Vágólapra másolva!
Olaszországban a bajnoki cím az elmúlt közel két évtizedben az öt legnagyobb sztárklub belügye volt: az AS Roma, Lazio, Internazionale, AC Milan, Juventus ötösön kívül utoljára 1991-ben tudta más csapat megszerezni a scudettót. Akkor a Sampdoria végzett az élen, és a genovaiak a jelenlegi szezonban meglepően jól szerepelnek. Az olasz közvélemény számára azonban kérdéses, hogy meg tudják-e törni a "nagyok" uralmát.

Az idény előtt több szakértő is úgy vélte, hogy a 2009-2010-es bajnoki szezonban a korábbiaknál nagyobb lesz a küzdelem a Serie A élmezőnyében. A nyári átigazolások alapján elsősorban a Genoa és a Napoli előretörését jósolták, hiszen ez a két együttes rengeteg pénzt költött, de ebbe a körbe sorolták még a Palermót is. A Sampdoriát maximum a középmezőny első felébe várták, annak ellenére, hogy a csapatnak a 2003-as feljutása óta nem voltak kiesési gondjai, sőt, többször is kiharcolta az európai kupaszereplés jogát. A legutóbbi idényben azonban a Samp csak 13. lett, igaz, az Olasz Kupában egészen a döntőig menetelt, de ott büntetőkkel kikapott a Laziótól. Úgy tűnt, hogy a gárda képtelen kiegyensúlyozott teljesítményre: a genovaiak olykor egészen zseniálisan futballoztak, máskor viszont biztosnak tűnő meccseket veszítettek el.

Ehhez képest a gárda fantasztikusan kezdte a bajnokságot: az első négy mérkőzését egyaránt megnyerte, és ezzel története legjobb rajtját produkálta - még az 1991-es bajnokcsapat sem kezdett ilyen jól. Amikor az ötödik fordulóban a Fiorentina legyőzte a Sampot, akkor egyesek már a lufi kipukkanásáról beszéltek, de a csapatnak ezt követően az Intert is sikerült megvernie, és azóta is remekel. Kilenc forduló után a Sampdoria 20 ponttal áll, és csak két ponttal marad el a listavezető Intertől. Az egyesület elnöke, Riccardo Garrone a Bologna elleni 4-1-es győzelem után nem fukarkodott a dicsérettel. "Ez olyan meccs volt, amilyeneket az 1991-es csapat játszott. Sőt, összességében azt kell, hogy mondjam: a jelenlegi együttes emlékeztet az 1991-es gárdára" - utalva arra, hogy véleménye szerint a Samp képes lehet a bajnokság megnyerésére.

A genovaiak remek szereplésének egyik főhőse Antonio Cassano, aki pazar formában játszik. Kilenc forduló alatt már hat gólpasszt adott, azaz remekül megérti magát társával, különösen a csatár Giampaolo Pazzinival, aki hat találatot ért el. A korábban renitens magatartása miatt gyakran kritizált Cassano a jelek szerint alaposan megváltozott: míg tavaly megjelent önéletrajzi könyvében (amelynek címe sokat ígérően "Mindent elmondok" volt) kifejtette, hogy véleménye szerint a legfontosabb a mának élni, és felesleges maximálisan koncentrálnia a meccseken és az edzéseken, ha tehetsége révén így is képes jó teljesítményre; addig most úgy viselkedik, mint egy igaz profi. A jelentések szerint társainál előbb kezdte meg a felkészülést a szezonra, és igazi vezéregyéniségnek számít, nem csak a pályán, hanem azon kívül is. Mindez azonban kevés lenne a jó eredményekhez, elvégre Cassano teljesítményére már az előző szezonban sem lehetett panasz.

