberének végén sikerült csak megegyeznie a szakemberrel a kontraktus felbontásáról, így Mancini 16 hónapon keresztül kapta meg a bérét anélkül, hogy bármit is tett volna érte.

Nem csoda, hogy Moratti nehéz helyzetben volt, hiszen Mancini utódja sem keveset keres, és két edző busás javadalmazása azért még az Inter tulajdonosának is sok lenne. A tavaly nyáron szerződtetett José Mourinho ugyanis évi 11,3 millió eurót keres Milánóban - ami alapján érthető, hogy egy "sima" bajnoki címmel (amit az elődjének is sikerült megszereznie) nem elégedettek maximálisan a klub háza táján.

Mourinho azonban ezzel az összeggel is csak második a listán, ugyanúgy, mint egy évvel korábban: akkor és most is Luiz Felipe Scolari előzi meg. A brazil szakember az előző idényben még a Chelsea mestere volt, igaz, már a bajnokság közben menesztették - a londoniaknál a fizetése évi 12,5 millió euró volt. Scolari nem sokáig maradt munka nélkül, hiszen nyáron elfogadta az üzbég Bunyodkor ajánlatát - és az ázsiai egyesület még ennél is többet fizet neki.

A Sport értesülései szerint 16,6 millió euró a fizetése, más források "csak" 13 milliót említenek - ám mindkettő elég az első helyre. Scolari nem csak a hatalmas fizetés miatt hozható párhuzamba Mourinhóval, és nem is csak az a közös bennük, hogy korábban mindketten dolgoztak a Chelsea-nél: abban is hasonlítanak egymásra, hogy szerződtetésük első számú célját nem sikerült elérniük. A Bunyodkor ugyanis azért igazolta le Scolarit, hogy a csapat elhódítsa az Ázsiai Bajnokok Ligáját - ám a gárda idén már a negyeddöntőben elvérzett. A brazil jövőre újra próbálkozhat, hiszen szerződése 2010 végéig szól, és a csapat az üzbég bajnokságot az idén megint megnyerte.

A dobogó harmadik fokán nem egy klubedző található: Fabio Capello évi 8,8 millió eurónak megfelelő összeget kap az FA-tól - és ez csak az alapfizetése. Ehhez jönnek még a különböző bónuszok: a hírek szerint azért, hogy csoportelsőként kivezette az angolokat a vébére, újabb 1,5 millió eurót kapott, ha pedig aranyérmet nyernek Dél-Afrikában Wayne Rooneyék, akkor további 7,3 millió euró üti a markát (ha az elődöntőben kikap a csapat, akkor be kell érnie 2,9 millióval).

Forrás: Getty Images

Capello (bal oldalon) és Wenger (balról a második) is rajta van a tízes listán

Mindezek alapján nem meglepő, hogy Capello kijelentette: ez az utolsó munkája, legkésőbb szerződése lejártával (2012) visszavonul. A lista élmezőnyében még egy szövetségi kapitány található Guus Hiddink személyében, aki évi ötmillió eurót kap az orosz szövetségtől. Kérdés, a szlovénok elleni világbajnoki pótselejtező után is megőrizheti-e majd a posztját...

Az angol sztárklubok edzői közül csak a Liverpool szakvezetője, Rafa Benítez hiányzik az első tízből - a pletykák szerint a spanyol mester "csak" évi 3,2 millió eurót keres a Vörösöknél, és ezzel elmarad a Big Fournál dolgozó három kollégájától. De még a városi rivális Evertonnál tevékenykedő David Moyestől is, aki állítólag 3,8 millió eurónak megfelelő összegért irányítja csapatát. Arsene Wengernél érdemes megjegyezni, hogy ő jelenleg évi 4,8 millió eurót keres az Arsenalnál, de ha hinni lehet a híreszteléseknek, akkor a nyáron a Real Madrid közel hétmillió eurós fizetést ajánlott neki - a francia azonban maradt az Ágyúsoknál.

Ott van az elitben a nyáron kinevezett edzők közül Manuel Pellegrini (Real Madrid) és Louis van Gaal (Bayern München) is, akik egyaránt kevesebbet keresnek, mint elődeik: a madridiaknál az előző szezonban Juande Ramosnak hétmilliós, míg a bajoroknál Jürgen Klinsmannak 5,7 milliós éves fizetése volt. Más kérdés, hogy egyikük sem élvezhette hosszú ideig...

A legutóbbi szezon legsikeresebb edzője, Josep Guardiola viszont a fenti szakemberekhez képest kifejezetten rosszul keres: a Sport úgy tudja, hogy a katalánok mestere, aki minden létező trófeát megnyert az idén, mindössze 1,5 millió eurót kap évente. Ez persze csak az alapfizetés, és a különböző pluszokkal ennek több, mint a duplája jött össze a 2008-2009-es szezonban: további 600 ezret kapott a bajnoki címért, 400 ezret a spanyol kupáért, és egymilliót a Bajnokok Ligája elhódításáért.

www.global-soccer.eu