Vágólapra másolva!
Nem lesz könnyű dolga Erwin Koemannak akkor, amikor összeállítja kezdőcsapatát a Svédország elleni vb-selejtezőre, ugyanis három védőjátékosára - Vaskóra, Vanczákra és Bodnárra - sem számíthat. Vajon megfelelő helyettes lehet a klubcsapatában mellőzött többi hátvédből? Tímár Krisztián alig várja, hogy a csapatba jelöljék, Gyepes Gábor már felkészült Ibrahimovicból, Vadócz Krisztián szerint eljött az igazság pillanata.

Erwin Koeman számtalanszor elmondta már: nála csak azok a futballisták játszhatnak a válogatottban, akik rendszeresen szerepelnek a klubcsapatukban is. A szövetségi kapitány mindeddig tartotta magát ehhez az alapelvéhez, szombaton a svédek ellen - a selejtezősorozat talán legfontosabb mérkőzésén - azonban alighanem kénytelen lesz szakítani vele. Míg a középpályán a bőség zavarával kell megküzdenie, a védőjátékosok terén már cseppet sem megnyugtató a választék.

Fehér vagy Szélesi?

A múlt héten megsérült Vanczák Vilmos egyik lehetséges helyettese, Tímár Krisztián szerint nincsen olyan, hogy tartalékos válogatott, "hiszen akik ott vannak a keretben, ők az adott pillanat legjobb játékosai". A Plymouth 29 éves védője ezzel együtt sajnálatosnak tartja, hogy a korábban már több vb-selejtezőn is szerepelt Vanczák és Bodnár sem lehet együtt a csapattal. A váratlanul jött eséllyel mindenesetre élni szeretne: "A kiválásukkal immáron rajtunk a sor, hogy megmutassuk, helyünk van a csapatban. Én kész vagyok a játékra, alig várom, hogy lehetőséget kapjak."

A jobbhátvéd posztján Bodnár László alapembernek számított - a Debrecen játékosa a múlt héten halálra gázolt egy kerékpárost, majd hétfőn egy időre lemondta a válogatottságot -, helyette vélhetően Fehér Csaba kap majd lehetőséget. A NAC Breda 34 éves légiósa az új idény 10 meccséből 9-et végigjátszott (a mérkőzések fele Európa Liga-selejtező volt), egyedül a Heerenveen elleni, legutóbbi bajnokin volt csere, a 2-0-s győzelemnek a hajrában hat percig örülhetett a pályán.

A másik jobb-bekk Szélesi Zoltánnál nem kell számolgatni, a Debrecen által a minap leigazolt játékos még nem játszott tétmeccsen, amióta elhagyta a Strasbourgot - az [origo] olvasói mégis őt tennék be a csapatba, nem pedig Fehért.

Juhász legalább játszhat

Belső védőként Juhász Roland helye az Anderlechtben és a válogatottban is betonbiztos, és szerencsére úgy tűnik, a legjobb magyar védő kisebb sérülése sem befolyásolja majd a svédek elleni játékát. Juhásznak hét milliméter hosszan beszakadt a bordaközi izma, emiatt kihagyta a szerdai edzéseket, az orvosok szerint azonban szombatra biztosan felépül, a hosszabb időre kiesett Vanczák Vilmost pedig Tímár Krisztián, Gyepes Gábor vagy a kedden behívott, debreceni Mészáros Norbert helyettesítheti.

Gyepes az angol másodosztály első öt fordulójában egyetlen percet sem játszott a Cardiff Cityben, igaz, legalább a Ligakupában bevetették, a Bristol Rovers elleni 3-1-re megnyert meccsen végig a pályán volt a múlt szerdán.

Tímár Krisztián az első három Championship-fordulóban 270 percet játszott - az első körben gólt is szerzett - a Plymouthban, ám az utolsó két bajnokin már nem volt ott a csapatban.

Forrás: Getty Images
Angliában imádják a hajtós játékosokat - Tímár éppen ilyen

Az egykori Fradi-játékos szerint a mellőzése csak ideiglenes, ám azt nem titkolja, hogy nincs a legjobb viszonyban a csapat edzőjével, Paul Sturrockkal. "Rám és néhány társamra lett verve egy vereség, és mivel válogatott vagyok, a sztorit kicsit felfújták Magyarországon. Érdekes, hogy az sehol sem jelent meg, amikor az edzőm azt nyilatkozta rólam, hogy ismét a fejsérülésem előtti remek formában vagyok... A Cardiff elleni hazai vereség után váratlanul kimaradtam a keretből, pedig a gólokban nem voltam benne, megfelelő teljesítményt nyújtottam, de valakinek mindig el kell vinnie a balhét, és általában nem az edző az. Azóta visszakerültem a keretbe, a cserepadra már leülhettem, most megint kikaptunk, így valószínűleg legközelebb ismét a kezdőben találom majd magam. Remélem, sikerül újra gólt szereznem, és ismét nyerünk."

