Vágólapra másolva!
A labdarúgás szabályai szerint egy csapat tizenegy játékosból áll, az együttes erejét és eredményeit azonban nem csupán az ő játéktudásuk határozza meg. A stabil kezdő tizenegy mellett fontos tényező az is, hogy kik ülnek a kispadon - de hogy mennyire, arról megoszlanak a vélemények. Vannak, akik esküsznek rá: a bő játékoskeret a sikeres idény titka.

A német labdarúgás statisztikusai gyakran emlegetik azt a tényt, hogy a Bayern München az 1968-69-es idényben, amikor a klub a Bundesligát és a Német Kupát is megnyerte, mindössze 13 futballistát vetett be. Angliában hasonló példaként az Aston Villát szokás felidézni: amikor a birminghami együttes 1981-ben megnyerte a bajnokságot, a szakvezető, Ron Saunders egész évben mindössze 14 labdarúgót küldött pályára. Három idénnyel később a Liverpool is csak 18 focistát szerepeltetett, pedig a csapat a BEK-et megnyerte, és összesen 66 összecsapása volt a szezonban.

Ez a mérkőzésszám ma is rendkívül magas, az FC Barcelona például az előző idényben - amikor a Spanyol Kupát és a Bajnokok Ligáját is megnyerte, vagyis mindkét sorozatban eljutott a fináléig - összesen 63 meccset játszott. A rekordot azonban a BL döntőjének másik résztvevője tarjta: a Manchester United a 2008-2009-es szezonban 67 alkalommal lépett pályára.

Angliában a ligakupa küzdelmei emelik a mérkőzésszámot (ez a sorozat a többi topligában nem létezik), így aztán az Arsenalnak 63, a Chelsea-nek 59, a Liverpoolnak pedig 57 tétmérkőzése volt az előző szezonban, de a Juventus is 54, az Internazionale pedig pontosan 50 összecsapáson lépett pályára. (Utóbbi kettő persze szívesen növelte volna ezt a számot még néhány BL-találkozóval.)

Az tehát egyértelmű, hogy a sztárkluboknál egy idényben közel 60 találkozóval kell számolni, így aztán sehol sem engedhetik meg, hogy ne legyen elég bő a játékoskeret. Legalábbis elméletben, mert a Barcelona példája ezt is cáfolni látszik. A katalánok a legutóbbi szezonban úgy söpörtek be minden lehetséges trófeát, hogy Josep Guardiola edző viszonylag szűk keretből válogathatott: a bajnokságban ugyan összesen 28 futballistát vetett be, de az utolsó három fordulóban, amikor a csapat már bebiztosította a bajnoki címet, rengeteg fiatalnak adott lehetőséget. Ezt megelőzően viszont nem nagyon variált: 35 forduló alatt csupán 21 labdarúgót küldött a pályára. Megtehette, mert a súlyosabb sérülések elkerülték a csapatot: egyedül Andrés Iniesta dőlt ki hosszabb időre a sorból.

Ennek ellenére a spanyol szakértők egy része úgy véli, hogy a Barcelona legnagyobb problémáját a jelenlegi szezonban a kispad rövidsége okozhatja. Az AS által végzett felmérésben, amelyben 14 ismert spanyol szakíró vett részt, az a végeredmény született, hogy bár a Barca kezdő tizenegye jelenleg jobb, ám a teljes keretet nézve a Real Madrid erősebb. A napilap arra kérte az újságírókat, hogy egy tízes skálán értékeljék a két együttes játékosait, összesen 22 futballistát, majd ezt átlagolták. A kezdő tizenegyet tekintve a Barca átlagosztályzata 8,31 lett, míg a Realé 8,14 - a tartalékokkal viszont a madridiak állnak jobban, náluk a cserék átlaga 6,62 volt, a katalánoknál pedig 6,47.

Forrás: EPA
Forrás: EPA

Del Piero még vár az idei első bevetésre

Mindez persze csak játék a számokkal, mindazonáltal Barcelonában nem véletlenül emlegetik, hogy januárban nem ártana még néhány játékost igazolni. Bármennyire is bízik Guardiola a saját nevelésű fiatalokban, a kispadon így is csak olyanok ülhetnek, mint Jeffren, Pedrito, Fontas vagy Muniesa, miközben Realnál szinte csak válogatott futballisták várnak majd bevetésre: Christoph Metzelder, Rafael van der Vaart, Royston Drenthe, Gonzalo Higuaín, Guti, Mahamadou Diarra.

A nemzetközi élvonalban inkább a Real példája számít követendő trendnek, majd mindegyik sztáregyesület igyekszik hasonló módon kialakítani a keretét - sehol sem örülnének, ha egy sérüléshullám esetén csak a rutintalannak számító ifisták maradnának a kispadon. A Juventus például két forduló alatt 16 labdarúgót küldött pályára ebben a szezonban, de olyan klasszisok még mindig az első bevetésre várnak, mint Fabio Grosso, Martín Cáceres, Jonathan Zebina, Alessandro del Piero, Sebastian Giovinco vagy David Trézéguet.

A Bayern München már 19 futballistát szerepeltetett (igaz, a Bundesligából már négy forduló ment le), de Louis van Gaal még nem küldte pályára Martín Demichelist, Christian Lellt, Andreas Ottlt és Luca Tonit sem.

A szezon második felében bizony nagyon jól jöhet, ha akadnak olyan focisták a keretben, akik esetleg frissebbek, mert kevesebb mérkőzés van a lábukban, de játéktudásban alig, vagy egyáltalán nem maradnak el addig rendszeresen szerepelt társaiktól. Ugyanakkor a tény attól még tény marad: egyszerre csak 11 labdarúgó lehet a pályán.

www.global-soccer.eu