Vágólapra másolva!
Az Olympique Marseille mérkőzéseire szóló jegyekkel próbálja csökkenteni a hiányzók számát egy helyi középiskola: minden hónap legszorgalmasabb óralátogatója kap egy belépőt.

Pierre Alain Glutron, a Frédéric Mistral szakközépiskola felügyelője elmondta, hogy az oktatási intézmény tanáraiból, diákjaiból és személyzetéből álló vegyes bizottság döntött ennek az ösztönzési módszernek a bevezetéséről, ami nem jelenti azt, hogy a hiányzást egyébként nem szankcionálják.

"Minden módon küzdünk a hiányzások ellen. Franciaországban ingyenes és kötelező az iskolai oktatás, de ez mit sem ér, ha a diákok nem járnak iskolába" - magyarázta a felügyelő. "Persze sajnálom, hogy ez a helyzet. A diákoknak örülniük kellene, hogy iskolába járhatnak, de ha egy kis jutalom segít, miért is ne? Az a legfontosabb, hogy a tanulók sikeresen tegyék le az év végi vizsgákat."

Tavaly a Frédéric Mistralban 25 százalékos volt a hiányzási arány.

Az OM mérkőzései nem csupán a hiányzás elleni küzdelemben játszhatnak szerepet: november végétől a legjobb tanulmányi eredményt elérő osztály is stadionbelépőket kap.

A Frédéric Mistral autóipari, könyvelési, adminisztrációs és kereskedelmi szakmákat oktat, 650 diákja van.

A francia oktatási minisztérium 2007-es statisztikái szerint a szakközépiskolákban a diákoknak mintegy 10,9 százaléka havonta legalább négy napon igazolatlanul hiányzott az órákról.