Tímár és Gyepes mellőzöttsége ellenére is biztosnak tűnik, hogy az angliai légiósok egyike lesz Juhász Roland párja a védelem tengelyében, hiszen kevés esély van arra, hogy a Debrecenben biztos csapattag, de a válogatottban még sohasem szerepelt Mészárost bedobná a mélyvízbe Erwin Koeman.

Gyepes és Fehér egyszerre a kezdőben - jó ómen?

Bodnár László és Vanczák Vilmos kiesésével jó esély van rá, hogy két tapasztalt harcos, a 41-szeres válogatott Fehér Csaba, illetve a nemzeti csapatban eddig 23-szor szerepelt Gyepes Gábor kerüljön be Erwin Koeman kezdőjébe. A válogatott történetében eddig ötször fordult elő, hogy a két játékos egy időben volt ott pályán. Legutóbb 2003-ban, a bolgárok ellen, ez a meccs azonban az ellenfél 1-0-s vezetésénél félbeszakadt az időjárás miatt.

A további négy találkozót egyaránt 2002-ben rendezték, és a mérleg egészen jó: két győzelem, két döntetlen. Akkor még értékesnek tűnt a Svédországban elért Eb-selejtezős 1-1, Stockholmban Fehér Csaba volt a mezőny egyik legjobbja, gólpassza után Kenesei Krisztián szerzett vezetést a magyaroknak. Az Izland elleni reykjavíki 2-0-s győzelem alkalmával Dárdai Pál bombagóllal állította be a végeredményt, és szintén ő volt a megmentő a Moldova elleni 1-1 során az Üllői úton - mindkét mérkőzés barátságos volt. San Marinót Gera Zoltán mesterhármasával verte 3-0-ra a magyar válogatott Eb-selejtezőn.

A különbség annyi a szombati meccshez képest, hogy hét éve Fehér Csaba az említett összecsapások mindegyikén jobb oldali középpályásként szerepelt, míg ezúttal védőként kerülhet csapatba. Gyepes Gábor már nemegyszer nézett farkasszemet Zlatan Ibrahimoviccsal, a 2002-es mérkőzésen is a csatársztár lőtte a svédek gólját, de a magyar védőnek rosszabb emlékei is vannak róla. "Amikor 2005-ben kikaptunk 1-0-ra, akkor épp mellőlem rúgta a gólt a 90. percben. Remélem, ezúttal nem lesz erre esélye, azon leszek, hogy most semmiképpen ne vegye be a magyar kaput. Hogy az enyém lesz-e Ibrahimovic, vagy Juhászé? Egyelőre még az sem biztos, hogy kezdő leszek, de ha igen, akkor biztos, hogy nem csak az egyikünk fog rá figyelni, hanem mindketten - csakúgy, mint a többi svéd támadóra."


Tímár a kispadon is a szurkolók kedvence

Tímár Krisztián két év alatt rendkívül sokat fejlődött Angliában, emiatt az utóbbi időben rendre felmerül a neve a válogatott keretének összeállításakor. Olvasóink is inkább neki szavaznának bizalmat Juhász Roland mellett a védősorban, nem pedig Gyepes Gábornak. A 29 éves játékos úgy érzi, hogy folyamatosan javul a játéka: "Amikor a Ferencvárosban játszottam, azt mondták, hogy sokat fejlődtem a korábbi önmagamhoz képest, most meg azt mondják, hogy Angliában jobb vagyok, mint a Fradiban."

Tímár úgy érzi, tisztában van a képességeivel: "Elég komplett védő vagyok, mind az emberfogást, mind a fejjátékomat egyszerű módszerekkel és keményen hajtom végre."

A szurkolók 2008-ban a csapat legjobbjává választották, és bár azóta gyakorta a kispadra a szorul, még mindig nagy kedvence a fanatikusoknak. "Semmi nem változott az utóbbi két évben, a szurkolók töretlenül bíznak bennem, mivel látják, hogy amikor játéklehetőséget kapok, akkor élek vele, mindig 110 százalékot nyújtok. Angliában ez több, mint elég, ráadásul általában a játék is jól megy. Mondhatom, hogy a csapat két legnépszerűbb játékosainak vagyok az egyike."

Bodor szinte kihagyhatatlan lett

A bal oldali védő posztján sincs nagy tolongás a válogatottban, a kapitány általában Bodor Boldizsárt szerepelteti. A holland Roda légiósa nem panaszkodhat a játéklehetőségre, az új szezonban a lehetséges 450 percből 429-et a pályán töltött klubcsapatában.

A 2009-ben sokáig sérüléssel bajlódó Gaál Miklós az idei - tavasz-ősz rendszerű - orosz bajnokság első 20 fordulójában mindössze kétszer lépett pályára, a 17. és a 19. fordulóban (az egyik meccset végigjátszotta, a másikon 63 percig futballozott). Igaz, a Fulham ellen - az elmúlt hetekben játszott - két Európa Liga-meccsen 180 percig a pályán volt, talán épp ennek köszönheti, hogy meghívót kapott.

Balhátvédként szóba jöhet még Halmosi Péter is, ám őt jobban szereti védekező középpályásként szerepeltetni Koeman. Halmosi a Hull City eddigi négy Premier League-meccsén egyetlen pillanatot sem játszott, Gyepeshez hasonlóan őt is csak egy Ligakupa-meccsen vetették be eddig az új szezonban.

