Vágólapra másolva!
Egyre inkább úgy fest, hiába végzett irányított sorsolást a Magyar Labdarúgó Szövetség annak érdekében, hogy a 2009/2010-es szezonban újra kettős rangadókat rendezzenek a Puskás Ferenc-stadionban, a két legnagyobb táborral rendelkező csapat, az FTC és az Újpest szurkolói ugyanis egyértelműen ellenzik az kezdeményezést, a vezetők pedig mindkét klubnál elsősorban a szurkolóktól teszik függővé a döntésüket.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) úgy gondolta, ideje feléleszteni a 70-es, 80-as években nagy népszerűségnek örvendő kettős rangadók hagyományát, amikor az élvonalbeli bajnokságban egy napon, ugyanazon helyszínen csapott össze a négy legnagyobb szurkolótáborral rendelkező fővárosi csapat, az FTC, az Újpest, a Honvéd és a Vasas.

A Soproni Liga 2009/2010-es idényének sorsolásakor tudatosan úgy alakították két forduló párosítását is, hogy meglegyen a lehetőség a kettős rangadók megrendezésére, de úgy tűnik, az MLSZ elképzelése nem aratott osztatlan sikert.

Elsősorban az érintett klubok szurkolói ellenzik az ötletet, a mindig határozott véleménnyel bíró ferencvárosi tábor például ragaszkodik az Üllői úti stadionhoz, ahol - ahogy közleményükben fogalmaztak - az ellenfelek remegő lábakkal lépnek pályára. A Ferencváros Szurkolók Szövetsége nemcsak igényét fogalmazta meg a kettős rangadók jegelésére, egyenesen felszólította a klub vezetőségét, hogy ne járuljon hozzá a mérkőzések más helyszínen történő megrendezéséhez, az FTC elnöke, Rieb György pedig azt mondta az [origo] érdeklődésére: bár egyelőre nem döntöttek az ügyben, nem akarnak szembemenni a szurkolói akarattal.

Ritka alkalom, de a fradisták ősi ellenségei, az újpestiek is hasonló álláspontot képviselnek, a lila-fehérek fanatikusai szintén a hazai pálya előnye mellett érveltek, amikor leszavazták a nosztalgikus MLSZ-ideát.

"Úgy gondoljuk, hogy szurkolói és szakmai szempontból sem támogatható a vélhetően csupán a nosztalgia kellemes mivoltára épülő kezdeményezés. Közülünk jó néhányan helyet foglaltak már azokban az időben is a lelátókon, azonban a mai hangulat, a Szusza Ferenc-stadion atmoszférája semmihez sem hasonlítható. Sokkal emberközelibb, sokkal családiasabb, szurkolóbarátabb, és nem utolsósorban: a 'miénk'!" - áll az újpesti szurkolócsoportok által megfogalmazott közleményben.

Az Újpest-drukkerek pluszérvként a közelmúlt fájó emlékeit is felemlegetik, a csapat ugyanis kétszer is a Puskás-stadionban bukta el a bajnokságot, előbb az MTK, majd a Fehérvár tett keresztbe a fiestára készülő liláknak, aranyéremhez juttatva a Ferencvárost, illetve a Debrecent.

"A szurkolókkal egyeztetve hozzuk meg a döntést, mert a kettős rangadóknak csak akkor van értelmük, ha ők is megjelennek" - mondta kérdésünkre Sallói István, az Újpest sportigazgatója. "Az ő szavuk lesz a döntő az ügyben, az viszont kérdéses, mennyire lehet reprezentatívnak tekinteni közleményüket, mert biztos lennének olyanok, akik azért a Puskás-stadionba is kijönnének drukkolni."

Úgy tűnik, egyre kevesebb az esély a kettős rangadók megrendezésére. Az Összmagyarországi Szurkolói Szövetség július 12-én mindenesetre egyeztetésre várja Kisteleki Istvánt, az MLSZ elnökét, a találkozón bizonyára ez a kérdés is terítékre kerül.