Vágólapra másolva!
Egyre súlyosabb problémákkal kell szembenéznie Ukrajnának, már Michel Platini UEFA-elnök is új helyszínt keres a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságnak. Németország lehet a beugró.

Kezdi belátni az Európai Labdarúgó Szövetség, hogy nem feltétlenül volt jó ötlet odaítélni Ukrajnának a 2012-es Európa-bajnokságot. Viktor Juscsenko államfő már június végén elismerte, hogy az ország lemaradása óriási, a létesítmények mindössze tíz százaléka készült el és nem biztos benne, hogy sikerül megoldást találni a kialakult helyzetre.

Juscsenko hétfőn újabb nyilatkozatban jelezte, hogy nagy a baj, a létesítménygondok mellett Ukrajna képtelen forrást biztosítani a rendezéshez, a költségvetés mindössze öt százaléka áll rendelkezésre. "Veszélyben van az Eb költségvetése, a központi bankkal és a Pénzügyminisztériummal közösen új forrásokat kell találnunk" - nyilatkozta Juscsenko.

Összesen 665 millió euró hiányzik a költségvetésből, jelenleg csak Kijevben található az UEFA előírásainak megfelelő stadion. Juscsenko egy héten belül látni szeretné a terveket, de valószínűtlen, hogy a recesszió által jelentősen, húszszázalékos gazdasági visszaeséssel sújtott Ukrajnában a semmiből hirtelen sikerül eurómilliókat előteremteni.

Súlyosbítják a helyzetet az ukrán bajnoksággal kapcsolatos problémák, a Premjer-Ligát egy kijevi bíróság nemrég feloszlatta. Az indoklás szerint a bajnokság alapszabályai nincsenek összhangban az ukrán törvényekkel, a kialakult helyzet katasztrofális következményekkel fenyeget az UEFA-kupa-győztes Sahtor Donyeck és a Dinamo Kijev számára.

A szövetségi elnök Grigorij Szurkisz komolyan veszi a bíróság ítéletét, megígérte, hogy harminc napon belül a jogászok megoldást találnak a helyzetre. Amennyiben az ítélet jogerőre emelkedik, 1996 óta az összes eredményt törlik, 13 évnyi futballtörténelem válhat semmivé. Egy olyan szervezet, mint amilyen a Liga, csakis nonprofit vagy kereskedelmi alapokon működhet az ukrán jogszabályok szerint, ez azonban nem valósult meg: a bíró kifogásolta, hogy a bajnokságra egyes oligarcháknak túlzott befolyásuk van.

Ennyi problémát már az UEFA sem intézhet el egyetlen kézlegyintéssel, Michel Platini elnök eddig teljes mellszélességgel támogatta a lengyel-ukrán projektet, nemrég azonban kijelentette, "Németország opciót jelent", ha Ukrajna nem tud felülkerekedni problémáin. Erre november 30-ig van ideje az országnak, másnap döntést hoznak az Eb sorsáról.

Németország két 2006-os vb-helyszínnel, Berlinnel és Lipcsével segítené ki Lengyelországot, bár Wolfgang Niersbach, a német szövetség főtitkára szerint ez csupán a legvégső megoldás lehet. Hivatalosan Németország azt szeretné, ha Ukrajna és Lengyelország rendezné az Európa-bajnokságot. "Azt szeretnénk, ha Ukrajna megcsinálná" - nyilatkozta Niersbach a Bildnek.