Vadócznak nem okozhat meglepetést Ibrahimovic vagy Ronaldo

A tartalékos védelem miatt a svédek ellen talán még nagyobb felelősség hárul majd a védekező középpályás Vadócz Krisztiánra. A 24 éves játékos az előző idényben 20 mérkőzésen két gólt szerzett az Osasunában, az új szezonban eddig egy Primera División-mérkőzésen szerepelhetett volna, ám az idénynyitón nem kapott lehetőséget. Hogy miért? "Titokban reménykedtem, hogy kezdő leszek, de az edző két másik játékost tett be a középpályára. A felkészülésem mindenesetre kiválóan sikerült, nemcsak a játék ment jól, de gólokat is lőttem. Remélem, hogy előbb-utóbb lehetőséget kapok."

A 21-szeres válogatott futballista nemrégiben azzal került a címlapokra Spanyolországban, hogy megfertőződött az új típusú (H1N1) influenzával - Vadócz szerint a hír egy kicsit túl lett dimenzionálva: "Fél napig voltam lázas, és inkább a többi embert védték, nehogy elkapják tőlem. Karanténban voltam egy pár napig, de semmi különös nem történt. Utána még el kellett telnie egy kis időnek, hogy kiderüljön, tünetmentes vagyok s hogy biztosan kiürült a szervezetemből a vírus."

Forrás: EPA
Vadócz úgy érzi, nagyon sokat fejlődött Spanyolországban

Bár Vadócz a válogatottban védekező középpályásként szerepel, az Osasunában a támadások építése is a feladatai közé tartozik. Mint mondja, ebben az univerzális szerepkörben sok olyat tanult, amit idehaza is kamatoztathat. "A játék ritmusából és a Primera Divisiónban futballozók technikai tudásából én is sokat merítettem, az ittlétem óta érezhetően jobb játékossá váltam. Igaz, hogy idén már a portugál Cristiano Ronaldo és a svéd Zlatan Ibrahimovic is a Primera Divisiónban szerepel, de eddig is volt kitől tanulni. Az eddig sem gyenge spanyol liga tovább erősödött az érkezésükkel, így most még nagyobb figyelem övezi a bajnokságot. Ez jó a többi klub számára is, hiszen mindenkit még nagyobb erőbedobásra késztet. Én viszont már az előző szezonban is találkoztam hasonló kaliberű játékosokkal, például az Európa-bajnokságot nyert spanyolokkal, így nagy meglepetést nem okozhat számomra az Ibrahimovic, Ronaldo kettős játéktudása a vb-selejtezőkön. "

Vadócz már alig várta, hogy megkezdődjön a spanyol bajnokság, de most még jobban fel van dobódva, amiért együtt lehet a válogatottal a két sorsdöntő vb-selejtező előtt. "Úgy érzem, most eljön az igazság pillanata, és kiderül, hogy valójában mire képes a nemzeti csapat. Először a svéd meccsre koncentrálunk leginkább, a vágyunk az, hogy a portugálok elleni 90 perc előtt is másodikak legyünk - de több ponttal, mint most."

Persze nem mindegy, hogy mennyivel. Az egykori Honvéd-játékos azt állítja, nem szeret pontokban gondolkodni, de abból, amit elmond, könnyen kiszámítható, hogy mennyire vágyik: "Egyik meccsen sem szeretnék vereséget, viszont az egyiken szeretném, ha győznénk."

Most el lehet kapni a svédeket

A magyarországi futball-lázat a légiós szerint a válogatott idézte elő: "Azzal, hogy jól kezdtünk és legyőztük a csoport kevésbé neves csapatait, magasra tettük a lécet, hiszen a közönség emiatt elvárja, hogy a nagyok ellen is jó eredményt érjünk el. Jó érzés, hogy ezúttal a mi kezünkben van a sorsunk, és nem kell néznünk a többi mérkőzés eredményét."

Vadócz nem várna a portugál meccsig az első nagyvad elejtésével: "Régen volt olyan jó esélyünk arra, hogy legyőzzük a svédeket, mint most. Fizikálisan erősek, ráadásul eredményesek is, hiszen rendre ott vannak a nagy világversenyeken. Sokszor játszottunk már velük, és nagyon remélem, hogy a korábbiakkal ellentétben ezúttal ők húzzák majd a rövidebbet."

Hogy nem a Koeman-féle játékrendszeren múlik a siker, abban Vadócz teljesen biztos, a két védekező középpályásos, egycsatáros taktikát modernnek tartja. "Az előző években jó pár országban megfordultam, és elég sok csapat a kapitány által is alkalmazott taktikát használta, de nyilván mindenki a saját keretéhez igazítja a szisztémát. Bár nagycsapat ellen ebben a felállásban még nem sikerült győzni, de a válogatott már jóval több taktikai tapasztalattal rendelkezik a vb-selejtezők kezdete óta, így most végre megnyílhat a siker felé vezető út."