Vágólapra másolva!
A Magyar Televízió nem tett le arról, hogy közvetítse 2010-ben a labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseit. A keddi Népszabadság szerint a közszolgálati televízió belső köreiben már biztos váltásról, vagyis arról beszélnek, hogy az RTL Klub veszi meg a közvetítési jogot.

A futballvébé közvetítés jogaival az európai rádiós és televíziós szervezet (EBU) rendelkezik, így az MTV, mint EBU-tag juthatott hozzá a magyarországi közvetítési joghoz.

Az MTV sajtóközleménye szerint közvetíteni akarja a labdarúgó-világbajnokságot, igaz, még nem tudni, lesz-e pénz erre.

"Súlyos gondot okoz ugyanis, hogy a jövő évi költségvetési törvényjavaslat példátlan, több mint 7 milliárd forintos elvonást helyezett kilátásba. Ilyen körülmények között a nemzeti köztelevíziónak felül kell vizsgálnia minden nagy értékű kötelezettségvállalását, beleértve műsoros projektjeit is. Döntés azonban még nem született a közvetítési jog eladásáról." - áll a közleményben.

"Szerte Európában a köztelevíziók közvetítik a legrangosabb sporteseményeket. Magyarországról állítana ki szegénységi bizonyítványt, és a nézők, a focirajongók számára is veszteség lenne, ha a közvetítési jog eladására kényszerülne az MTV az átgondolatlan költségvetési elvonás miatt. A tehetségek és a teljesítmény bemutatása ugyanis közérdek, a sport pedig a világ nemzetei között az egyik legfontosabb összekötő kapocs" - kommentálták a lapértesülést az MTV Sport Főszerkesztőségében.

Hozzátették, "a labdarúgó-világbajnokság ráadásul 2010 legnézettebb sporteseményének ígérkezik, közvetítésére készen állnak a köztelevízió munkatársai, és az is megfontolásra érdemes a döntésnél, hogy a focicsemege közvetítése növeli az MTV kereskedelmi bevételeit is".

Rudi Zoltán, az MTV volt elnöke 2007. május 16-án jelentette be, hogy a Magyar Televízió közvetíti 2010-ben a dél-afrikai labdarúgó-vb mérkőzéseit. A jogok megvásárlását a tulajdonost képviselő kuratóriumi elnökség hagyta jóvá.