Vágólapra másolva!
A legtöbb magyar labdarúgó célja, hogy külföldre igazoljon, ennek megfelelően jelenleg is számos honfitársunk futballozik légiósként Európa szinte minden szegletében. Havonta jelentkező új sorozatunkban a külföldön szereplő magyar játékosok teljesítményét értékeljük, mégpedig a teljesség igényével. Közben megpróbáljuk feleleveníteni a magyar légió történetének legérdekesebb fejezeteit is.

Szeptemberben a legtöbb európai bajnokságban a szokottnál kevesebb bajnoki fordulót rendeztek, hiszen a hónap első hétvégéjén világbajnoki selejtezőkre került sor - igaz, jó néhány országban ezt később hétközi játéknappal igyekeztek pótolni.

A topligák közül a német bajnokságban a legnagyobb a magyar jelenlét, hiszen a Bundesligában Hajnal Tamás, Lőw Zsolt és Dárdai Pál is alapembernek számít klubjában. Közülük Lőwnek volt több sikerélménye, az újonc Mainz kifejezetten jól szerepel, és az ötödik fordulóban a magyar balhátvéd is tagja volt a Dárdaival felálló Herthát legyőző csapatnak.

Angliában Fülöp Márton sérülés miatt szorult ki a Sunderlandből: a legutóbbi bajnokin már kispados volt, miközben csapata kapuját a skót Craig Gordon védte. Gera Zoltán is csak csere a Fulhamben, klubja ugyanis megvette az ír szélsőt, Damien Duffot, aki viszont a hét végén megsérült, így Gera éppen az ő helyére állt be az Arsenal ellen már a mérkőzés nyolcadik percében. Halmosi Péter egyelőre nem kapott játéklehetőséget a Hull Cityben, mint ahogyan Koman Vladimir sem az olasz Bariban, sőt, a jelenleg az U20-as világbajnokságon szereplő középpályás eddig még a kispadra sem ülhetett le a Serie A-ban új csapatánál. A topligás körképet Vadócz Krisztián zárja, akit eddig egyszer cseréltek be tíz perce az Osasunánál, a többi meccsen a cserék között nevezték.

Az egyik legjobb formában lévő magyar futballista kétségtelenül Dzsudzsák Balázs, aki kihagyhatatlan a PSV Eindhovenből, sőt, kulcsjátékosnak számít a holland gárdánál. Szeptemberben ugyan csak egy gólt ért el, de a másik két találkozón is kiosztott egy-egy gólpasszt.

A hónap gólkirálya a magyar légiósok közül Finnországban futballozik: Gruborovics Tamás szeptemberben háromszor is eredményes volt. Főleg a Jaro elleni duplája volt nagyon fontos, hiszen csapata ezzel a két góllal tudott nyerni 2-1-re.

Négyen mondhatták el magukról, hogy két találatig jutottak szeptemberben, és közülük talán Németh Krisztián jó formája a legnagyobb öröm a magyar szurkolók számára. A fiatal csatárt a Liverpool az AEK Athénnak adta kölcsön, ahol szinte rögtön bekerült a kezdők közé, és előbb a PAS Jannina, majd az Olimpiakosz ellen talált be. Több mint két év után léphetett ismét pályára élvonalbeli bajnokin.

Kétszer volt eredményes a Norvégiában futballozó Kovács Péter is, és az Odd Grenland csatára így már 12 találatnál jár a Tippeligaenben, amivel a harmadik helyen áll a góllövőlistán. A másik két kétgólos viszont már nem élvonalban játszik: Buzsáky Ákos az angol másodosztályban duplázott a hét végén a Queen's Park Rangers színeiben, Szalai Ádám pedig a spanyol harmadik vonalban, a Real Madrid Castilla együttesében talált be kétszer.

Kovács Péteren kívül még egy magyar futballista van, aki előkelő helyen áll a góllövőlistán: a Feröer-szigeteken futballozó Potemkin Károly. Az NSÍ Runavík támadója szeptemberben ugyan csak egy gólt ért el, de 25 forduló alatt 13 találatig jutott, és ennél csak hárman szereztek többet a feöreri ligában.

www.global-soccer.eu