Vágólapra másolva!
Nagy lehetőség előtt áll a DVSC-TEVA a Bajnokok Ligája selejtezőjében, hiszen ritkán fordul elő, hogy ebben a szakaszban egy párharc során még a magyar gárda legyen esélyesebb. Persze a másik oldalon alighanem hasonlóan optimisták: az észt Levadia Tallinn számára a Loki elleni párviadal szintén nagy esélyt jelent.

Az észt labdarúgás nem túl ismert Magyarországon, ami nem meglepő, hiszen a balti állam nem tartozik a nagy futballnemzetek közé. Az ország a két háború közötti időszakban került fel a sportág világtérképére (csapatuk ott volt az 1924-es olimpián), akkoriban három magyar edző is dolgozott ott szövetségi kapitányként: Kónya Ferenc, Nagy Ferenc és Málly Antal - utóbbi két periódusban is. Az Észt Labdarúgó Szövetség már 1923 óta tagja a FIFA-nak, az UEFA-ba viszont csak 1992-ben, az újbóli függetlenség után lépett be. A 2006-os világbajnokság selejtezői során a válogatott negyedik lett a csoportjában, és hazai pályán döntetlent ért el az oroszokkal - vagyis már korántsem számít pofozógépnek.

Hasonló a helyzet klubszinten is, azzal a kitétellel, hogy a Loki ellenfele, a Levadia az ország kirakatcsapata. Rajta kívül csak a Flora Tallinn tudott párharcot nyerni a nemzetközi porondon (egyszer), míg a jelenlegi bajnok mindezt már hatszor tette meg, legutóbb a Wisla Kraków ellen.

Pedig a klubot csupán 11 évvel ezelőtt alapították Maardu városában FC Levadia Maardu néven. 1999-ben és 2000-ben még ezen a néven nyert bajnokságot, majd 2004-ben fuzionált a megszűnés szélén álló Tallinna Saddammal, és a fővárosba költözött. Azóta játssza hazai meccseit az 1926-ban épített, 4750 fő befogadására képes Kadriorg-stadionban.

A Levadia már korábban is ért el néhány figyelemreméltó eredményt a nemzetközi porondon: az UEFA-kupa 2006-2007-es kiírásában előbb a finn Haka Valkeakoskit, majd a holland Twentét búcsúztatta, és ezt követően a Newcastle United ellen is csak két szoros mérkőzésen esett ki. Egy évvel később a BL-ben a macedón Pobeda Prilep kiverése után a szerb Crvena zvezda volt az ellenfél, és a Levadia nagyon közel állt bravúrhoz: a Zvezda csak idegenben szerzett góllal mehetett tovább.

Ezt azonban visszaesés követte: a jó eredményeknek köszönhetően a csapat legjobbjai külföldre (Oroszországba, illetve a skandináv országokba) igazoltak, és bár a Levadia tavaly is bajnok lett, megszerezve sorozatban harmadik aranyérmét, a BL-ben nagy kudarc érte. Az ír Drogheda United kettős győzelemmel verte ki az észteket, ami után az akkori szövetségi kapitány, Tarmo Rüütli (aki 2007-ben még a Levadia mestere volt), ki is jelentette: "Még az olyan kluboknak, mint a BATE Boriszov, vagy a CFR Cluj, is tízszerese a költségvetése a miénknek, így szemernyi esélyünk sincs arra, hogy a közeljövőben bejussunk a BL csoportkörébe".

Tallinn-DVSC a DigiSporton
Mégis látható lesz a DVSC-TEVA labdarúgócsapatának szerdai BL-selejtezője, miután a DigiSport közvetíti a 18 órakor kezdődő Levadia Tallinn elleni összecsapást.


Ehhez képest a Wisla Kraków idei kiverése bravúr, és az észtek joggal gondolhatják, hogy a Debrecen sem komolyabb ellenfél, mint a lengyel bajnokcsapat volt. Arról nem is beszélve, hogy az IFFHS (a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet) legutóbbi, 2008-as ranglistája szerint az észt bajnokság 11. hellyel áll előrébb, mint a magyar...

