Vágólapra másolva!
A labdarúgásban a legnagyobb sztárnak általában azok a futballisták számítanak, akik a gólokat szerzik. Legtöbbször a csatárok vagy a támadó középpályások teljesítményét ismerik el külfönféle díjakkal, míg a kapusok inkább csak a gólokat kapják. Ráadásul a kritikák is hamarabb megtalálják őket, sok sztárcsapatnak pedig gyakran felteszik a kérdést: miért nem igazolnak végre egy normális kapust? 

A Bayern Münchennél több mint egy éve tart a vita, hogy Michael Rensing jó megoldás-e a klub számára. A bajoroknál másfél évtizeden keresztül a világklasszis Oliver Kahn állt a kapuban, nyilvánvaló volt, hogy nem lesz egyszerű pótolni.

A klubvezetés egy másik kitűnő kapus megvétele helyett inkább a saját nevelésű Rensingben bízott, megpróbálták a Kahn-éra utolsó szezonjában úgy felépíteni őt, hogy a váltás a lehetőségekhez képest zökkenőmentes legyen. Münchenben másfél éve azt kommunikálták, hogy maximálisan megbíznak Rensingben, mindenképpen megkapja az egyes számú mezt Kahn visszavonulása után.

Így is történt, az egykori tehetségnek azonban nem sikerült felnőnie a feladathoz: az előző szezonban a Werder Bremen elleni rangadón két gólban is benne volt, a Kickertől a lehető legrosszabb, hatos osztályzatot kapta. Jürgen Klinsmann ennek ellenére sokáig kitartott mellette, és az új idényben Louis van Gaal is neki szavazott bizalmat - de nem sokáig, mert a legutóbbi fordulóban már a rutinos Hans-Jörg Butt állt a kapuban.

Nem csak a Bayern kapusa kapott sok kritikát az utóbbi időben. A Manchester Unitednél a sérült Edwin van der Sart helyettesítő Ben Foster van hasonló helyzetben. A fiatal kapust a Community Shield után találták meg, mivel a magas labdáknál nagyon bizonytalanul mozgott a Chelsea elleni meccsen. Sir Alex Ferguson azonban továbbra Fostert favorizálta a lengyel Tomasz Kuszczakkal szemben, aminek az Arsenal ellen meg is lett az eredménye: Foster hatalmas bravúrral védte Robin van Persie közeli lövését. "Ben az egyik legjobb fiatal kapus Angliában, egyértelműen benne látjuk Edwin utódját" - nyilatkozta Ferguson, akinek gondoskodnia kell a szezon végén várhatóan visszavonuló Van der Sar pótlásáról.

Az edzők nem véletlenül türelmesebbek a szurkolók, újságírók által sokat bírált kapusokkal. A poszt sok szempontból különbözik a többitől, sokan mondták már, hogy a kapusok szinte más sportágat űznek, mint a többi futballista. Nagyobb hangsúlyt kap a pszichikai felkészülés, hiszen jóval nagyobb a felelősség is: egy csatár javíthat egy kihagyott helyzet után, ám ha egy kapus bakizik, annak szinte mindig súlyos következményei vannak.

A bizalomnak ezért jóval nagyobb jelentősége van ebben a pozícióban, nem véletlen, hogy a trénerek általában igyekeznek kitartani egy-egy kapus mellett. A sztárcsapatok edzőinek ezenfelül azt is figyelembe kell venniük, hogy kapusaik másfajta igénybevételnek vannak kitéve, mint egy középcsapatnál. A Manchester United vagy a Bayern München kapusának egy-egy mérkőzésen kevesebbet kell védenie, olyankor viszont gyakran bravúrra van szükség. Nincs idő bemelegedni, felvenni a ritmust, szinte a semmiből kell előhúzni rögtön nagy védést, ehhez pedig kevés kapus képes gyorsan hozzászokni.

Hogy a bizalom gyümölcsöző lehet, arra jó példa a barcelonai Víctor Valdés. A katalánok saját nevelésű kapusa rendkívül fiatalon, 21 évesen kapta meg a lehetőséget, olyan elődök bukása után, mint az argentin Roberto Bonano, a német válogatott Robert Enke, vagy az akkoriban a világ egyik legjobbjának tartott török Rüstü Recber. Valdés eleinte nagyon sok kritikát kapott, Frank Rijkaard mégis kitartott mellette, és a 2004/05-ös idényben már Valdés kapta a Primera División legjobb kapusának járó Zamora-díjat. Ezt a következő idényben megismételte, sőt már több klubrekordot is megdöntött: a 2006/07-es idényben egyetlen másodpercet sem hagyott ki a bajnokságban, 2007 őszén pedig 466 percen keresztül nem kapott gólt a nemzetközi kupákban - mindkettővel a legendás Andoni Zubizarretát előzte meg.

Ennek ellenére még ma is sok Barca-szurkoló látna szívesebben valaki mást a csapat kapujában...

www.global-soccer.eu