Vágólapra másolva!
Az Újpest Bukarestben kétgólos hátrányt szedett össze, így nagyon nehéz feladat várt a lilákra az Európa-liga-selejtező visszavágójánn, amivel nem is sikerült megbirkózni. A románok a Szusza-stadionban is nyerni tudtak, így 4-1-es összesítéssel kerültek a harmadik fordulóba, a két meccs alapján teljesen megérdemelten. A feszült hangulatú felvezetés után a visszavágó viszonylag békésen telt, bár a második félidő késve kezdődött, mivel az Újpest-drukkerek pirotechnikai eszközöket lőttek át a románok szektorába. A Haladás és az Újpest búcsúja után a második számú európai kupasorozatban már csak a Budapest Honvéd van versenyben.

Európa-liga, selejtező, második forduló, visszavágó:
Újpest - Steaua (román) 1-2 (0-0)
Szusza Ferenc-stadion, 9678 néző
v.: Marriner (angol)
Újpest: Balajcza - Vermes, Lambulic, Vaskó, Dudic - Tisza, Sándor Gy., Stokes, Pollák (Tóth N., 66.) - Rajczi, Kabát (Foxi, 59.).
Steaua: Tatarusanu - Golanski, D. Goian, Baciu, Marin - Székely, Bikfalvi (Onicas, 46.), Toja (Ionescu, 83.), Nicolita (Grzelak, 64.) - Stancu, Surdu.
gól: Vaskó (81.), illetve Székely (58.), Grzelak (66.)
sárga lap: Marin (17.), Tisza (21.), Dudic (30.), Toja (62.), Székely (72.)
továbbjutott: a Steaua, 4-1-es összesítéssel

A Bukarestben történtek miatt (a magyar drukkereket csak meglehetősen hosszú, valamint nem túl humánus procedúra végén engedték be, ráadásul a románok egy ocsmány felirattal üzentek) kiemelt figyelem kísérte a visszavágó felvezetését, amely szerencsére balhé nélkül telt, bár a románoknak bombariadó miatt nem volt nyugodt a meccs előtti éjszakájuk.

William McStay, az Újpest skót edzője azt ígérte, hogy rendesen befűtenek majd a románoknak, és McStay a lehetőségekhez képest a lehető legtámadóbb felállásban küldte pályára a hazaiakat, a középpályára ugyanis berakta az első meccsen ziccert rontó Tiszát, aki Kabáttal és Rajczival kiegészülve azon volt, hogy minél hamarabb eltűnjön a kétgólos hátrány.

Első félidő

A románok az első perc végén egyből lejutottak az újpesti alapvonalig, de Nicolita beadása után kirúgás következett. Az ötödik percben gyorsan elvégzett bedobás után Rajczi, majd Kabát ért a labdához, amely végül Sándornak lett jó, de a Bulgáriából visszatérő középpályás lövésébe beleléptek, így szöglet következett.

Kabát sarokrúgása után Tatarusanu kiejtette a labdát, de Vaskó elől menteni tudtak a vendégvédők. A 9. percben Surdu indult el Lambuliccsal a nyakán az újpesti kapu felé, a nem éppen gyorsaságáról híres védő taszajtott egy kicsit a csatáron, aki hasradobta magát, az angol bíró azonban nem látott szabálytalanságot.

Az első negyedóra végén Székely kapott egy indítást a jobb oldalon, Dudic mellett befelé cselezett, aztán a hosszú oldalra ívelt, ahol Nicolita érkezett, de a válogatott támadó ollózása csak látványos volt, hasznos nem. Az Újpest az előző szezonban számtalan gólt ért el pontrúgások után, és Kabát szöglete a 16. percben is jól jött be a kapu elé, de a berobbanó Vermest Goian az utolsó pillanatban előzte meg.

