Vágólapra másolva!
Volt egyszer egy csatár címmel emlékkönyv jelent meg Kocsis Sándorról, az Aranycsapat 68-szoros válogatott, olimpiai bajnok labdarúgójáról, aki szeptemberben lenne 80 esztendős.

A Ferencváros, a Bp. Honvéd és a Barcelona egykori csatáráról, az 1954-es svájci vlágbajnokság gólkirályáról szóló, Schlegel Oszkár tollából megjelent kötetet Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke mutatta be a sajtónak.

"A mindenki által szeretett Kocka, vagy ahogy a spanyolok hívták Cabeza de oro - Aranyfej - olyan nagyszerű sportember volt, aki örökre beírta magát a magyar sport és a labdarúgás aranykönyvébe, ezért fontos, hogy az emlékét megőrizzük" - hangsúlyozta a MOB elnöke.

"Ez egy úgynevezett lélegzetvételnyi könyv. Ennyi idő alatt el lehet olvasni, de ugyanakkor úgy be is lehet lélegezni, hogy aki elolvasta, a hangulatát soha nem tudja elfelejteni. Ez a legjobb összeállítás, amely egy sportolóról születhetett, mert tárgyszerű és hiteles" - mondta Schmitt a több mint száz fotóval illusztrált kiadványról, amelyben a magyar labdarúgás kiemelkedő egyéniségei, többek között az Aranycsapat tagjai és Szepesi György emlékeznek a fiatalon, alig 50 évesen elhunyt Kocsisra.

Perutek János, a Küzdőtér Kiadó vezetője elárulta: a könyv megjelentetésével nem a kereskedelmi haszon volt a célja, hanem az, hogy a betegeskedő szerző a kórházban a kezébe foghassa. Az 1000 példányban megjelent kötetet a könyvesboltokban nem árulják, csak a www.kuzdotermagazin.hu honlapon keresztül lehet megrendelni.

A szerző Schlegel Oszkár sportberkekben elsősorban sportpedagógusként ismert, évekig volt a Csanádi Árpád Sportiskola igazgatója, s bő két évtizede az ő ötletére vezették be, hogy iskolákat híres magyar sportolókról, olimpiai bajnokokról neveznek el.