Vágólapra másolva!
Angliában a bajnoki rajt előtt az elmúlt évekhez hasonlóan a fő kérdés ismét az volt: megtörheti-e valamelyik csapat a Big Four néven emlegetett Manchester United, Arsenal, Liverpool, Chelsea négyes egyeduralmát? Erre a legnagyobb esélyt a Manchester Citynek és a Tottenham Hotspurnek adták, és bár korai lenne ítéletet mondani, egyelőre úgy tűnik, hogy inkább a manchesteriek jelenthetik a legnagyobb veszélyt a sztárklubokra.

Angliában az elmúlt négy idényben mindig ugyanaz a négy klub végzett a mezőny élén, a bajnoki érmek elosztása a Manchester United, a Liverpool, a Chelsea és az Arsenal belharcává vált.

Sőt, az elmúlt években rendre nőtt a különbség köztük és a mezőny többi csapata között: a 2005-2006-os szezonban az ötödik Tottenham Hotspurnek mindössze két pont volt a lemaradása a negyedik Arsenal mögött (és ha a Spurs az utolsó fordulóban nem kap ki a West Ham Unitedtől, akkor meg is előzte volna az Ágyúsokat), egy évvel később viszont már nyolc ponttal maradt le Arsene Wenger csapatától.

A következő szezonban az ötödik Everton 11 ponttal szerzett kevesebbet, mint a negyedik Arsenal, és a legutóbbi idényben is csak minimálisan csökkent a differencia: ekkor Fabregasék kilenc ponttal voltak jobbak az Evertonnál. A Premier League mostani rajtja előtt azonban többen is azt gondolták, hogy a Big Four dominanciája véget ér.

A szakértők egyrészt úgy vélték, hogy a nagy négyes leggyengébb láncszeme, az Arsenal túlságosan is meggyengült, másrészt pedig a Manchester City nagyon megerősödött - és még a Tottenham Hotspurt is a Bajnokok Ligája részvételre esélyesek közé sorolták.

Az azóta lejátszott hat forduló eseményei részben igazolták a véleményeket, hiszen a Spurs fantasztikusan rajtolt a bajnokságban, az első négy mérkőzését megnyerte (a Liverpoolt is sikerült legyőznie) - azonban Harry Redknapp csapata a legutóbbi két fordulóban egyaránt kikapott.

A Tottenham előbb a Manchester Unitedtől, majd a Chelsea-től szenvedett sima vereséget, vagyis úgy tűnik, hogy ezek a csapatok még mindig jóval erősebbek. A támadókra nem nagyon lehet panasz a Spursnél, hiszen ebben a csapatrészben olyan játékosok állnak az edző rendelkezésére, mint Robbie Keane, Peter Crouch vagy a bombaformában lévő Jermain Defoe - a védelem azonban már korántsem ilyen jó.

A londoniak hat forduló alatt tíz gólt kaptak, aminél rosszabb mérleggel jelenleg csak az utolsó két helyezett Portsmouth és Hull City, valamint a Wigan Athletic rendelkezik a Premier League-ben. Ráadásul a csapatnak a sérülésekkel sincsen szerencséje: a csapat játékmestere, az első fordulókban remekül futballozó Luka Modric hosszú időre kidőlt a sorból, a védelemből pedig Michael Dawson és Jonathan Woodgate is hiányzik - Ledley King pedig úgy játszik, hogy nem tud teljes értékű edzésmunkát végezni.

A jelek szerint a Spurs kerete nem elég erős ahhoz, hogy mindezt elbírja, de azért a Chelsea mestere, Carlo Ancelotti szerint a londoniakra oda kell figyelni. "A szezon elején úgy gondoltam, hogy a Tottenhammel nem kell komolyan számolni, de tévedtem. A Liverpool elleni teljesítményük nagyon meggyőző volt, a támadójátékuk kiváló - szerintem ott lehetnek a végelszámolásnál" - mondta az olasz tréner még a két csapat egymás elleni meccse előtt. Amit a Chelsea 3-0-ra nyert meg...

A Manchester City helyzete más, mint a Tottenhamé. Az arab tulajdonosai révén a világ leggazdagabb klubja a nyáron alaposan megerősítette keretét, és bár a hét végén rangadót veszített a Manchester United ellen, az angol szaksajtó egybehangzóan állítja: a csapat a vereség ellenére bizonyította, hogy valóban komoly riválisa lehet a nagyoknak.

Forrás: AFP

Ireland, Bellamy és Tévez sokat tehetnek azért, hogy a City felnőjön a nagyok mellé

Elvégre kevés együttes mondhatja el magáról, hogy háromszor is egyenlíteni tud az Old Traffordon, ráadásul úgy hogy, hogy két remek támadója (Robinho és Emmanuel Adebayor) nem játszhatott. A Mark Hughes által irányított együttes ráadásul már túl van egy sikerrel megvívott rangadón, az Arsenalt győzte le 4-2-re, és a City láthatóan képes kiheverni, ha egy-két kulcsjátékosa hiányzik.

Jellemző adat, hogy az argentin Pablo Zabaleta vagy a bolgár Martin Petrov még nem volt kezdő hat forduló alatt, míg Roque Santa Cruz, Vincent Kompany és Nedum Onouha egyáltalán nem lépett pályára a bajnokságban.

A City megerősödését egyébként a riválisok is észlelték, még ha Sir Alex Ferguson nyilatkozataiban igyekszik is kisebbíteni a klub jelentőségét (a városi rangadó után csak "zajos szomszédnak" nevezte a másik manchesteri gárdát). A rangadón győztes gólt szerzett Michael Owen például kijelentette: "A Manchester City szezonrajtja rendkívül figyelemre méltó, és azt hiszen, ott lesznek az élmezőnyben. A kérdés csak az, hogy mennyire elöl: abban nem vagyok biztos, hogy ez BL- vagy csak Európa Liga-szereplést ér majd."

www.global-soccer.eu