Ismét egy Kabát-beadás és ismét egy Tatarusanu-bizonytalankodás, a román kapus megint kiejtette a labdát, de ebből sem tudott profitálni az Újpest. Aztán Kabát oldalpassza után Tisza éles szögből kínálta meg Tatarusanut, aki ezúttal jól avatkozott közbe, és kibokszolta a lövést. Az újpesti rohamok után a Steaua is kidolgozott egy helyzetet, megint Székely volt az értelmi szerző és megint Nicolita érkezett, aki ezúttal fejjel tévesztette el a célt.

A 29. percben Tisza két szép csel után jól vette észre a bal oldalon érkező Pollákot, de Tatarusanu hatalmas vetődéssel elütötte a labdát, amivel biztos góltól mentette meg a csapatát, Pollák ugyanis teljesen üresen várta az átadást. A 37. percben egy román szögletnél belül többen is elengedték a labdát, ami kissé meglepte Balajczát, de a hazai védők voltak a szemfülesebbek, és gyorsan eltakarították a labdát.

Három perccel később véres jelenet játszódott le a pályán, Goian találta el könyökkel Kabát fejét egy felugrásnál, az újpesti csapatkapitány fejbőre a halántékánál felszakadt, lap mégsem járt a mozdulatért... Kabátot az öltözőbe vitték be ápolni, tíz emberrel folytatták a hazaiak. Az angol bíró az ápolások és a nagy melegben elrendelt ivószünetek miatt négy perc hosszabbítást jelzett. A ráadásban a bukarestiek is megfogyatkoztak egy sérülés miatt, Vaskó esett rá Bikfalvi bal bokájára, akit hordágyon vittek le.

Marriner az 51. percben fújta le az első félidőt, amelyben próbálkozott ugyan az Újpest, de a Steaua nagyon stabilan állt a lábán, igazán nagy helyzetet nem is tudott kidolgozni a magyar csapat. Kabát sebét két öltéssel összevarrták, így a csatár a második félidőre is kijött, de a második felvonás nem indult el a tervezett időben, mivel a román szurkolók szektorában különféle pirotechnikai kellékek landoltak.

Ez azért volt igazi "bravúr", mert a román és a magyar drukkerek között két szektort kiürítettek. A rohamrendőrök mindenesetre mindkét fél szektorába bevonultak, könnygáz bevetésével rendet raktak, a bíró addig visszazavarta a csapatokat az öltözőbe. Végül sikerült lecsendesíteni a drukkereket, így jókora csúszással, de végre ismét a futballé lett a főszerep.

Ezért csúszott a második félidő:


Második félidő

A szokásos Kabát-szöglet után alakult ki a második felvonás első újpesti lehetősége, Lambulic csúsztatott a röviden, a hosszú saroknál Vermes még visszafejelte a labdát, de ez a védők zsákmánya lett. Egy újabb magyar szögletet hatástalanított a román légvédelem, de a labda Sándor György elé került, aki egy igazítás után 21 méterről bombázott méterekkel a kapu fölé.

A második félidő elején a hazai drukkerek két transzparenssel üzentek a románoknak, az egyiken "A magyar édesanyák a legszebb asszonyok a világon, olyan gyönyörűek, amilyenekről ti álmodni sem mertek. A leendő királyaitok" felirat szerepelt, míg a másikon az alábbi szöveg: "Honnan tudod, hogy cigány vagy? Románul beszélsz".

Bár a labda az Újpestnél volt többet, de továbbra is a Steaua focizott veszélyesebben, egy beívelés után Nicolita szinte az alapvonalról tette középre akrobatikus mozdulattal, Balajcza lábbal védett.

Az 58. percben már nem úszta meg az Újpest: egy szép baloldali akció végén Toja tette középre a labdát, Surdu perdítését Balajcza még védte, de a lepattanó labdát az üresen érkező Székely az ötösről a léc alá vágta (0-1). A gól azt jelentette, hogy az Újpestnek négyet kellett volna rúgnia a továbbjutáshoz, amiből egy könnyen meglehetett volna: Rajczi fordult le emberéről, aztán középre gurított, a frissen beállt Foxi nem érte el, de Pollák becsúszva kapura lőtt, ám Tatarusanu kiszedte a léc alól a labdát.

