Vágólapra másolva!
Csoportosan elkövetett garázdaság megalapozott gyanúja miatt - egyelőre ismeretlen tettesek ellen - nyomozást rendelt el csütörtökön a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) IX. kerületi kapitánysága a keddi Ferencváros-Hertha BSC labdarúgó mérkőzésen a német szurkolókat ért atrocitásokkal összefüggésben. A botrány miatt a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága hivatalból fegyelmi eljárást indított.

A rendőrség honlapján csütörtökön közzétett tájékoztatás szerint szerdán felállt a BRFK-n egy munkacsoport, amely azt vizsgálja, milyen okok vezettek a meccsen kialakult rendbontáshoz

A keddi Ferencváros-Hertha BSC felkészülési mérkőzésen magyar huligánok bántalmazták a vendégszurkolókat. A beszámolók szerint a meccs előtt mintegy 70 magyar huligán rátámadt a Hertha szurkolóira, akik közül hárman szenvedtek sérülést. Egyiküknek egy üvegpalack felsértette a homlokát, az erősen vérző sebet a csapatorvos varrta össze, másikuk orrtörést szenvedett, a harmadiknak pedig egy ujja tört el.

A Hertha BSC szerdán bejelentette: hivatalos levélben tiltakozik híveinek bántalmazása miatt a magyar szövetségnél és a Ferencvárosnál, mivel az Albert Stadion előtt várakozó rendőrök semmit sem tettek a rend helyreállítása és a randalírozók megfékezése érdekében.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerda délután közölte: mivel a szervező nem kötött szerződést a BRFK-val, ezért a rendőrök kizárólag a mérkőzés külső biztosítását végezték, a stadionon belüli rend fenntartását az FTC által szerződtetett biztonsági szolgálat látta el.

"A mérkőzés ideje alatt a biztonsági szolgálat nem jelzett olyan rendkívüli eseményt, amely a külső biztosításban résztvevő rendőri erők stadionon belüli beavatkozását indokolttá tette volna" - szögezte le a rendőrség.

A 2-0-s Hertha-sikerrel zárult találkozó alatt a hazai ultrák "Heil Hitler!" és "Sieg Heil!" kiabálással provokálták a berlini híveket, majd megpróbáltak betörni a szektorukba, sőt, később a sajtótribün előtt is felbukkantak. A meccs után a németek kísérettel hajtottak a repülőtérre, majd Grazon keresztül még az éjjel visszatértek stegersbachi edzőtáborukba.

A mérkőzésen történtek miatt a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) illetékes bizottsága hivatalból fegyelmi eljárást indított, a testület várhatóan jövő keddi ülésén foglalkozik az üggyel. Nyári Dezső, az MLSZ biztonsági bizottságának titkára elmondta: hosszas egyeztetést folytatott csütörtök délután a zöld-fehérek szakembereivel, s ennek eredményeképpen a klub szombati hármas tornáján már a Fradi Security Kft. biztosítja a meccseket.

Az eredeti tervek szerint az újonnan alapított cég csak a bajnoki rajton debütált volna, ám az egyeztetés révén már a Sheffield United és a ZTE részvételével sorra kerülő három, egyenként 45 perces meccsből álló villámtorna biztosítását is elvégzi. A Fradi Security Kft. 200 fővel, azaz pontosan kétszer annyi emberrel ügyel majd a rendre, mint az egy kiemelt kockázatú találkozón általában szokásos.