Vágólapra másolva!
A román Steaua Bucuresti ellen lépett pályára az Újpest együttese a labdarúgó Európa-liga-selejtező 2. fordulójában, de nem tudta kihasználni, hogy az első félidő végén emberelőnybe került, s végül Korcsmár kiállításával szintén tíz emberre fogyatkozva 2-0-s vereséget szenvedett.

Eredmény, Európa-liga, selejtező, 2. forduló, 1. mérkőzés:
Steaua Bucuresti (román) - Újpest FC 2-0 (0-0)
Bukarest, Ghencea-stadion
v.: Michael Kukulakisz (görög)
Steaua: Tatarusanu - Onicas, Goian, Ghionea, Marin - Székely, Ninu, Toja (Ionescu, 83.), Ochirosii (Stancu, a szünetben) - Kapetanosz, Surdu (Grzelak, 88.)
Újpest: Balajcza - Vermes, Lambulic, Vaskó, Korcsmár, Pollák - Dudic, Sándor, Stokes - Rajczi (Tisza, 80.), Kabát
gól: Surdu (47.), Stancu (72.)
piros lap: Kapetanosz (42.), illetve Korcsmár (55.)

Példátlan rendőri biztosítás mellett érkezett meg helyi idő szerint délután négy órakor, mintegy tizenöt és fél órás vonatút végén az a körülbelül négyszáz fanatikus Újpest-szurkoló, akik nem repülőgéppel vagy autóval vállalkoztak az embertelen utazásra.

A vonat még szerdán éjjel fél tizenkettőkor indult el a Keleti pályaudvarról, s mivel szinte lépésben haladt román területen, csak csütörtök délután futott be a bukaresti Északi pályaudvarra, a Gare de Nordra. Már másfél órával a szerelvény érkezése előtt száznál is több rendőr, csendőr, kommandós és állig felszerelkezett - többek között kisebb űrhajóméretű könnygáz-palackokkal - elit rendfenntartó sorakozott fel az egyes vágány mindkét oldalán.

Iszonyatos volt a feszültség, ennek ellenére rendbontás és incidens nélkül zajlott le az ultrák megérkezése. A vonat begördült a peronra, az ablakokból magyar zászlók lobogtak, fel-felharsant egy-egy "Vesszen Trianon!" és "Utálunk, Románia!" rigmus, de a rendfenntartók példás szakszerűséggel és türelemmel vezették negyven-ötvenfős csoportokban a szurkolókat az odakint várakozó buszokhoz.

ForrA!s: [origo]

Lantos Gábor, a Magyar Rádió sportszerkesztőségének vezetője - aki a szurkolókkal együtt bumlizta végig a maratoni hosszúságú utat - a Ghencea-stadionban elárulta, mindvégig békés hangulat jellemezte az utazást - a vonaton a határtól Bukarestig rendőrök is utaztak, és egyetlenegyszer sem kellett beavatkozniuk! -, ha volt cigányozás és transzparens-kilógatás az ablakon, arról ő nem tud.

Kisebb könnygázfüstben kezdődött a mérkőzés, az első helyzetet a 3. perc végén Goian hagyta ki. Válaszul Rajczi lépett ki a védők közül, s 10 méterről a bal kapufa mellé emelt. Az első tíz percben öt szögletig jutott a Steaua, a magyarok szerencséjére Goian fejese után lábbal sem tudott gólt szerezni, Balajcza a bal alsó saroknál vetődött rá egy elpattanó labdára.

Miközben az Újpest-drukkerek a stadion lebontásába fogtak, a 18. percben Surdu fejesét tolta ki a léc alól nagy bravúrral Balajcza, majd Kapetanosz fejelt kilenc méterről a jobb kapufa mellé. Fölényben, de nem nyomasztóban játszott a Steaua, újpesti lehetőség csak egy-egy esetleges megingásnál alakulhatott ki. A 32. percben például Tatarusanu egyszerűen odagurította a labdát Kabátnak, ám a játékvezetők talán kapustámadás miatt visszafújták az akciót...

ForrA!s: MTI

A 39. percben Kapetanosz lövését ütötte bravúrral szögletre Balajcza. A 42. percben váratlanul piros lapot mutatott fel Kapetanosznak a görög játékvezető, aki Vaskó megrúgásáért küldte zuhanyozni honfitársát.

Az első játékrész gól nélküli döntetlennel ért véget, a Steaua több helyzetet dolgozott és hagyott ki, ám Kapetanosz kiállítása reményt adott az Újpestnek a szép eredmény elérésére.

Borzalmasan kedte a második játékrészt az Újpest, egy előreívelésnél a frissen beállt Stancu megelőzte Lambulicot, Balajcza tehetelenül nézte, ahogy a labda egy sarkazás nyomán Surdu elé kerül, aki 10 méterről a kapu közepébe lőtt (1-0). Az 55. percben Korcsmár megkapta második sárga lapját, így elillant az emberelőny is.

A 63. percben egy szurkoló szaladt a pályára, négy biztonsági ember vezette ki a statdionból. A 72. percben gyors ritmusváltás után növelte előnyét a Steaua, ezúttal Surdu tálalt kiválóan Stancu elé, aki az ötösön belepöckölt a labdába (2-0).

A 84. percben két román védő összefutott, Tisza így teljesen egyedül, több méteres előnnyel törhetett kapura, ám olyan nagy lendülettel húzta el Tatarusanu mellett a labdát, hogy kisodródott, s végül lövésig sem jutott... A 91. percben még Kabát előtt adódott lehetőség, de a 18 méteres közvetett szabadrúgást a sorfalba bikázta.

Az Újpest 2-0-s vereséget szenvedett, s nagyon nehéz helyzetben várhatja az egy hét múlva esedékes budapesti visszavágót.