Vágólapra másolva!
Ritkán fordul elő a nemzetközi labdarúgásban, hogy egyszerre három sztárklub is megválik a legjobb játékosától, márpedig idén éppen ez történt. A Manchester United, az AC Milan és az Internazionale szurkolóinak persze nem kell kétségbe esniük: a tapasztalat azt mutatja, hogy a legnagyobb klasszis eladása akár még hasznára is válhat a csapatnak, feltéve, ha az egyesület tudatosan készült a helyzet megoldására.

Zlatan Ibrahimovic Barcelonába szerződésével az Internazionale attól a futballistájától vált meg, aki az elmúlt szezonban leginkább meghatározó alakja volt a milánói csapatnak - nem csak szakmailag, de marketing-szempontokból is. Idén nyáron nem azonban az Inter az egyetlen sztárklub, amely elengedte a legnagyobb sztárjátékosát: a Manchester United Cristiano Ronaldót, az AC Milan pedig Kakát értékesítette (egyaránt a Real Madridba szerződtek). Mind a két futballista klubja emblematikus egyéniségének számított, és bár természetesen mind a Milanban, mind a Unitedben klasszisok egész sora futballozott rajtuk kívül, de ezzel együtt elmondható, hogy szereplésük döntően meghatározta csapatuk támadójátékát.

Mindhárom esetben felmerül a kérdés, hogyan pótolják majd az eladott extraklasszisokat, a múlt példái azonban azt mutatják, hogy a legfontosabb feladat nem is annyira a pótlás - hiszen ez alighanem lehetetlen. Pontosan ugyanolyan futballistát nem lehet találni, a szakmai stáb elsődleges feladata ilyenkor az, hogy átalakítsa a csapatszerkezetet az új szituációnak megfelelően.

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint ez korántsem lehetetlen, amit alighanem a Juventus esetén lehet bemutatni legszemléletesebben. 2001 nyarán Filippo Inzaghi és Zinédine Zidane távozott Torinóból, főleg a francia középpályás kiesése jelentett hatalmas érvágást, hiszen ő már akkor is a világ egyik legjobbjának számított. A vezetők elég okosak voltak ahhoz, hogy nem is próbálták meg pótolni őt, hiszen ez alkalmasint úgysem sikerült volna, viszont az érte (illetve Inzaghiért) kapott pénzből megvették Lilian Thuramot, Gianluigi Buffont és Pavel Nedvedet. A következő két évben a Juve bajnok lett (ez előtte három szezonon keresztül Zidane-nal sem sikerült), ráadásul utóbbi két labdarúgó még az előző szezonban is a torinóiaknál szerepelt - utólag tehát nem szentségtörés kijelenteni, hogy a klub jó döntést hozott.

Nem ez volt az egyetlen eset, amikor egy világklasszis távozása nem rengette meg a klubot, sőt, a gárda sikeresebb lett nélküle. A Liverpool 2004-ben adta el az aranylabdás Michael Owent a Real Madridnak, és a következő idényben megnyerje a Bajnokok Ligáját; két évvel később az AC Milan Andrij Sevcsenkótól vált meg, majd az ukrán klasszis nélkül is elhódította a BL-t; a legutóbbi példát pedig az FC Barcelona szolgáltatta azzal, hogy tavaly elpasszolta Ronaldinhót a Milannak, hogy aztán nélküle minden létező trófeát begyűjtsön a bajnoki címtől kezdve a BL-ig.

Utóbbi eset azt bizonyítja, hogy egy kiemelkedő tudású klasszis személye egy idő után akár gátat is jelenthet. Akárhogyan is nézzük, a labdarúgás csapatjáték, márpedig ha egy gárda játéka túlságosan is egyetlen focistára van kihegyezve, akkor az együttes kiismerhetővé, egysíkúvá válik - arról nem is beszélve, hogy még a legnagyobb klasszisoknak is lehet rossz napjuk, rossz időszakuk.

Sokak szerint Ibrahimovic eladása éppen ezért volt jó döntés, és maga José Mourinho is úgy érvelt, hogy távozásával kiegyensúlyozottabbá válhat az Inter: "Eddig a csapat túlságosan is Ibra köré összpontosult, az új együttes viszont teljesen más lesz" - mondta a portugál mester.

Mourinho nyilván tudja, hogy mi ilyenkor a megoldás, és hasonló a helyzet a Manchester Unitednél is Cristiano Ronaldo távozása után. A Premier League címvédője ugyan vett egy jobbszélsőt Antonio Valencia személyében, de ő korántsem olyan kvalitású játékos, mint a portugál aranylabdás. A csapat játéka viszont megváltozik, legalábbis erre számít Sir Alex Ferguson: "Ezúttal nem lesz olyan gólerős középpályásunk, mint Cristiano volt, és ezért változtatnunk kell a játékunkon. Rooney sokkal többször kap majd lehetőséget középcsatárként, és úgy vélem, Berbatov is jobb teljesítményt fog nyújtani. Az előző idényben nem mindig használtuk őt megfelelően, de most már tisztában vagyunk vele, hogy melyik poszton képes a legjobb játékra".

Egyedül a Milannál tűnik problémának Kaká eladása, amihez hozzájárulhat az is, hogy a csapatot új tréner vette át. A brazi Leonardónak ráadásul nincsen edzői tapasztalata, ami tovább nehezíti a piros-feketék dolgát - nem csoda, hogy a klub hívei meglehetősen borúlátóak a jövőt illetően.

www.global-soccer.eu