Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája selejtezőjének második körében a Debrecen a svéd Kalmar csapatát fogadta hazai pályán, és 2-0-s győzelmet aratott. A magyar bajnok góljait két, inkább a védekezésben jártas játékos, Varga József és Kiss Zoltán szerezte. A második félidő elejét leszámítva a Loki végig veszélyesebben futballozott, és jó továbbjutási reményekkel várhatja a jövő héten esedékes visszavágót.

Bajnokok Ligája, selejtező, 2. forduló, első mérkőzés:
Debrecen - Kalmar (svéd) 2-0 (0-0)
v.: Fautrel (francia)
Debrecen: Poleksic - Bernáth, Máté P., Mészáros N., Leandro - Czvitkovics, Varga J., Kiss Z., Szakály P. (Dombi, 84.) - Dudu (Oláh, 58.), Rudolf (Katona, 90.).
Kalmar: Wasta - Nouri, Lantz, S. Larsson, Alander, T. Eriksson, Rydström, R. Elm, Sobralense, D. Elm (Dauda, 84.), Mendes (Santos, 84.).
gól: Varga J. (73.), Kiss Z. (86.)
sárga lap: Bernáth (65.), Varga J. (74.)

A megreformált BL-selejtezők egyik nagy vívmánya, hogy a magyar bajnok ezúttal elkerülheti az igazán nagy sztárcsapatokat, a topligák harmadik-negyedik helyezettjeit, azonban így sem vezet kikövezett út a főtábláig, mivel a Debrecen egyből belefutott a svéd Kalmarba, a kaphatók közül az egyik legnehezebb ellenfélbe.

Mert bár a svéd futball legjobb eredményeit elsősorban a válogatott szállítja, a skandinávok klubszinten is előrébb tartanak, ezt két éve a Loki a saját bőrén érezhette, amikor az Elfsborg ellen rúgott gól nélkül zárta a selejtezőt (igaz, Kouemaha kinti gólja tízből öt bírónál biztos érvényes lett volna).

A svéd stílust sosem a pengés megoldások és a váratlan technikai trükkök jellemezték (Ibrahimovicot most vegyük ki az átlag svéd futballisták közül), védekezni azonban nagyon tudnak, ráadásul erőltetik a párharcokat, ami sosem feküdt a magyaroknak.

Az mindenképpen a Kalmar mellett szólt a selejtező előtt, hogy a svédek játékban vannak, ráadásul egyre jobb formába lendültek, míg a Debrecen egyelőre csak felkészülési meccseken lépett pályára, igaz, mivel nem voltak hatalmas változások a magyar bajnok keretében, így Herczeg Andrásnak nem kellett sokat bíbelődnie a csapatépítéssel.

Némi meglepetésre Oláh Lóránt helyére Dudu került be a csatársorba Rudolf mellé, a többi poszton a már jól ismert neveket olvashattuk a Loki kezdőjében, annyi különbség volt a tavaszi brigádhoz képest, hogy Máté Péter sérüléséből felépülve elfoglalta helyét a védelem közepén.

Első félidő

Alig másfél perc telt el, amikor Kiss Zoltán lőtt 23 méterről, Wasta eldőlve fogta a labdát. Talán jobb megoldás lett volna egy passz, Czvitkovics ugyanis üresen integetett a jobb oldalon. Nem finomkodott a Loki, szépen nekiesett a svédeknek, egy perccel Kiss lökete után Leandro is tüzelt, balos bombája az oldalhálóban landolt.

Újabb formás hazai akció végén Leandro rakta be a labdát balról, de Wasta kivetődve mentett az érkező Dudu, Rudolf páros elől. A 10. perc végén adott először életjelet magáról a vendégcsapat, Tobias Eriksson suhintott másfél méterrel a jobb alsó mellé 25 méterről. A túloldalon megint a nagyon aktív Leandro adott be balról, de Rudolfnak kicsit magas volt a labda, így a válogatott csatár fejese nem találta el a kaput.

Megint esemény a svéd kapu előtt: Czvitkovics szabadrúgása után Wasta kiejtette a labdát Dudu szorításában, Rudolf belepöckölt, de Eriksson testtel menteni tudott. A 25. percben meglepő dolog történt, a fejjátékben erős svédeket sikerült megelőzni, Leandro szabadrúgására Dudu robbant be, de csak a feje búbjával érte el a labdát, ugyanúgy mint korábban Rudolf.

A 30. perc tájékán kicsit kijjebb jött a Kalmar a saját térfeléről, sőt, Mendes meg is dolgoztatta Poleksicet, aki vetődve tolta ki a bal sarok felé tartó labdát. A Loki is visszavett a tempóból, de Leandro előtt így is ígéretes lehetőség adódott, amikor 24 méterről, középről végezhetett el szabadrúgást, a sorfal azonban blokkolta a lövést.

A 40. percben Leandro beadása után Rudolf erős fejesét csípte el a jobb alsó elől a svédek kapusa. Az első félidő 0-0-val zárult, ahogy az várható volt nem sorjáztak a helyzetek, a svédek a biztonságra törekedtek, a Loki pedig hiába kezdett lendületesen, Leandrónak hiába volt több jó beadása, gól egyikből sem született.

Második félidő

Gyors Kalmar-kontrával indult a második félidő, de a hosszú oldalon érkező Sobralense elől Mészáros becsúszve mentett. Öt perccel később szinte ugyanilyen akciót vezettek a vendégek, megint a brazil légiósra jött ki a figura, aki nagy helyzetben dropból a léc fölé lőtt.

