Vágólapra másolva!
Japán csütörtök este hivatalosan jelezte a nemzetközi szövetségnek (FIFA) a 2018-as vagy a 2022-es labdarúgó-világbajnokság megrendezésére irányuló szándékát.

"Csak akkor van esélyünk, ha Tokió megkapja a 2016-os olimpiát, mert abban a pályázatunkban szerepel egy 120 ezres stadion építése, amellyel teljesülnének a FIFA elvárásai" - jelentette ki Inukai Motoaki, a helyi futballszövetség elnöke. Japán 2002-ben Dél-Koreával közösen egyszer már vendégül látta a futballvébé mezőnyét.

Japán mellett mostanáig Indonézia, Anglia, Katar, valamint Belgium és Hollandia közösen, továbbá Spanyolország és Portugália együttesen tett hasonló konkrét lépést, míg Kína, Mexikó, az Egyesült Államok, Oroszország, Ausztrália és Kanada egyelőre csak érdeklődését fejezte ki.

A FIFA hétfőig várja a hivatalos jelentkezéseket. A lehetséges vb-házigazdáknak vállalniuk kell, hogy az aranyéremről döntő mérkőzést legalább 80 ezer néző befogadására alkalmas arénában bonyolítják le, és a többi találkozót is minimum 40 ezres stadionokban rendezik, ez utóbbiakból tizenkettővel kell rendelkeznie a vendéglátónak.

A két torna helyszínéről 2010 decemberében határoz a FIFA végrehajtó bizottsága.