A Levadia keretében jó néhány válogatott futballista szerepel, akik közül a 34 éves csatárt, Indrek Zelinskit érdemes kiemelni. A 102-szeres válogatott 27-szer volt eredményes a nemzeti csapatban, amivel második a góllövők örökranglistáján. Ő a tipikus észt futballkarriert futotta be: megfordult a környező, komolyabb bajnokságokban, így Dániában, Finn- és Svédországban is.

A csapatnak négy légiósa van, akik közül a finn középpályás, Tomi Saarelma ifistaként a Chelsea-nél edződött. A másik három külföldi orosz, és hogy mennyire meghatározó a szerepük, azt jól mutatja, hogy a Wisla Kraków elleni gólszerzők közülük kerültek ki: Lengyelországban Nyikita Andrejev, a visszavágón Vlagyiszlav Ivanov talált be.

Andrejev egyébként már Észtországban született, és többször is be akarták válogatni, ám ő ragaszkodik az orosz gyökereihez, és nem tagadja, hogy az a célja: teljesítményével felhívja magára egy nívósabb bajnokságban szereplő csapat figyelmét. 2007-ben már tesztelt őt a CSZKA Moszkva, de nem kínáltak neki szerződést... "Mindig is szerettem volna egy erősebb ligában játszani, és voltak ajánlataim, de egyik sem valósult meg. Jelenleg itt kell bizonyítanom ahhoz, hogy továbbléphessek. Egyébként nagy Zenit-drukker vagyok" - nyilatkozta Andrejev az UEFA honlapjának.

A Levadia a bajnokságban utoljára július 11-én lépett pályára, azóta elhalasztotta a mérkőzéseit - de még így is vezeti a tabellát, holtversenyben a Sillamäe Kalevval, amely azonban két meccsel többet játszott. A Debrecen nem halasztott, más kérdés, hogy rendkívül tartalékosan lépett pályára Diósgyőrben, és 1-0-ra ki is kapott a borsodiaktól.

A Lokinak azért sem lesz egyszerű dolga Tallinnban, mert két alapemberére sem számíthat eltiltás miatt: a középhátvéd Máté Pétert kiállították Kalmarban, a védekező középpályás Varga József pedig (aki a svédek ellen mindkét meccsen eredményes volt) sárga lapok miatt hiányzik. Ráadásul másik két kulcsjátékos, a kapus Vukasin Poleksic és a csatár Rudolf Gergely is sérüléssel bajlódik.

A Levadia eddig nemzetközi eredményeit figyelembe véve sok gólra nem lehet számítania: a tallinniak 2004 óta nem szereztek kettőnél többet egy találkozón, de nem is kaptak ennél többet.

És hogy mi a tét a továbbjutáson kívül? Nos, a Loki bajnokcsapatként 160 ezer eurót kapott az UEFA-tól, majd a második selejtezőkörben való indulásért további 100 ezer euró ütötte a markát. A Kalmar kiverésével, azaz a harmadik kvalifikációs fordulóba kerüléssel újabb 100 ezer euróhoz jutott - egyelőre ugyanennyi a Levadia bevétele is. Ha a magyar bajnok ezt a fordulót is sikerrel veszi, akkor a playoffban való szereplés már 2,1 millió eurót (azaz közel 600 millió forintot) ér...

A várható kezdőcsapatok:
Levadia Tallinn: Kaalma - Sisov, Kalimullin, Morozov, Teniste - Malov, Nahk, Ivanov, S. Puri . Guszev, Andrejev
DVSC: Poleksic - Bernáth, Komlósi, Mészáros, Leandro - Czvitkovics, Katona, Kiss Z., Szakály - Rudolf, Szilágyi

A mérkőzést a portugál Bruno Paixao vezeti.


www.global-soccer.eu