Rendkívül fontos tényező a nyáron érkezett edző, Luigi del Neri személye. A szakember mindig is híres volt arról, hogy a klasszikus 4-4-2-es felállás híve, és a Sampnál (amely az előző idényben Walter Mazzarri irányításával általában 3-5-2-ben játszott) is ezt alkalmazza. Ezen kívül kifejezetten kéri a szélsőhátvédektől, hogy ha lehet, maradjanak közel a középső védőkhöz, és ennek érdekében az egyik szélső középpályás gyakran egy sorral hátrébb húzódik - ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy az ellenfél labdabirtoklásánál a Samp öt védővel futballozik. Ehhez persze nagy taktikai fegyelem kell a középpályásoktól, sőt, a csatároktól is, akiknek az is a feladatuk, hogy minél hamarabb letámadják az ellenfelet. Ezen kívül a hírek szerint Del Neri kifejezetten nagy figyelmet fordít arra, hogy a középpályások is felérjenek a kapu elé, és ennek is megvan az eredménye: Daniele Mannini máris öt gólnál jár - eddigi pályafutása során, három szezon alatt összesen ennyit szerzett a Serie A-ban.

Bármi is történjen a szezon hátralévő részében, a Sampdoria mindenképpen az idény pozitív meglepetése, a scudettóhoz azonban mindez kevés. Az ugyan mindenképpen előnyt jelent a klub számára, hogy a többi élcsapattal ellentétben a Sampnak nem kell a nemzetközi porondra is figyelnie, a genovaiak maximálisan a bajnokságra koncentrálhatnak, ám a klub játékoskerete még így is túl karcsú. Ezt Del Neri is érzi, hiszen kifejezetten ragaszkodik az ideális kezdő tizenegyhez: az első kilenc fordulóban öt játékos mindegyik meccsen kezdő volt, további három futballista pedig maximum két összecsapásról hiányzott. Jellemző, hogy Pazzini a Bologna ellen orrtörése ellenére is pályára lépett - a csatár egy speciális védőmaszkban vállalta a játékot. Főleg a csatársorban kevés az alternatíva, a Cassano-Pazzini duó mögött még a veterán Claudio Bellucci, a rendkívül sérülékeny Nicola Pozzi, valamint a fiatal, saját nevelésű Salvatore Foti áll Del Neri rendelkezésére - a tréner maximum abban bízhat, hogy egyik első számú támadója sem sérül meg.

A klub sportigazgatója, Giuseppe Marotta azonban egy másik tényezőre is felhívta a figyelmet. Szerinte ugyanis a játékvezetők önkéntelenül is a nagycsapatoknak kedveznek a mérkőzéseken, így az olyan feltörekvő kluboknak, mint a Sampdoria, sokkal nehezebb dolguk van. A 2002 óta az egyesületnél dolgozó Marotta a Lazio elleni bajnoki után fakadt ki: a találkozón a bíró két, meglehetősen nyilvánvalónak tűnő tizenegyest nem adott meg a genovaiaknak, akik így "csak" 1-1-et játszottak. Ha azt a meccset megnyerik, akkor most ugyanannyi pontjuk lenne, mint a listavezető Internek.

"Kiscsapat vagyunk, és sokkal kevesebbet szerepelünk a médiában, ami hatással van a játékvezetőkre is. Ha egy nagycsapat kárára tévednek, annak sokkal nagyobb a negatív visszhangja, és ezt tudják a bírók is. A Sampot kétségtelenül nem úgy kezelik, mint a Juvét, a Milant vagy az Intert" - fejtette ki Marotta, aki óva intett attól, hogy a bajnoki címről beszéljenek a klubbal kapcsolatban. "Egyelőre nem gondolunk a scudettóra. Sokat fejlődtünk az utóbbi időben, de mindig csak a következő feladatra kell koncentrálnunk." A következő feladat, szerda este a Samp mögött a harmadik helyen álló Juventus: ha a genovaiak ezt a rangadót is megnyerik, akkor egy lépéssel közelebb kerülnek az álmokhoz.

www.global-soccer.eu