Debreceni részről Varga egy levágódó lövést tudott felmutatni, Szakály pedig egy sem beadásnak, sem lövésnek nem nevezhető kísérletet, a Kalmar viszont lendületben maradt, és Daniel Elm átadása után megint Sobralense ügyetlenkedése után lélegezhetett fel a hazai publikum.

Forrás: MTI

Rudolf tud ennél jobban játszani, de így is lekötte a védők figyelmét

A 62. percben Kiss lövése pattant meg Larssonon, Wasta kapus pedig megdermedve figyelte, ahogy a léc fölött hagyta el a labda a játékteret. A Kalmar kapusa Leandro bombájánál már nem passzívkodott, és ujjheggyel segítette fölé a bivalyerős lövést. Rudolf jobbos lövése már nem jelentett kihívást Wastának, aki simán védte a 25 méteres, félmagas, középre tartó próbálkozást.

A 73. percben egy villámgyors debreceni kontra törte meg a svédek ellenállását: Oláh iramodott meg a jobb oldalon a leshatárról indulva, beadását pedig Varga becsúszva pöckölte a kapu közepébe az ötösről (1-0). Gyorsan érkezhetett volna a második Loki-gól, de Leandro beadása után Oláh nagy helyzetben rosszul találta el a labdát, ami előbb a földre pattant, majd a kapu fölé.

A 81. percben Rasmus Elm vagy 34 méterről tett kapura egy szabadrúgást, Poleksic szerencsére résen volt, és fölépaskolta a labdát. A 83. percben kétszer is közel volt az előny megduplázáshoz a Debrecen, de Szakály eltörte a labdát, Leandro pedig bal belsővel a bal alsó mellé csavart. Három perccel később viszont már megszületett a második hazai találat: egy gyors bedobás után Kiss 17 méterről, jobb külsővel gyönyörű gólt akasztott a jobb sarokba (2-0).

A 89. percben kissé kihagyott a magyar bajnok védelmének figyelme, így a csereként beállt Dauda már csak Poleksiccsel állt szemben, szerencsére a montenegrói kapus nyerte kettejük párharcát.

A vége 2-0, ez az előny pedig elég lehet a visszavágón, bár a Kalmar akkor biztosan sokkal több hangsúlyt fejez majd a támadásokra, igaz, a svédek nem nyílhatnak ki nagyon, mert akkor Rudolfék könnyen eldönthetik az összes nyitott kérdést.

Herczeg András klubmenedzser: "Azt hiszem, a játékosok minden dicséretet megérdemelnek, mert remekül játszottak, s nemcsak elszántak voltak, de mertek bátran játszani. Jól kezdtünk, az első húsz percben remek ritmusban, a talajon játszottunk, s többször megzavartuk a svédeket. Később feljavult ellenfelünk, így többször ívelgetnünk kellett, amivel nem volt esélyünk. A második félidő elején a Kalmar ugyan magabiztosabb volt, ám aztán szép gólokat szereztünk, s megérdemelten nyertünk. Nagyszerű mérkőzésen vagyunk túl, de nem szabad hátradőlnünk. Svédországban is ugyanilyen felszabadultan és bátran kell futballoznunk."

További eredmények:
Ventspils (lett) - Dudelange (luxemburgi) 3-0 (0-0)
gól:
Butriks (79.), Kacanovs (86.), Rimkus (87.)

Inter Turku (finn) - Sheriff Tiraspol (moldovai) 0-1 (0-1)
gól:
Suvorov (42., 11-esből)

WIT Georgia Tbiliszi (grúz) - NK Maribor (szlovén) 0-0
piros lap:
Klimiasvili (83., WIT)

Levszki Szófia (bolgár) - Sant Julia (andorrai) 4-0 (0-0)
gól: Tasevski (50.), G. Hrisztov (64., 72.), Gadzsev (82.)
piros lap: Abdian (54., Sant Julia)

Maccabi Haifa (izraeli) - Glentoran (északír) 6-0 (1-0)
gól: Rafaelov (37)., Katan (53.), Dvalisvili (57., 81.), Arbeitman (83.), Sahbary (89.)

KF Tirana (albán) - Stabaek IF (norvég) 1-1 (0-1)
gól: Mukaj (50.), illetve Kobajasi (34.)

FC Köbenhavn (dán) - Mogren Budva (montenegrói) 6-0 (3-0)
gól: Kristensen (8.), Jörgensen (16.), Almeida (24.), Ndoye (69., 74.), Nordstrand (82.)

FC Salzburg (osztrák) - Bohemians FC (ír) 1-1 (1-0)
gól: Dudic (25.), illetve Ndo (60.)

Wisla Kraków (lengyel) - Levadia Tallinn (észt) 1-1 (0-1)
gól: Cwielong (90+3.), illetve Andrejev (41.)

NK Zrinjski (bosznia-hercegovinai) - Slovan Bratislava (szlovák) 1-0 (0-0)
gól: Kordic (48.)

FH Hafnarfjördur (izlandi) - FK Aktobe (kazah) 0-4 (0-0)
gól: Tlesev (49.), Golovszkoj (57., 85.), Hajrullin (70.)
piros lap: V.Gudmundsson (Hafnarfjördur, 54.)

A párharcok győztesei (17 csapat) a harmadik selejtező körbe jutnak, ennek sorsolását pénteken tartják. A főtáblára kerülésért zajló negyedik forduló sorsolását augusztus 7-én rendezik. A főtáblára öt csapat jut fel a bajnokok selejtezősorozatából.