Vágólapra másolva!
Ismét európai csapat lesz a magyar labdarúgó-válogatott következő ellenfele az U20-as világbajnokságon, és a találkozón inkább az olaszok számítanak esélyesebbek. A tavalyi Európa-bajnokságon az olaszok 1-0-ra nyertek - az akkori összeállításhoz képest azonban gyengültek, így Németh Krisztiánék számára adott a lehetőség a visszavágásra.

Az olaszok általában nem szerepelnek jól a korosztályos viadalokon, leszámítva a közvetlen utánpótlást, a juniorokat - 2003-ban ugyan aranyérmesek voltak az U19-es Európa-bajnokságon, de ezen kívül egyetlen sikert sem tudnak felmutatni, viszont az U21-es kontinensviadalt hat alkalommal is megnyerték.

Ennek köszönhetően a 20 éven aluliak világbajnokságán ritkán szerepeltek: 1987 és 2005 között egyszer sem voltak ott a vébén, a legutóbbi tornáról is hiányoztak. Ennek oka, hogy az eredményesség kevésbé fontos a korosztályos válogatottak számára, sokkal inkább arra törekednek, hogy fejlődési lehetőséget biztosítsanak a fiataloknak - és ha valaki ilyen idős korában már rendszeresen játszik klubjában, akkor erre nem nagyon van szüksége.

Ezt bizonyítja, hogy az Egyiptomban szereplő együttesből hiányoznak a generáció legjobb labdarúgói. Életkora alapján ott lehetne a csapatban többek között Davide Santon, Mario Balotelli (mindketten az Internazionale játékosai), Lorenzo Ariaudo (Juventus), Andrea Poli (Sampdoria), Stefano Okaka Chuka (AS Roma), Alberto Paloschi (Parma) és Fernando Forestieri (Málaga) is - azonban klubjaik igényt tartottak rájuk, ezért Francesco Rocca szövetségi kapitány eltekintett a meghívásuktól.

Pedig utóbbi négy labdarúgó a tavalyi U19-es Európa-bajokságon még játszott a csapatban, sőt, ők szerezték kettő kivételével az olaszok összes gólját. A Magyarország elleni elődöntőben például az argentin származású Forestieri találatával győztek 1-0-ra.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy az Egyiptomban szereplő olasz válogatott gyenge lenne. A csoportkörben ugyan nem remekelt a csapat, hiszen Paraguay ellen csak egy gól nélküli döntetlenre volt képes, majd szoros találkozón 2-1-re verte Trinidad és Tobagót, a rendező Egyiptomtól pedig 4-2-es vereséget szenvedett. Az olaszok csak harmadikként mentek tovább (igaz, a harmadik helyezettek közül ők végeztek a legjobban), és a legjobb nyolc közé jutásért a torna legnagyobb esélyese, Spanyolország volt az ellenfelük.

A 3-1-es olasz siker mindenképpen meglepetésnek számított, igaz, a spanyolok a mérkőzés nagy részében emberhátrányban futballoztak, ráadásul 2-1-nél tizenegyest is hibáztak. Érdekesség, hogy a felkészülés során a csapat a Mediterrán-játékok döntőjében találkozott a spanyolokkal (a viadalt mindkét válogatott a világbajnokság főpróbájának tartotta), és akkor 2-1-re kikapott.

Forrás: [origo]

A már említett tizenegyest az olasz kapus, Vincenzo Fiorillo egyébként kivédte - de nem ezért tartják őt az együttes egyik legjobbjának. A csapatkapitányi karszalagot is viselő hálóőr igazi tizenegyesölő, 2008-ban a Sampdoriával úgy nyerte meg a korosztályos csapatok részére kiírt Primavera-kupát, hogy a döntőben négy büntetőt is hárított az Atalanta ellen. A tavalyi U19-es Európa-bajnokságon a torna legjobb kapusának választották, és már védett az U21-es válogatottban is, sőt, a Serie A-ban is debütált a genovaiaknál.

Az olasz futball hagyományainak megfelelően a védelmet tartják a csapat erősségének: a középhátvéd Michelangelo Albertazzit klubjában, az AC Milanban Franco Baresihez szokták hasonlítani, és pár éve az Arsenal szerette volna megszerezni - az Ágyúsoknál valószínűleg már bemutatkozhatott volna a felnőttek között, Milánóban erre kevés a lehetősége.

Albertazzira egyébként a pontrúgásoknál is nagyon figyelni kell, hiszen a torna során kétszer is eredményes volt - mindkétszer szöglet után. A jobbhátvéd Alessandro Crescenzi is nagy tehetség, nem véletlenül játszhat az U20-as csapatban mindössze 17 esztendősen, ám ő a magyarok ellen nem szerepelhet eltiltás miatt.

Nem a védő lesz az egyetlen hiányzó, hiszen a középpályás Fabio Sciacca (aki már szintén bemutatkozott a Serie A-ban a Catania színeiben) ugyancsak begyűjtötte a második sárga lapját a spanyolok ellen. Helyette valószínűleg Marco Romizi szerepel majd, Crescenzit pedig Matteo Gentili pótolhatja.

www.global-soccer.eu