Forrás: MTI

Rajczinak nem sok sikerélmény jutott, végig nagyon odafigyeltek rá a védők

A 66. percben már két góllal vezetett a román csapat, Stancu két védőt is felfűzött a jobb oldalon, aztán jól adott középre, ahol Grzelak első labdaérintéséből bevette Balajcza kapusát, igaz, szerencséje volt, mert fejese után a kapus testéről visszapattant rá a labda, onnan meg a hálóba (0-2). Hosszú idő után végre az Újpest is eljutott ellenfele kapujáig, Tisza 25 méteres lövését Tatarusanu tornászta ki a jobb sarok elől.

A 74. percben egy eladott labda után lódult meg a hazai csapat, Tisza passza Rajczinak nem volt jó, a lendületből érkező Tóth Norbertnek viszont igen, de ő ballal, 17 méterről jócskán mellétrafált. A túloldalon Stancu lövése gyarapította a felejthető kategóriába tartozó próbálkozásokat, igaz, nekik már ez is belefért.

A 81. percben azért a szépítés összejött az Újpestnek, Tisza szöglete után a román kapus Rajczival birkózott, Vaskó pedig az ötösről a kapu közepébe bólintott (1-2). Könnyen meglehetett volna az egyenlítés is, Sándor Gy. lövése azonban elakadt, Rajczi pedig hiába szerezte vissza a labdát erőszakosan, nem tudta az üres kapuval szembenálló Tiszához eljuttatni.

A bíró három percet hosszabbított, amelyben egy érdemleges esemény történt, Stancu szabadrúgása a sorfalról pattant szögletre. A Steaua a két meccs alapján teljesen megérdemelten, 4-1-es összesítéssel jutott tovább, a románok gyorsaságban, technikában és helyzetkihasználásban is jobbak voltak a liláknál.

A különbség persze nem meglepetés, mivel a Steaua az utóbbi években a BL csoportkörében edződött (és egy UEFA-kupa-elődöntőt is fel tud mutatni), és azt is tudtuk, hogy a román futball klubszinten előrébb tart a magyarnál. William McStay a harcos brit stílust már belenevelte a csapatba, de a beígért rövidpasszos, kreatív játéknak egyelőre nem sok nyomát láttuk, a válogatottban is számításba vett újpesti csatárok a két meccs alatt nagyon kevés alkalommal tudtak eljutni a román kapuig.

A Haladás és az Újpest búcsújával már csak a Budapest Honvéd maradt versenyben az Európa-ligában, a kispestiek a török Fenerbahce ellen lépnek majd pályára a harmadik fordulóban.

Az MTI jelentése alapján a lefújás után a a B teraszról távozó nézők egy része minden előjel nélkül lerohant a szektor lépcsőjén, majd kidöntötte az ott felállított korlátot, hogy így jusson a stadiont elhagyó vendégszurkolók közelébe. A rendőri alakulatok azonnal felsorakoztak velük szemben és megpróbálták visszaszorítani őket. A rendőrök felé görögtüzek, lécdarabok, szotyis zacskók, poharak repültek, ők pedig válaszul könnygázzal szorították hátra a megvadult fanatikusokat.

A rendőrség honlapján olvasható közlemény alapján a meccs alatt három rendőr sérült meg, valamint négy szurkolót kellett a mentőknek ellátni. A négy civil sérült közül hárman román állampolgárok, egy sérült pedig magyar, ők mindannyian könnyű sérülést szenvedtek. A mérkőzéssel összefüggésben összesen hét személyt állítottak elő a rendőrök, további egy személlyel szemben tettek feljelentést, aki közbiztonságra különösen veszélyes eszközt birtokolt.