Vágólapra másolva!
A következő magyar labdarúgó-bajnokság edzőfronton nemzetközi lesz: jelenleg ugyanis úgy tűnik, hogy minimum három élvonalbeli klubot is külföldi szakember irányít majd. Erre hazánkban alig akadt példa, és ha végigtekintünk a magyar élvonalban dolgozott külföldi edzők eddigi eredménysorán, akkor azt is hamar megértjük, hogy miért.

A XX. század első évtizedeiben több külföldi edző dolgozott a magyar bajnokságban, akik közül a legnagyobb hatással a honi labdarúgásra az angol Jimmy Hogan volt: ő 1914 és 1922 között irányította az MTK-t. Később azonban, részben történelmi okok miatt, az élvonalban egyáltalán nem foglalkoztattak külföldi trénereket, és az első, nem magyar állampolgárságú szakember hosszú évtizedek után az 1988-ban a Győri ETO élére kinevezett Pecze Károly volt. A szlovákiai szakember magyar nemzetiségű, így csak "futballjogilag" tekinthető külföldinek.

Hasonló "előéletű" a kárpátaljai Sándor István, a romániai Selymes Tibor, de akár a német, illetve román állampolgár László Csabát is ide sorolhatjuk - őket a honi közvélemény, némiképp jogosan, magyarnak tekintette.

Az első nem magyar származású szakember a második világháborút követően az NB 1-ben a finn Martti Kuusela volt, akinek nevét manapság már legendaként emlegetik. Kuusela 1992-ben nagy meglepetésre szerződött a Kispest-Honvédhoz: a klub az 1992-93-as bajnokságot még Verebes József irányítása alatt kezdte, de a gyengébb eredmények miatt a Mágust menesztették, és a klub akkori belga mecénása, Louis de Vries találta ki Kuuselát.

A finn szakember korábban a belga Beerschotnál dolgozott, de a hazai közvélemény meglehetősen szkeptikusan fogadta - azonban Kuuselának sikerült meggyőznie a kétkedőket. Irányításával ugyanis a Kispest megnyerte a bajnokságot, majd az európai porondon a Manchester United ellen is helytállt. A finn mégsem húzta ki a következő szezon végéig, hiszen a 19. fordulót követően menesztették. Utódja egy másik külföldi, a De Vries által Belgiumból ugyancsak jól ismert Dmitrije Davidovic lett, akit a következő idényben rúgtak ki.

Ettől kezdve már nem számított országos hírnek, ha valamelyik egyesület külföldi szakembert szerződtetett, de tény, hogy egyikük sem alkotott maradandót. A Stadler FC-nél Ioan Patrascu, a Békéscsabánál Silviu Iorgulescu dolgozott rövid ideig, Slobodan Kustudic fehérvári ténykedése már valamivel pozitívabb - legalábbis annyiban, hogy ő hozta Magyarországra Zoran Kunticot, aki később megfordult a Ferencvárosnál is.

És ha már a Fradinál tartunk: a horvát Marijan Vlak nevét a mai napig nagy szeretettel emlegetik a zöld-fehér hívek, még ha a később a Dinamo Zagrebnél több periódusban is dolgozó mester sem maradt hosszú ideig az Üllői úton. Vlak egyébként a 2006-2007-es szezonban Székesfehérvárott is dolgozott, és azon kevés külföldi trénerek közé tartozik, akik elégedettek lehettek itteni munkájukkal - igaz, komoly eredményt ő sem tudott felmutatni.

A Fradinál később Stanko Poklepovic is kipróbálhatta magát, mérsékelt sikerrel, mint ahogyan a Vasas drukkerei sem szívesen emlékeznek Slavko Kovacicra.

Forrás: [origo]

Henk ten Cate jelenleg a Panathinaikosz edzője

A később asszisztensként, majd vezetőedzőként sikerekben gazdag karriert befutó holland Henk ten Cate (aki az FC Barcelona, illetve a Chelsea kispadjára is leülhetett, jelenleg pedig a görög Panathinaikoszt irányítja) sem tudott bajnokságot nyerni az MTK-val, igaz, így is ő volt az első külföldi edző, aki egy teljes szezont végigdolgozott valamelyik csapatnál, az elsőtől az utolsó fordulóig. Ezt rajta kívül még ketten mondhatták el magukról: az olasz Aldo Dolcetti a Kispestnél a 2005-2006-os idényben, illetve a szerb Tomislav Sivic az előző szezonban a Kecskemétnél.

Ami pedig a sikereket illeti, Kuusela mellett még egy külföldi tudott bajnokságot nyerni: a cseh Miroslav Beránek a 2006-2007-es szezon végén örülhetett a DVSC bajnoki címének - azonban ő sem az első játéknaptól kezdve vezette a csapatot.

Forrás: AFP

Miroslav Beranek (b.) dolgozott a cseh válogatott mellett Karel Brückner kapitány segítőjeként is

A januárban a Győri ETO élére kinevezett szerb Dragoljub Bekvalac volt az utolsó külföldi edző a magyar élvonalban, és ha a klubok szerinti megoszlást nézzük, akkor már mindegyik nevesebb egyesület próbálkozott külhoni mesterrel. Újpesten sem a szlovák Ladislav Molnár, sem a belga Valére Billen nem vált be, Zalaegerszegről is gyorsan menesztették a szerb Slavko Petrovicot, ám ennek ellenére a jelek szerint a következő idényben két tradicionális nagycsapatot is légiós edző irányít: A Ferencvárosnál az angol Bobby Davison, az Újpestnél a skót Willie McStay lesz a főnök.

Forrás: MTI

Bobby Davison vezette vissza az élvonalba a Ferencvárost

Érdekesség egyébként, hogy a környező országokban Romániát leszámítva egyáltalán nem bevett gyakorlat a külföldi edzők alkalmazása. Szlovákiában maximum Csehországig "látnak", de ennek történelmi okai vannak, így csak a DAC Dunajská Stredá kispadján ült az előző idényben külföldi: előbb a német Werner Lorant, majd a horvát Zlatko Kranjcar.

Szerbiában csak hazai mesterek dolgoztak a 2008-2009-es idényben; Szlovéniában a Dravát az egykori kiváló szerb középpályás, Ljubinko Drulovic irányította, de a többi klubnál mind körön belüli kapott szerepet; és Bulgáriában is csak a szerb Dragan Okuka (Lokomotiv Szófia) volt a "kakukktojás".

A román sztárklubok viszont előszeretettel alkalmaznak külföldi edzőt: az egykori világklasszis kapus, Walter Zenga megfordult már a bukaresti Nationalnál, Steauánál és Dinamónál is; utóbbi klubnak jelenleg is az olasz Cristian Bergodi a trénere, aki korábban irányította a CFR-t is - Kolozsvárott jelenleg a portugál Toni a szakvezető.

www.global-soccer.eu