Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában is évente visszatérő téma a mások pénztárcájában turkálás, az egyik magazin most a brit labdarúgásban érdekelt száz leggazdagabb emberről készített rangsort. Roman Abramovics már nem első.

A FourFourTwo nevű magazin a hasonló témakörben rendkívül járatos újságírót, Philip Beresfordot kérte fel a lista elkészítésére, aki a The Sunday Times munkatársaként 1989 óta készíti a 100 leggazdagabb brit üzletembert bemutató kiadványt. A lap mindenkit számításba vett, akinek bármilyen érdekeltsége is van brit (legyen angol, skót, északír vagy walesi) egyesületben, vagyis a klubok tulajdonosai, vezetői mellett a labdarúgók és edzők is felkerültek a listára. A FourFourTwo az egyes cégek esetében a 2009 szeptemberi adatokat vette figyelembe, és igyekezett mindenhonnan pontos információkat begyűjteni, ahol csak lehetséges volt. Ahol nem, ott megpróbálták megbecsülni a magánvagyonok értékét.

A fentiek alapján nem meglepő, hogy a 100-as listán mindössze tíz labdarúgó neve szerepel, és azon sem csodálkozhatunk, hogy közülük nyolcan vagy a Chelsea-ben, vagy a Manchester Unitedben futballoznak. A focisták vagyonánál az eleve csillagászati összegű fizetések mellett a különböző reklámszerződések is sokat számítottak, ennek köszönhető, hogy nem egy Premier League-ben szereplő futballista végzett a legelőkelőbb helyen, hanem David Beckham. Az Egyesült Államokban légióskodó középpályás vagyonát a lap 125 millió fontra becsülte, ami a lista 38. helyére elegendő.

Beckham mögött a második leggazdagabb futballista jelenleg Nagy-Britanniában Michael Owen, aki a FourFourTwo szerint mintegy 38 millió fontos vagyonnal rendelkezik. Cége, az Owen Promotions az előző pénzügyi esztendőben hétmillió fontos profitot realizált, és a nyáron a Manchester Unitedbe igazolt csatár még mindig számos cégnek a reklámarca Angliában. Klubtársai közül Wayne Rooney (37 millió), Rio Ferdinand (30 millió) és Ryan Giggs (24 millió) szerepel a listán, míg a Chelsea-ből Michael Ballack (22 millió), Frank Lampard (21 millió), John Terry (18 millió) és Didier Drogba (16 millió) van ott a 100 leggazdagabb között. A tizedik aktív játékos, aki szerepel a listán, a Liverpool középpályása, Steven Gerrard, akinek magánvagyona a FourFourTwo szerint 20 millió fontra rúghat.

Ami az edzőket illeti, közülük hatot találunk a névsorban, és mindannyian a rangsor második felében végeztek. A legtehetősebb közülük az angol válogatott szövetségi kapitány, Fabio Capello, aki évente 6,5 millió fontos fizetést kap az FA-től. Ezen kívül egy neves szemüveggyártó cégnek a reklámembere, ráadásul az olasz edző igazi műgyűjtőnek számít: nagy rajongója Marc Chagall és Vaszilij Kandinszkij festészetének, és gyűjteményének értékét 17 millió fontra becsülik - mindezek alapján a FourFourTwo a magánvagyonát 30 millió fontra saccolta. Csak hárommillióval marad el tőle az Ipswich Town mestere, Roy Keane, aki vagyonát alighanem még játékoskorában alapozta meg, arról nem is beszélve, hogy anno önéletrajzi könyve után is közel egymillió fontot kaszálhatott. Sir Alex Ferguson vagyonát a FourFourTwo 22 millió fontra becsüli, és a trénerek közül ott van még a rangsorban Carlo Ancelotti (17 millió), Sven-Göran Eriksson (15 millió) és Arsene Wenger (15 millió), utóbbi két szakember egyébként az utolsó név a top 100-ban.

A brit labdarúgás 100 leggazdagabb emberének névsorát a fentieken kívül mind a tulajdonosok és elnökök, sportvezetők teszik ki, de a FourFourTwo olyanokat is idesorolt, akiknek gyakorlatilag nincs sok közük ahhoz a klubhoz, amelyben mondjuk részvényesek. Így például a Watford tiszteletbeli elnöke, az elsősorban zenészként ismert Sir Elton John is ott van a listán, mégpedig a meglehetősen előkelőnek számító 33. helyen. Az ő vagyonát 175 millió fontra becsülte a lap, Kevin McCabe, a Ferencváros tulajdonosa ugyanígy áll - a Sheffield United elnökeként számításba vett üzletember így Elton Johnnal holtversenyben áll. A popzenészek közül még Robbie Williams nevét találhatjuk meg: az énekes nem csak nagy szurkolója a Port Vale nevű csapatnak, hanem 2006 februárja óta ő fő részvényese is az egyesületnek, magánvagyona pedig 80 millió fontra rúg.

Forrás: Getty Images
Nem Abramovicsé az első hely

Ami a lista elejét illeti, másfél évvel ezelőtt még alighanem a Chelsea tulajdonosa, Roman Abramovics állt volna az első helyen, azonban az orosz üzletember jelenleg csak a harmadik. Persze a Chelsea szurkolóinak azért nem kell aggódniuk: a FourFourTwo becslései alapján Abramovics vagyona mintegy 7,8 milliárd font, ami több, mint a háromszorosa a negyedik helyen álló Joe Lewisénak (ő a Tottenham Hotspur részvényese, 2,5 milliárd a neve mellett álló összeg). Más kérdés, hogy a második helyen álló Manszur bin Zajed al-Nahjan sejk, a Manchester City újdonsült tulajdonosa ennek a több mint a kétszeresével rendelkezik: az arab olajmágnás, illetve családja mintegy 17 milliárd fontos vagyon felett rendelkezik. Ehhez képest az erősítésekre kifizetett 200 millió font szinte zsebpénznek számít.

Az élen egy olyan üzletember áll, akinek a nevét eddig nem nagyon hozták kapcsolatba az angol futballal, pedig egy másodosztályú klub résztulajdonosa. A Buzsáky Ákost is foglalkoztató Queen's Park Rangerst elsősorban két másik részvényese, Flavio Briatore és Bernie Ecclestone miatt emlegetik gyakran, és tény, hogy mindketten ott vannak a 100 leggazdagabb ember között az angol futballban. Briatore a 42. helyen áll 110 millió fontos vagyonnal, míg Ecclestone-t a nyolcadik helyre tették 1,46 milliárddal. Mindez azonban eltörpül ahhoz képest, amivel az indiai származású acélmágnás, Lakshmi Mittal rendelkezik: a világ legnagyobb acélipari vállalatának, az Arcelor-Mittalnak a tulajdonosa 18,4 milliárd fontos vagyont halmozott fel. Mittal 2007 decemberében vásárolta meg a QPR részvényeinek 20 százalékát, és jelenleg veje, Amit Bhatia a klub alelnöke.

www.global-soccer.eu