Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fellebbviteli bizottsága kedden helybenhagyta a fegyelmi testület által az Újpestre kiszabott büntetést, így a lila-fehérek - a Soproni Liga 30. fordulójában lejátszott, Fehérvár elleni találkozójuk alatt és után történt rendzavarások miatt - három soron következő hazai bajnoki mérkőzésüket zárt kapuk mögött kénytelenek megrendezni.

Ez egész pontosan azt jelenti, hogy a második fordulóban a Kecskeméti TE-Ereco, a negyedikben a Lombard Pápa és a hatodikban a Szombathelyi Haladás elleni összecsapást kell nézők nélkül, zárt kapuk mögött lejátszania az Újpest együttesének a Megyeri úti Szusza Ferenc-stadionban.

Az MLSZ honlapját arról tájékoztatta Kenyeres Attila, a fellebbviteli bizottság elnöke, hogy a testület a fegyelmi ítéletet megalapozottnak találta és helybenhagyta. Hangsúlyozta, hogy az Újpest érveit, melyek alapján fellebbezett, nem találták helytállónak. Többek között azért, mert a vétkességét egyébként elismerő klub a maximálisan kiszabható büntetésnek a zárt kapus találkozók számát illetően az egyhatodát, a pénzbírság mértékét tekintve pedig egyötvenedét kapta, tehát szó sincs méltánytalanul súlyos elmarasztalásról.

"Mi azt mondtuk a fellebbezésünkben, és most is így gondoljuk, hogy a fegyelmi bizottság olyan magatartásokat is a terhünkre rótt, amelyeket nem követtünk el, és/vagy nem úgy, olyan súllyal követtük el, mint ahogy azt a tényállásban velünk szemben megállapították" - nyilatkozta az Újpest honlapján Dányi Szilárd, a klub jogásza. "Ez alapján úgy gondoltuk és gondoljuk most is, hogy amennyiben a tényállás megállapításánál figyelembe veszik a becsatolt bizonyítékokat, abban az esetben meg kell állapítaniuk, hogy a korábbi tényállás a mi sérelmünkre nem teljes egészében helytálló. Ezáltal az új, a valóságnak megfelelő és ránk nézve kedvezőbb tényállás alapján csak és kizárólag enyhébb büntetést lehet kiszabni velünk szemben."

A fegyelmi bizottság június 11-én két hazai bajnoki mérkőzésének zárt kapuk mögötti megrendezésével, továbbá egymillió forintos pénzbírsággal sújtotta az Újpestet. A liláknak már volt egy korábbi, augusztus 31-ig felfüggesztett zárt kapus mérkőzésre vonatkozó büntetésük, amely így jogerőre emelkedett.

"Ezzel kapcsolatban azzal a megjegyzéssel élnék, hogy sajnos sok egyéb mellett a fegyelmi szabályzat a felfüggesztett büntetés végrehajtásával kapcsolatban is pontatlanul, slendrián módon fogalmaz, ezért adott esetben félreértésekre adhat okot" - mondta Dányi. "A pontatlan, nem egyértelmű megfogalmazás helyes értékelése az MLSZ álláspontjától eltérően csak és kizárólag az lehet, hogy a felfüggesztett büntetést végrehajtani a felfüggesztés hatálya alatt elkövetett fegyelmi vétség miatt lehet. Ami a jelen helyzetben nem áll fenn, hiszen éppen az MLSZ honlapja írja azt, hogy a Diósgyőr elleni büntetésünk 2009. június 4-én emelkedett jogerőre, míg a Fehérvár elleni mérkőzést, május 30-án, tehát a büntetés jogerőre emelkedését megelőzően játszottuk."

Dányi hozzátette: a Fehérvár elleni mérkőzéssel kapcsolatban, a helybenhagyó fegyelmi határozattal összefüggésben annak kézhez vétele után tudnak nyilatkozni arról, hogy az ügyben az MLSZ elnökségéhez, vagy a sport állandó választott bíróságához fordulnak. A felfüggesztett büntetés végrehajtásával kapcsolatban álláspontja szerint mindenképpen lépnie kell a klubnak.

Az MLSZ tájékoztatása szerint az Újpestre az elmúlt idényben az alábbi büntetéseket rótták ki:

2008. október 26., Újpest-Paks: rendezői létszám növelése, szövetségi ellenőr fogadása

2008. október 31., ZTE-Újpest: 300 000 forintos pénzbüntetés

2008. november 16., Fehérvár-Újpest: 1 zárt kapus mérkőzés 2009. március 15-ig felfüggesztve, 200 000 forintos pénzbüntetés

2009. május 3., Újpest-Diósgyőr: 1 zárt kapus mérkőzés augusztus 31-ig felfüggesztve, 400 000 forintos pénzbüntetés

2009. május 29., Újpest Fehérvár FC: 2 zárt kapus mérkőzés, 1 000 000 forintos pénzbüntetés

Arról is döntött az MLSZ, hogy leghamarabb augusztus első felében kezdődhet meg a jegyárusítás a magyar labdarúgó-válogatott svédek és portugálok elleni, szeptemberi világbajnoki selejtezőmérkőzésekre. A jegyárak megállapítása is még folyamatban van, tekintettel a Puskás Ferenc-stadionban zajló lelátóbővítés részleteinek egy-két bizonytalanságára. Az augusztus 12-i, Románia elleni barátságos találkozóra ugyanakkor már jól fogynak a belépők, a májusi elővételi akció során 6000 jegy talált gazdára, s az árusítás múlt szerdai kezdése óta is nagy az érdeklődés.